De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bankOok deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland.

Alles gaat deze week achteruit; waarbij Werk.nl het deze keer wel heel erg bont maakt. Een daling met zo’n 7.000 moet je niet iedere week doen, want dat ben je snel verdwenen. Overigens lijkt Totaljobs haar uiterste best te doen om juist dat te realiseren.

En voor vandaag is dit het beeld:

Aantallen vacatures volgens sites en volgens JobFeed

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Zo! Werk.nl knalt even 7.000 vacatures naar beneden! Alsof het niets is. Waar deze plotselinge daling door wordt veroorzaakt is een stuk minder duidelijk. Helemaal niet eigenlijk. Waarschijnlijk een interne schoonmaak actie. De lente, he…

Nationale Vacaturebank zakt zo’n 500 vacatures terwijl Monsterboard vrijwel exact 1.000 vacatures minder heeft dan vorige week. Net als Totaljobs overigens, maar hier is de impact wel iets groter, aangezien deze site nog maar net boven de 11.000 blijft steken.

Als we kijken naar het beeld over de afgelopen weken dan glijden alle vacaturesites naar beneden. Aantallen vacatures: week 3 - 15

Waar Monsterboard (-11%) en Nationale Vacaturebank (-17%) de verliezen nog een klein beetje binnen de perken houden, is het voor Totaljobs (-39%) echt dweilen met de kraan open geworden. Per week betekent dit gemiddeld 3% verlies van het vacaturevolume. Dat is ongehoord! En uit de grafiek wordt duidelijk dat dat verlies in de loop van deze periode alleen maar versnelt.

Leuk, de komende weken worden best spannend!

Geef een reactie

3 Comments
  • Marc Drees
    says:

    @Marosta:
    Ik las vandaag iets (op Huffington Post geloof ik)  dat de hogere functies eerder zullen rebounden dan de overige functies. Dus dat is weer wat beter nieuws, toch?
    Voor recruiters zal dat een heel stuk minder gelden; tenzij je natuurlijk C-level recruiter bent. Want dan wordt daar de vraag ook weer beter. Dus gewoon een site als lintberg.nl in de gaten houden. Als daar de aantallen vacatures weer groeien hebben we het ergste gehad.

  • jos
    says:

    @marosta
    Die shake out van recruiters is al enige tijd aan het plaats vinden.

    Menig interim recruiter welke de laatste 2 jaar het “€€€ licht” zag en als zzp-er aan de slag ging heeft zich inmiddels stevig achter de oren gekrapt en doet nu zijn/haar best om weer in loondienst te komen.

    Ook aan de commerciele bureau zijde vallen er rake klappen in het land. Volg het aantal faillesementen de branche maar eens, de “ik zoek een nieuwe opdracht” oproepen op LinkedIn en de vele (nieuwe en ge-update) CV’s van recruiters maar eens op de jobboards. Het einde is denk ik ook nog lang niet inzicht. De recruiter die gedegen kan ondernemen zal het waarschijnlijk wel redden, de ondernemende recruiter niet.


  • marosta
    says:

    Tsja, leuk is anders voor iemand die druk aan het zoeken is. En eigenlijk zoek je in dit soort berichten naar meer detail. Statistieken per functie nivo, functie gebied, etc. Ik ben bang dat het plaatje dan nog slechter wordt voor met name hogere functies. Die zijn helemaal dun gezaaid op dit moment. Wanneer komt er trouwens een shake out van recruiters? Die moeten het helemaal moeilijk hebben…