USG People is de eerste uitzender die zware klappen toont

cloud_rain Vandaag was USG People de eerste grote uitzender die met de resultaten over het 1e kwartaal van 2009 kwam. En zoals te verwachten vallen de resultaten zwaar tegen.

Waar USG over het 4e kwartaal 2008 nog een omzetdaling van ‘slechts’ 6% kon melden in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2007 is de daling over het eerste kwartaal aanzienlijk hoger: 22%!

En dat betekent zeer zwaar weer voor deze uitzender. En dat blijkt ook uit de maatregelen die USG People gaat nemen:

 • 800 voltijdbanen verdwijnen
 • 85 vestigingen worden gesloten

De vraag is of het hierbij zal blijven gezien het onprettige vooruitzicht: Gedurende het eerste kwartaal was er geen afvlakking in de daling of verbetering van de omzet zichtbaar in de markten waarin we opereren.

Op vrijdag komt Ranstad met haar cijfers; een eerste moment om een vergelijking te kunnen maken. Vrolijk zal het in ieder geval niet worden…

Geef een antwoord

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Jos:
  Uitzenders zijn in het algemeen volledig cyclische bedrijven die direct meedobberen op de golven van de economie. En de standaard reflex van een uitzender is dan ook om de stormbal te hijsen op het moment dat er slecht weer aankomt.

  De actie van USG is in mijn optiek niets bijzonders; de omvang van de inkrimping is zeer fors. Maar de daling van de omzet is ook bepaald fors te noemen, en dat is een understatement.

  En natuurlijk bestaat het merendeel uit intercedenten/es; tenslotte maakt dat ook het leeuwendeel van het aantal medewerkers uit. De simpele rekensom is echter 85 vestigingen en 800 full-time banen. Dat zijn dus bijna 10 medewerkers per vestiging, en zo groot is de gemiddelde vestiging niet. Mutatis mutandis, er gaan ook de nodige mensen op het hoofdkantoor hun baan verliezen.

 • jos
  says:

  Ik herinner mij nog heel goed de periode 2002/2003. Toen was het ook kommer en kwel in het land der uitzenders. Ook toen werden er massaal door alle uitzenders vestigingen gesloten/samengevoegd.

  Mij dunkt dat het inherent aan deze branche is dat je snel kan anticiperen op marktontwikkelingen. Zowel in goede als slechte marktomstandigheden. Het wordt niet voor niets flexmarkt genoemd.

  Een beetje uitzender hanteert voor intercedenten op large accounts met lage marges al gauw 1200 declarabele uren/week/intercedent.

  De intercedent met focus op het MKB waar 1 a 2 flexwerkers per account vertoeven (hogere marges) heeft doorgaans zorg te dragen voor 600 declarabele uren/week/intercedent

  Ik denk dat het merendeel van wat bij USG de wacht krijgt aangezet intercedenten betreft.

 • Marc Drees
  says:

  @P.S.:
  Als de omzetontwikkeling zo rigoreus in elkaar klapt zijn rigoreuze maatregelen noodzakelijk. En het gaat niet slechts om 85 vestigingen maar ook om meer dan 800 medewerkers. Wat ongetwijfeld betekent dat er een ferm aantal medewerkers op het hoofdkantoor hun baan gaan verliezen…

 • Marc Drees
  says:

  @Marco:
  Dat klopt, maar ik wilde nog even wachten met dit nieuws tot de cijfers van Ranstad zijn gepubliceerd. Dus bedankt voor het voor de voeten wegmaaien van dit fraaie stukje groen 😉