Laat je vacatures gevonden worden!

recherche Zoals de meeste Nederlanders wel weten is Google de meest dominante zoekmachine in het land. Ook is het geen geheim dat werkzoekenden veel gebruik maken van zoekmachines om vacatures te vinden. 8 miljoen vacature gerelateerde zoekopdrachten per maand is namelijk best veel. Als laatste de constatering die veel webmasters trekken; namelijk dat als je in de zoekmachines niet gevonden wordt je eigenlijk niet bestaat.

Wat mij daarom bevreemd is dat veel vacaturesites er toch voor kiezen om exclusief gebruik te maken van een CMS (Content Management Systeem). Een groot nadeel van een CMS is dat vacatures niet gevonden worden via zoekmachines.

Simplistisch gezien werkt het namelijk als volgt:

Zoeken in database

Een vacature wordt opgeslagen in een database. Een werkzoekende voert via de site een zoekopdracht uit. Het CMS maakt op basis van de gevonden informatie een pagina aan met een resultaat dat getoond wordt aan de werkzoeker.

Indien een vacaturesite enige omvang krijgt is dit een uitstekende manier van werken. Door de vacature op te slaan in een database krijgt men namelijk allerlei voordelen, zoals
de mogelijkheid om de vacatures te indexeren (op b.v. locatie) en er is geen handmatig onderhoud in HTML nodig.

Nadeel
Er zit ook een groot nadeel aan deze manier van werken. De vacatures die je beschikbaar hebt, worden namelijk niet gevonden door Google of andere zoekmachines. De ‘spider’ die gebruikt wordt om pagina’s te vinden kan geen gegevens uit het CMS halen. Met als gevolg dat 8 miljoen zoekopdrachten per maand niet op deze vacatures uitkomen.

Er is gelukkig een eenvoudige manier om dit op te lossen. Een vacaturesite kan alle vacatures als HTML-pagina genereren en publiceren naast het gebruikte CMS. Hierdoor worden ook bezoekers getrokken die via een zoekmachine op zoek zijn naar werk.

Met een gemiddelde grootte van 4 KB per pagina zou dit een schijfruimte van maar 400 MB per 100.000 vacatures in beslag nemen.

Vacatures in database, 2

Aangezien de trend van het gebruik van zoekmachines om vacatures te vinden alleen maar toeneemt ben ik benieuwd of we deze werkwijze in de toekomst gaan tegenkomen bij de grote jongens als Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Werk.nl.

Deze gastblog is een bijdrage van Cees Meuleman van Snelwerkzoeken.nl

Geef een reactie

11 Comments
 • Cees
  says:

  @Marosta
  Je hebt zeker gelijk, maar ik denk dat dat in een ander topic thuishoort. Het wordt in het artikel niet belicht omdat het een heel ander vraagstuk is.

 • marosta
  says:

  Veel belangrijker, wat in dit artikel niet wordt belicht, hoe wordt je als werkzoekende (online) gevonden? Ja we hebben linkedin, twitter, blogs, monsterboard, etc maar als werkzoekende is het huilen met de pet op. Weliswaar wordt je profiel op linkedin bezocht maar daar komt geen concrete reactie uit. Waar ligt dat aan? Verkeerde tags in je profiel? Of is linkedin overrated?

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Cees: en nergens in die definitie staat de term: dynamische content. En dat is de fout die je dus maakt (want ja, je gebruikt de term op zo’n verwarrende manier dat ik het wel als fout blijf zien).

  En de vraag waarom is eenvoudig uit te leggen: omdat ze er te weinig kennis van hadden toen ze het aanschafte en er nog bijna geen vendors zijn die het goed aanbieden. Dus moet je work-arrounds maken.

 • Cees
  says:

  @Bas,
  Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar de term wordt hier in mijn optiek niet fout gebruikt. Van Wikepedia: 
  “Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen.”

  Jij maakt duidelijk onderscheidt tussen een applicatie geoptimaliseerd voor webpublicaties en een systeem geoptimaliseerd voor applicant tracking. Zoals je zelf aangeeft is er veel verwarring over de termen wat er op duidt dat de term CMS misschien toch niet zo eenduidig gebruikt wordt. 

  Maar je hebt je punt gemaakt en ik zou het jammer vinden als een verdere discussie hierover afleidt van de kern van het verhaal. Namelijk: 

  “Waarom gebruiken de grote vacature sites een ‘systeem’ welke zich zo slecht laat indexeren door zoekmachines”

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Cees: sorry, maar waar ik dus moeite mee heb is dat je de term CMS gebruikt, maar op een verkeerde manier. Met alle respect, maar je moet geen eigen interpretaties geven aan een algemeen geaccepteerde term, dat maakt het zeker niet duidelijk en verspreid non-informatie. Een CMS is een Content Management Systeem en bijna alle CMS’en zijn heel goed indexeerbaar in Google. Een CMS publiceert volgens mij zelden dynamische content, juist omdat dit niet goed indexeerbaar is, waarmee je dus je hele verhaal min of meer ontkracht.

  Echter bij een ATS (applicant tracking systeem) waar veel vacatures in gepost worden komt dit vaker voor. En van daar uit worden doorgaans de vacatures gepost. Daarom vind ik het zo vervelend dat je het artikel zo post, omdat je door de termen door elkaar te gebruiken (iets dat zoals ik al aangeef vaker voorkomt in HR / recruitmentland) en daarmee verkeerd te gebruiken mensen op het verkeerde spoor zou kunnen zetten.

  Verder zijn er voldoende oplossingen voor en binnenkort komt er hier nog iets leukers voor op de markt (maar daarover zeer binnenkort meer).

  @Michel: het is niet alleen een probleem van iframes tussen ATS en CMS. Ook bij puur op ATS gebaseerde websites is het soms kommer en kwel door allerlei technische redenen. Soms komt het door de framing (en dus het feit dat het op een andere server gehost is), soms door andere zaken heb ik me laten vertellen.

 • Cees
  says:

  @Michel,
  Monster gebruikt heeft geen vacature content in statische HTML. Ik krijg het in elk geval echt niet gevonden en als ik de urls bekijk lijkt me dit ook gewoon dynamisch dot.net.

 • Cees
  says:

  @Bas,
  Ik gebruik de term CMS hier wat breder om een systeem te typeren dat dynamische content genereert op basis van in een DB opgeslagen informatie.    
  Er zullen ongetwijfeld pakketten beschikbaar zijn die deeplinks faciliteren, maar voor zover ik weet worden die in elk geval niet door de grote vacature sites gebruikt. Vacature van hun sites komen slecht sporadisch naar voren (ik vermoed alleen pagina’s die uit gecrawlde caches komen).  Uiteraard zijn hiervoor meer oplossingen te verzinnen, maar ik verbaas me erover dat er door hun nog niets op verzonnen is. 

 • Michel Rijnders
  says:

  Het is inderdaad onzin te stellen dat vacatures die door middel van een CMS gepubliceerd worden onvindbaar zijn. Maar Cees geeft hier volgens mij het voorbeeld van dynamisch gegenereerde pagina’s. Pagina’s die dynamisch direct vanuit het CMS of de database gegenereerd worden kom je soms tegen op recruitmentsites en zijn inderdaad onvindbaar.

  Bij vacaturesites kom je dit volgens mij niet zoveel tegen Cees? Monsterboard e.d. hebben gewoon hun HTML-pagina’s die voor Google vindbaar zijn (maar altijd nog beter geoptimaliseerd kunnen worden)?

  Dat het probleem is dat ze via een ATS gepost worden, zoals Bas stelt, is onzin. Het zijn niet zozeer de ATSen die niet indexeerbaar zijn, maar de vacatureplaatsing op de servers van het CMS en het gebruik van iframes.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Wat een onzin dat een vacature niet zichtbaar zou zijn als hij via een CMS gepost word. Juist als je het via een CMS post is hij goed zichtbaar, kijk maar hoe goed postings van recruitmentmatter sin google komen. Allemaal via het CMS wordpress.

  Het probleem is dat ze via een ATS gepost worden. En dat de meeste ATS’en inderdaad slecht indexeerbaar zijn (enkele uitzondering daargelaten) en dat een aantal ATS’en het idee heeft dat ze een CMS zijn (wat per definitie heel iets anders is en ze dus niet zijn).

  De ideale situatie is een ATS en een CMS combineren. Zoals je tegenwoordig met alles online ziet gebeuren, een ‘mashup’ maken van het beste wat beide te bieden hebben. Het ATS gebruiken waar het goed voor is, verwerking van CV’s, controle op procedures (krijgt iedereen binnen voldoende tijd antwoord, etc). En het CMS voor de voorkant gebruiken en daar dus een goede koppeling in maken. Helaas werken veel ATS’en dit tegen en zeggen ze: wij kunnen ook vacatures publiceren. Sommige vinden zichzelf een volledig CMS (maar bieden nog geen 10% van de mogelijkheden van b.v. wordpress of expression engine, om er maar 2 (gratis) te noemen).