Someone’s Gotta Go meets geenszins the Office

theofficeHet Amerikaanse Fox heeft Endemol’s nieuwste concept ‘Someone’s Gotta Go’ gekocht. De programmamakers gaan langs bij kleine bedrijven die door de crisis iemand moeten ontslaan. Medewerkers kunnen door stemming zelf bepalen wie er weg moet. Serieus. “Het is een beetje Expeditie Robinson meets The Office”, aldus iemand van Fox.

Iemand anders van Fox, baas van Reality-programmering Mike Darnell, verdedigt het ietwat dubieuze concept van ‘Someone’s Gotta Go’ als volgt:

“Wanneer iemand ontslagen wordt is de reactie altijd ‘Waarom is hij ontslagen en zit de idioot van de afdeling gewoon nog op zijn plek?’ Ons programma geeft de werknemers de macht om te beslissen, in plaats van de baas.”

Het zal ongetwijfeld verhelderend werken om erachter te komen hoe je collega’s over je denken. Wie weet heb je er zelfs iets aan voor je verdere carrière (mits je na je live-moment nog aan de bak komt). Maar ik ben bang dat er weinig leerzaams de revue zal passeren. Waarschijnlijk zijn het de kantoorlulletjes, ook al de dupe van allerhande vernederingen en pesterijen, die het meest in aanmerking komen voor een ontslagbrief, ondertekend door het voltallige personeel.

Endemol-woordvoerder Jeroen van Waardenberg op 925.nl: “Al het personeel mag in de boeken van het bedrijf kijken, waardoor iedereen van elkaar komt te weten wat ze verdienen, en wat er in de HR-dossiers van het personeel staat.”

Volgens Endemol was het overigens niet moeilijk om bedrijven te vinden die mee willen doen aan het programma. Gemakzucht? Of zijn de betreffende bazen niet wars van negatieve aandacht (immers ook aandacht)?

Vooralsnog komt het programma in Nederland niet op TV. Goddank, kan ik nog rustig de herhalingen van the Office bekijken. Wars van spektakel, barstensvol echte, saaie en irritante mensen.

Geef een reactie

2 Comments