Waarom gaan werkzoekers naar meerdere vacaturesites?

Ik haalde vandaag al eerder het onderzoek van VNU Media aan; in relatie tot de rol van vacaturesites. Maar het onderzoek bevat natuurlijk ervaringen van werkzoekers. En onderstaand zijn de antwoorden gevisualiseerd op de vraag: Hoeveel verschillende vacaturesites gebruik je wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan?

VNU Media, grafiek nav de vraag: Hoeveel verschillende vacaturesites gebruik je wanneer je

Dat is opvallend! Zo’n 75% van de werkzoekers bezoekt dus 3 of meer vacaturesites. Is dat uit noodzaak of uit behoefte? En hoe weet de werkzoeker welke vacaturesites hij/zij moet bezoeken? Of wordt de reden dat er zoveel worden bezocht juist veroorzaakt door het feit dat de werkzoeker dat niet weet?

Geef een reactie

6 Comments
 • marosta
  says:

  Ik ben zelf zoekende en geloof dat een zo groot mogelijke spreiding nodig is om (zeker in deze tijd) een passende functie te vinden. Dus ik gok niet op 1 paard, dat doet een recruiter ook niet. Dus ik gebruik in volgorde van prio:

  – eigen netwerk (via linkedin)
  – gericht zoeken op website van bedrijven die mij aanspreken
  – gericht zoeken op websites van recruiters
  – monsterboard en nationale vacature bank

  Wat ik geleerd heb is dat, zeker in het hogere segment, de beste scoringskansen liggen in punt 1 en 2. Maar als zoekende moet je alle middelen inzetten die je tegenwoordig ter beschikking staan. Daarin speelt personal branding ook rol. Ikzelf ontwikkel graag nieuwe producten/diensten in Technology, Media & telecommunicatie. Dus schrijf ik daarover. Het houdt mij scherp. En geeft een potentiele werkgever inzicht in mijn passie. Simpel een CV-tje sturen en wachten op antwoord, die tijd is over.

 • Charreller Dansaert
  says:

  Blijkbaar was deze ervaren blogger niet op de hoogte van dit gedragspatroon. En ineens is er wel een gefundeerde grond voor het bestaan van aggregators…

 • Chris Stapper
  says:

  Los van de usability denk ik dat er een sterke gevoelsfactor is. Kandidaten zullen ook een deels irrationele notie hebben dat één vacature site niet alle vacatures heeft.

  Stel dat je beschrijft aan iemand hoe je vacatures zoekt. En je zegt dat je één site (monsterboard) grondig doorzoekt. Wellicht komt dat gevoelsmatig niet overtuigend over. Stel je dat je drie sites (MB, intermediair, nationale vacaturebank) doorzoekt, dan lijkt het alsof je grondig bent.

  Verder is er, los van de usability, nog de handigheid van de zoeker met de aangeboden software. Wellicht zal de gemiddelde gebruiker per vacaturesite 1 a 2 zoekopdrachten doen, het na x aantal pagina’s opgeven en dan een volgende site bezoeken.

  Tenminste, dit lijkt me aannemelijk. Het zou interessant zijn als er onderzoek naar was gedaan.

 • Jakolien Sok
  says:

  uit ervaring die ik hoor van mijn kandidaten en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de voornaamste reden voor het bezoeken van tig vacaturesites is de belabberde zoekfuncties van diezelfde sites. Als je een HR Manager functie intoetst staan vervolgens functies voor secretaresses, alle andere HR functies, controllers, marketing en ja zelfs on occasion heftruckchauffeurs in de uitkomsten.

  Is om moedeloos van te worden dat ze dit na al die jaren nog steeds niet voor elkaar krijgen…