46-jarige vrouw die misssixty_*84@hotmail.com opgeeft als professioneel adres

Terwijl ik gisterochtend mijn vriendelijk doch pittige vragen aan een te interviewen figuur voorbereidde, was ik ondertussen bezig met e-mailadressen knippen en plakken. Een stuk of 200. En daar zitten hele bijzondere tussen, kan ik je vertellen. Zoals de 46-jarige vrouw die misssixty_*84@hotmail.com opgeeft als professioneel adres. En wat dachten we van lordofwar@hotmail.com, sweetkissez@zonnet.nl und so weiter?

Heel authentiek allemaal voor mensen die hun breezer/gamertijd nooit helemaal vergeten zijn. Maar handig voor je zakelijke imago?

Jeroen Mirck on the matter: “Hoe noem je jezelf op een social network? (…)Toen ik het onderwerp vandaag aankaartte op Twitter (vanwege de nieuwe baan van TomTom-marketeer @OscarDiele, die eerder op Twitter @ozzdabozz heette), veranderden prompt drie mensen hun fantasienaam in hun eigen naam: @BertBrussen, @FloorDrees en @HarrySteenkamp.”

Leuk dat Jeroen het opmerkt. Ik heb mijn naam alleen al enkele weken geleden veranderd. Hij ook. Waar hij voorheen door het digitale leven ging als @comicbase, gebruikt hij nu gewoon VoornaamAchternaam. @JeroenMirck, juist.

Wel, vraag aan jou, trouwe RM-lezer, hoe ga jij om met aliassen en avatars?

Geef een reactie

38 Comments
 • Martine
  says:

  Eens 🙂 Ik gebruik eigenlijk overal mijn eigen naam en/of de naam van mijn tijdschrift: Encore!Magazine. Dat lijkt soms saai en misschien onveilig, want makkelijk te google’en. Maar aan de andere kant word ik zo niet verleid tot het publiceren van zaken waar ik in het dagelijks leven niet mee geconfronteerd wil worden. Op mijn sites zul je dus niet lezen over mensen waar ik een hekel aan heb, tenzij evt. met pseudoniemen of omschrijvingen – zo schrijf ik wel eens over “mijn ex”, maar nooit met een echte naam erbij. En het feit dat ik goed te google’en ben, beschouw ik zowel zakelijk als privé toch als een voordeel. Ik heb een aantal profielfoto’s on-line staan, alleen maar foto’s waar ik achter sta. Nu alleen nog mijn zakelijke site op één zien te krijgen, in plaats van mijn weblog, dan zijn we allemaal blij 😉

 • Hervé Maas
  says:

  Ik ben zo ontzettend blij met mijn echt naam in dat opzicht. Niemand geloofd dat ik echt zo heet en er is geen enkele andere Hervé Maas in Nederland (en misschien wel op deze wereld). Dus ik kan alle informatie over mezelf in de hand houden. Of overstemmen…..

  Geen reden voor een alias dan. Hiding in plain sight 😀

 • Kees
  says:

  Waar ik mij vroeger nog wel eens Spijker wilde noemen (geen idee waar die naam vandaan kwam), heb ik er tegenwoordig steeds minder moeite mee om gewoon het beestje bij de naam te noemen. Ik zal dat op Twitter zo ook even regelen, want – argwanend als ik ben – heb ik daar toch eerst weer mijn pseudoniem toegepast.

  Een profielfoto is een ander ding. Je staat er vaak toch niet op je voordeligst op. Met een camera voor mijn snufferd lukt het nog aardig. Bijkomend voordeel is dat je zonder camera dan 0ok niet op straat herkend wordt. 😉

 • Tessa Faber
  says:

  Even teruggaan naar het uitgangspunt, waarom gebruiken sollicitanten idd lollige email adressen om mee te solliciteren?

  Een gratis account op Live, Hotmail of Gmail etc is zo gemaakt en gebruik die gewoon uitsluitend voor sollicitatiedoeleinden.

  Houdt je lollige adres dan voor je vrienden, Hyves, MSN etc…

  Zelf heb ik ook een stuk of wat adressen… alleen al om de spam te ontlopen.

  Tot vorig jaar postte ik openbare reacties ook onder een lollige schuilnaam. Maar juist om die andere Tessa Faber (de 18 jarige twirlkampioen) te verdrijven van de eerste 8 pagina’s van Googlehits,  ben ik nu expres mezelf.

  Ik begrijp de weerstand van sommigen hier over de stellingname van Floor. Het zegt heel veel over hoe met name een bepaalde generatie nog met het web omgaat. Maar wake up and smell the coffee: in onze wereld is privacy inmiddels een illusie…

  Net als Bas en Floor heb ik serieuze vraagtekens bij personen die niet Googlebaar zijn.

  Ik zoek al een jaar of 3 regelmatig op het web naar een oude kennis en ik heb haar nog steeds niets gevonden,  zelfs geen overlijdensbericht, want dat zou ik dan tenminste nog begrijpen…

 • Floor Drees
  says:

  @Chris
  Politiek correcte of subtiele post zijn niet om ‘aan te lezen’. Ben ik met je eens. Een beetje stellingname hier en daar doet wonderen voor een discussie (is jou vast ook niet vreemd) en van discussie leer je weer.

  O, en: succes 😉

 • Chris Stapper
  says:

  Mooie reacties en leuk om te lezen. Volgens mij ontbreken er nog twee punten:

  Een kritiekpunt op Floor was dat ze nogal ongenuanceerd blogt over de anonimiteit die voor veel mensen belangrijk is. En om even een heel flauw standpunt in te nemen: als ze daar een heel genuanceerde mening over zou bloggen, dan hadden we niets gezegd. Dan viel er weinig te zeggen.
  Een blog als deze is juist leuk om mensen aan te zetten iets met hun online identiteit te doen. Of niet. Een heel genuanceerde mening is verstandig, dient misschien te worden opgevolgd. Maar is minder interessant om over te lezen.

  Ik gebruik zakelijk altijd mijn naam. Soms met het DJ, als er al een chrisstapper aanwezig is. Spijtig. Voor games&stuff gebruik ik nicknames. Sommige zijn ongetwijfeld te achterhalen. Maar ik denk niet dat iemand zoveel tijd aan google wil verspelen. En mijn eerste mailadres is helaas ook verworden tot een spamadres inclusief hyves.

  Vanavond ga ik spenderen met het doorbladeren van profielen op prince.org. ( >:] )

 • xavier van loon
  says:

  Wat betreft de discussie over ontslagen worden e.d. vanwege je berichten op facebook of hyves:hHet is ook heel makkelijk om een fakeprofiel van iemand aan te maken.

  Hoe valt te bewijzen dat een fakeprofiel aangemaakt is door iemand anders, maar aan de andere kant mocht je ooit ontslagen worden dan zeg je toch gewoon dat het een fake profiel is. Gewoon lkr blijven berichten dus!

 • Floor Drees
  says:

  @Dimitri
  Je schrijft leuk! En: tussen over je online presence nadenken en een grijze muis worden zit heel veel ruimte.

  @Rijnders
  Ik snap heel goed dat je een alias gebruikt voor de zogenaamde obscure dingen. Zo zul jij er nooit achterkomen wie ik ben op prince.org. Maar op carrieresites en/of vakgerelateerde blogs zou ik alleen al in het kader van PB je eigen naam gebruiken.

 • Cees
  says:

  @Frits
  In heb de ‘Van der’ zeker niet gemist, maar het zijn toch de eerste resultaten die getoond worden. Het is juist een voorbeeld dat het niet eens een Exacte match hoeft te zijn en toch verwarring kan opleveren voor mensen die wat minder goed kijken.

 • Frits
  says:

  @Cees

  Wanneer je googled op Peter Vorst kan het zijn dat je aanneemt dat je die vervelende Royalty-freak aan de andere kant van de discussie hebt zitten…

  Wanneer je echter goed kijkt mis je het essentiele “van der” tussen Peter en Vorst..

  Mijn tip: Laat google zoeken maar kijk zelf…

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Gekke Henkie, ik heb het niet over niet alles, maar over helemaal niets. Groot verschil. En ik denk dat Floor heel goed ruimte laat voor dus meerdere mogelijkheden, alleen hier haar mening geeft over haar interpretatie. En daar heeft ook zij recht op. Dat is wat ik bedoel. Maar als ik het goed begrijp zeggen we dus hetzelfde 🙂

 • Michel Rijnders
  says:

  Floor, wanneer je nicknames zonder bevooroordeeldheid bekijkt leveren ze juist, o.a. in sollicitaties, interessante info op! Miss Sixty is duidelijk in de jaren 60 geboren, 16babe die in haar CV laat zien dat ze al 35 is is al 19 jaar online actief, carmageddon37 zal graag van het fietsenplan gebruik maken.

  Namen zeggen niets over de persoon. In den beginne was het veel minder normaal om je echte naam online kenbaar te maken en zo zijn  er nog de nodige mensen die een nickname gebruiken (of daaronder bekend staan). Ik vind het juist getuigen van authenticiteit dat iemand daar gewoon voor uitkomt. En iedereen die een beetje online bezig is gebruikt wel eens een nickname, want niet alles hoeft openbaar te zijn. Zo is nickname Axxo wereldberoemd in de torrentwereld terwijl niemand zijn echte naam kent, moet ik soms bedenken wat iemand zijn echte naam ook alweer is omdat ik zijn twitternaam kan onthouden. En dat Ashton Kutcher als @aplusk op Twitter doorgaat heeft ook niemand een probleem mee.

  Wie zich zakelijk wil onderscheiden of herkenbaar wil maken gebruikt tegenwoordig veelal zijn echte naam zodat mensen weten wie het is. Internet is minder eng geworden. Zelfs de heren van GeenStijl zijn niet meer bang dat men weet wie het zijn.

  Er zijn ook genoeg mensen die zich mengen in zakelijke discussies zonder dat ze daar op herkend willen worden. Dat heeft veelal niets met verbergen te maken, maar met relevantie. Als zelfs Bas als tegenstander van aliassen blijkbaar toch zelf ook aliassen gebruikt….

  Ehh, kortom: als je je naam graag wilt koppelen aan de inhoud die je het net op plempt dan is het verstandig je volledige naam te gebruiken. Voor de rest maakt een naam (zolang niet te raar) niet zoveel uit

  En hoe ik zelf omga met nicknames? Mijn bekendste was Djiezus(.com) en die gebruik ik al lang niet meer (Google ze ;-))

 • Dimitri Bauer
  says:

  ik zeg: wieowie.nl! Heerlijke backgroundchecksite.

  Verder heb ik met een, voor de buitenstaanders hoogstwaarschijnlijk onbegrijpelijke traan in mijn ogen mijn email betaD666 enkele jaren geleden gedegradeerd tot spam-adres. Of nog zo eentje van een belabberd, maar destijds in mijn ogen fan-tastisch calliber: dimitri_b52..> nu spam 2…Zucht, dat waren nog eens tijden…

  Verder sta ik op het punt mijn hyves maar weer onder druk van de gehele samenleving te versoberen opdat de massa weer gerust kan zijn op het feit dat ik ook maar een burgerservicenummer heb en ben. Verder ben ik dermate ijdel dat ik het maar niet eens kan worden over een profielfoto (lelijk of minder lelijk..). Ik dacht de druk voor mezelf op te kunnen voeren door letterlijk af te tellen. Helaas, het cijfer 8 prijkt nu al een maandje of 2 bij mijn profiel..

  geen haan die er naar kraait overigens, en dat zegt ook wel weer wat over hoe zoiets leeft in de maatschappij..

  Ik ben wel erg zuuuunig op m’n linked-in (24 hele connecties, tijd voor een feestje..) Ik zou het slecht trekken als die straks vol irrelevante mensjes staat welke dat straks  als springplankje gaan gebruiken bij wel interessante mensen. M’n hyves heb ik voor de rest helemaal afgeschermd.

  Goed. terug naar ‘D. de Boer’.. 😉

 • Cees
  says:

  @Peter

  Googlen op Jos levert net zo veel zekerheid op over zijn identiteit als Googlen op ‘Peter Vorst’. In beide gevallen onduidelijjk wie het nou is.

  Maar dat is 1 van de voordelen / vrijheden van internet. Zolang je je bewust bent van je online gedrag kun je prima sturen wat je wilt tonen. Met uitzondering van de gevallen waar:
  a) Er een naamgenoot rondloopt (zoals een zekere royalty verslaggever).
  b) Er OVER je geschreven wordt i.p.v. DOOR jouw.

 • Peter Vorst
  says:

  @ Jos
  Ben jij die Jos van Jiskefet of de jos van http://www.josopschool.nl/?

  Dat is wat google mij verteld.

  Of wat ik eigenlijk bedoel, als je geen normale of opmerkingen van toegevoegde waarde kunt plaatsen, doe het dan niet! Zegt al genoeg over dit artikel een ”JOS” zonder achternaam neem ik niet serieus!

  Peter Vorst

 • Floor Drees
  says:

  @Gekke Henkie
  Omdat hij dan teveel aan zelfpromotie doet, denk ik?

  @Peter
  Ik neem alle reacties even serieus. Het gaat mij erom als ik specifiek iemand zoek. Google mij anders even. Gewoon, voor de leuk.

 • Peter Vorst
  says:

  Ik geef hierin ”Gekke Henkie” gelijk

  @Floor, misschien heb je geen idee wie ik ben maar heb je mij wel eens gegoogled, misschien dat je mij dan serieuzer neemt?

 • gekke henkie
  says:

  @ Bas,
  Als je goed leest ben ik me er juist van bewust dat anderen daar anders over kunnen denken. Die ruimte laat ik ook aan iedereen maar bij Floor lijkt het dat het maar op 1 manier kan en ik geef aan dat niet iedereen zo is of dat wenselijk vindt.
  Nee, ik heb niets te verbergen maar wel een beetje jammer dat dat wel een assumptie wordt, op het moment dat iemand niet alles wil tonen. Zo ver is dus blijkbaar al gekomen met al die social/networkingsites . Ik toon mij aan wie ik mijzelf wil tonen.

  Waarom zou je de titel van dat boek niet noemen?

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Floor: ik neem aan dat Doron onder de illusie leeft dat je echte adressen hebt gepubliceerd. Ik ga er van uit dat je ze wel hebt aangepast en ‘in dezelfde trend’ hebt gehouden?

  @gekke Henkie: iedereen zijn ding, maar ben je er ook van bewust dat er mensen zijn (zoals Floor, zoals ik en nog heel veel) die het eng vinden als iemand niet bekend is. Je moet daar tegenwoordig best veel moeite voor doen en dan heb je waarschijnlijk iets te verbergen. Assumptie? Misschien wel. Maar beide kanten op kan en mag je redeneren, het is een vrij land. Iedereen bekijkt het vanuit zijn of haar optiek en moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. En die fake foto’s, ik wil je bijna adviseren een bepaald boek dat ik niet zal noemen te lezen, daarin staat hoe jongeren dit ondervangen en hoe je daar mee om zou moeten gaan om vertrouwen te kweken 🙂

  Verder je vraag antwoord te geven: ik heb enkele aliassen. Ik koppel namelijk niet alles aan mijn naam. Niet omdat ik me er voor schaam, maar o.a. omdat ik wil dat mijn zakelijke dingen bovenaan in google komen. Daarnaast publiceer ik wel eens dingen voor mijn privé kring die mijn zakelijke kring (voor zover die gescheiden is) niet hoeven te weten. Dus ja, ik heb wel één of twee aliassen her en der. Bewust.

 • gekke henkie
  says:

  @ Floor
  Waarom zouden mensen zonder profielfoto niet bestaan. Wat ben jij soms  beperkt in je denken. Niet iedereen wil met z’n snufferd online staan, niet iedereen wil al z’n gegevens online vrijgeven. En niet iedereen wil z’n persoonlijke (of zelfs privezaken) ongevraagd met iedereen delen.  Waarom heb jij zo’n moeite met het gegeven dat er ook mensen  zijn die daar heel anders over denken.  Dat publieke exhibitionisme is niet voor iedereen. Dat wil dus nog niet betekenen dat zo iemand niet bestaat of niet serieus te nemen is.  Het zou namelijk ook een fake-foto kunnen zijn…

 • Michiel
  says:

  Ik zie het bij ons op de site ook veel dat mensen solliciteren met emailadressen als sweetykisss85@hotmail.com.. Ik vind het niet echt professioneel overkomen en ik ben benieuwd wanneer (en óf) de grote meute dit op gaat pakken..

  (je emailadres veranderen is namelijk best irritant, ik verhuis namelijk vaker dan dat ik van emailadres verander…)

  Michiel

 • jos
  says:

  Fantasie namen gebruiken begrijp ik best. Ik gebruik vanaf dag 1 altijd voor alles waarbij ik zakelijk communiceer altijd mijn eigen naam.  Wel kies ik er vaak voor om op publieke fora, zoals RM, m’n ding te doen zonder m’n achternaam te vermelden.

  Personen die  zakelijk met mij communiceren onder fantasie namen/adressen als pamperbitch, eusjemeneusje etc. neem ik op voorhand al niet serieus. Opzich is dat dan wel weer vreemd van mezelf, want de naam ansich zegt nog helemaal niets over de mate van inhoudelijkheid van de afzender. Laat ik mijzelf maar als conservatief bestempelen op dat punt.

 • marosta
  says:

  Eigenlijk helemaal waar. Ik gebruik al jaren een alias Marosta (MArk RObert STAdhouders) maar waarom ik die op twitter ook gebruik weet ik eigenlijk niet meer. Misschien dat ik in het begin, toen ik de nieuwe media nog niet genoeg kon inschatten op hun waarde, liever onder mijn alias (en dus onbekend) wilde communiceren. Nu is dat concept achterhaald. Ik blog/twitter/netwerk .. dus ik besta … en dat mag iedereen weten. Verander nu ook mijn twitter account. Bedankt voor dit artikel.