Monster Employment Index: cijfers over maart

Logotype Monster Employment Index Gisteren publiceerde Monster de cijfers over maart voor Nederland middels haar Monster Employment Index (MEI). En die cijfers liegen er niet om:

  • een daling van 8% ten opzichte van februari 2009
  • een daling van 46% ten opzichte van maart 2008

Nou, dat zijn wel hele nare cijfers die de MEI daar even laat zien. Maar kloppen ze ook? Ik heb twijfels, zeer grote twijfels.

Als we deze gegevens even vergelijken met JobFeed krijgen we totaal verschillende uitkomsten:

Vergelijking cijfers JobFeed en MEIWaar JobFeed een groei van 7,4% in het aantal vacatures ten opzichte van februari ziet, komt MEI met een iets grotere daling; een verschil van zo’n 16%.

En in vergelijking met een jaar geleden is het verschil nog veel groter. JobFeed geeft een daling van 16,7% aan waar de MEI met 46% op de proppen komt; een verschil van maar liefst 30%!

De MEI is dus aanzienlijk negatiever over de ontwikkeling van het aantal nieuwe vacatures in Nederland dan jobFeed.

Verklaring?
Vorige maand heb ik als mogelijke verklaring het te grote aandeel van vacatures van intermediairs in het MEI onderzoek gegeven. In tijden van recessie schroeven intermediairs collectief hun contracten met grote vacaturesites terug. En dat geeft een onjuist beeld als je vooral vacaturesites in het onderzoek betrekt.

Op basis van de aantallen van de grote vacaturesites is al duidelijk dat juist deze sites aan marktaandeel verliezen. Waar dat verlies ook door wordt veroorzaakt; de uitkomsten van het MEI onderzoek worden hierdoor natuurlijk sterk beinvloed. Vooral omdat de MEI haar cijfers bepaalt op basis van:

[…] a review of millions of employer job opportunities culled from a large, representative selection of corporate career sites and job boards, including Monster.

Ik zou mijn inzichten van de arbeidsmarkt niet graag bepalen aan de hand van de MEI cijfers; zoveel is wel zeker. Want het lijkt er toch ernstig op dat dit een zeer onbetrouwbare proxy van de werkelijkheid is.

Geef een reactie