Whoah! Fantastische toepassing van video in recruitment

image Een site met een werkelijk prachtige toepassing van video binnen online recruitment: Careerplayer. Nee, geen zinloze CV video’s maar video’s over bedrijfstakken en functies. Verteld door echte mensen.

En dit is niet bepaald een snel interviewtje dat eventjes een aantal onderdelen kort aanstipt. Eerder het tegenovergestelde. Grondig, uitgebreid en toch nog steeds buitengewoon interessant!

De homepage
Die ziet er zo uit:

Homepage Careerplayer Het was mij niet meteen duidelijk wat ik hier nou kon doen, en in eerste instantie had ik het onaangename gevoel dat ik naar CV video’s zou moeten gaan kijken. Maar niets is minder waar.

Deze site is feitelijk bedoeld voor starters op de arbeidsmarkt. En die op Careerplayer wel eens alles van hun gading kunnen vinden. Wat een bedrijfstak doet, en wat er voor functies daarbinnen zijn en wat daar gebeurt. En meer…

Video van bedrijfstak
Informatie over een bedrijfstak:

Bedrijfstak video: Consulting Een video waar meerdere consultants van grote bedrijven (Cap Gemini, Accenture, KPMG) uitleggen wat binnen die bedrijfstak gebeurt. Op een zeer toegankelijke manier, als je tenminste bereid bent naar upper class Engels te luisteren.

Maar er is veel meer. Zo is aan de linkerzijde van het scherm het volgende te zien:

Linkerkant

Er kan genavigeerd worden naar andere bedrijfstakken (More Career Overviews).

Maar er zijn ook interviews met de mensen die een deel van hun verhaal vertellen in de bedrijfstak video. Maar dus ook nog veel meer over hun vak vertellen in indviduele video’s.

En dan zijn er ook nog video’s van vergelijkbare functies als consultant waar je naar zou kunnen kijken.

 

 

 

Maar daar houdt het nog niet op, want er wordt ook nog links geboden naar andere informatie op Internet:

image

Buitengewoon prettig als je inderdaad meer wilt weten van een bepaalde bedrijfstak of functie.

Een groot aantal verschillende bronnen waar je jezelf volledig in kan verliezen.

Overigens werkt de Transcript functie nog niet. Wat jammer is, maar aangezien de beta status van deze site ga ik er vanuit dat het nog wel goed zal komen.

Video van functie
Maar de video’s van een bepaalde functie zijn helemaal indrukwekkend. Want ze zijn opgezet als kleine stukjes, waarbij aan de rechterkant de vraag is te zien en in de video het antwoord wordt gegeven:

Video van een consultant Waarbij je als kijker kan navigeren door de verschillende vragen die jou intereseren. Of je kan gewoon het hele interview bekijken / beluisteren. Vriendelijker valt het niet te maken.

Oh ja, en je ziet de voortgang van het videosegment onderin. Het enige wat niet wordt getoond is de totale en de resterende duur. Dat is iets wat kan worden verbeterd.

Overigens is tijdens zo’n interview aan de linkerkant een aantal andere functies binnen dezelfde bedrijfstak te zien:

Linker kantlijn tijdens functie interview

Hier heeft iemand nagedacht over hoe je als gebruiker denkt en zou willen navigeren.

Deze site is een stralend voorbeeld hoe het zou moeten zijn. En iedereen die iets met video’s en online recruitment wil doen moet hier lang en grondig op bezoek gaan.

Of misschien gewoon even met Careerplayer bellen dat je graag de Nederlandse versie uit wilt brengen?

Hoe dan ook, een site waar ik heel vrolijk van werd. En dat gebeurt niet zo vaak…

Met dank aan Keith Robinson voor de tip

Geef een antwoord

10 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Rob:
  Oe, de toekomst ziet er akelig uit. Maar ik denk dat er voldoende jonge mensen overblijven die er wel een serieuze inspanning voor over hebben. Niet voor iedereen, wel voor de nodigen. Niet elke Gen Yer heeft de spanningsboog van een fruitvlieg

 • Rob van Elburg
  says:

  @Marc,

  De serieuze starter. Ik probeer ém te visualiseren:
  Heeft aan kater van zaterdag stappen, googled op zondag een beetje in rondte, download de nieuwste speeltjes voor z’n Iphone, prikt wat op Geen Stijl, oeps..zomaar wat NSFW, krabbelt wat op Hyves, maakt paar vrienden op Linked In, vacature hopt wat op Monsterboard, plaatst daar dan toch maar z’n CV, solliciteert open bij de BIG 4 en de top 25, Klikt zo wat door, dan vaak gelijk naar de vacatures, dan toch maar het career event in de RAI en bezoekt links en rechts wellicht een presentatie van een campus recruiter, en tussendoor vooral veel gamen en leuke filmpjes bekijken…

  Zou het dan echt zo zijn dat deze ook sites als deze gaat doorworstelen? Misschien wel als hij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, puur om kennis te vergaren. Maar dan heb je volgens mij wel een heel serieuze…

 • Marc Drees
  says:

  @Rob:
  Inhoudelijke informatie hoeft niet met humor te worden gebracht om onderhoudend te zijn. En het aantal te bekijken video’s hoeft evenmin direct 5 te zijn.

  Als je dan ook nog een keer kan springen binnen een video op basis van de gestelde vragen dan vraag ik me oprecht af in hoeverre serieuze starters hier geen waarde aan zouden kunnen ontlenen

 • Rob van Elburg
  says:

  RAVE-cruitment heeft een advisory board waar 10 personen uit onze doelgroep in plaats nemen. Elk kwartaal komen we bij elkaar en bespreken alle ontwikkelingen qua werk in het algemeen en qua carriere in het bijzonder. Waaronder dus recruitment.

  Items als deze hebben we vaak besproken. Online informatie d.m.v. video. Algemene reactie is vaak saai en allemaal hetzelfde. Kijk je 5 presentaties helemaal af, wat al een heel lange zit is, dan is het informatie verschil tussen 2 en 4 al totaal verwaterd.

  Less is more, zeker op het internet. Creatieve virals blijven langer hangen dan informatieve filmpjes. De man in pak die vertelt hoe fantastisch een bedrijf in elkaar zit slaat niet of nauwelijks aan. Ik ken niemand die een dergelijk filmpje ooit langer dan 1 minuut heeft bekeken.

  Dat is dus gelijk de uitdaging van initiatieven als deze. Hoe breng je een boodschap over, hoe maak je indruk en hoe blijf je “hangen”. Een “feel good” stemming creeeren is dan het doel. Humor is dan onontbeerlijk. En juist dat wordt nog wel eens vergeten…

 • Marc Drees
  says:

  @Xavier:
  Volgens mij mis je in dit verband het punt.
  Er zijn geen bedrijfsvideo’s te zien; slechts video’s waar werknemers informatie over hun bedrijfstak of over hun functie geven. In relatief korte ‘soundbites’, hoewel sommige stukken over hun functie wel eens wat langer kunnen zijn.

  Dit is dus geen promo van een bedrijf maar inhoudelijke informatie over werk. Volgens mij is dit voor starters juist wel heel interessant om naar te kijken. En die interesse zou in mijn optiek voldoende prikkel moeten zijn.

 • xavier van loon
  says:

  @Marc..ja dat snap ik gewoon voor adverteren..maar wat is de prikkel om de filmpjes te kijken, ete blijft saaie bedrijfsinformatie.
  Je moet mensen prikkelen om informatie te bekijken waarvan ze van te voren nog niet weten of het wel interessant is, en dat lijkt me erg lastig! Zaak blijft dat bedrijfsinformatie vrij boring is of je dat nou verpakt in filmpjes of een advertentie en dat weet de mogelijke bekijker van de filmpjes ook.

 • Marc Drees
  says:

  @Xavier:
  Als ik Careerplayer was zou ik ervoor zorgen dat ik op zoveel mogelijk vacaturesites, wervingssites en allerlei andere online recruitmentsites kom te staan. Er is zeker vanuit vacaturesites in mijn optiek een enorme winst te behalen door dit soort informatie eenvoudig beschikbaar te stellen aan werkzoekers. Juiste moment, juiste boodschap.

  Dus traffic zou nog wel eens eenvoudiger kunnen zijn dan gedacht.

 • xavier van loon
  says:

  Ok leuk initiatief maar…. hoe maak je mensen geintereseerd om ook daadwerkelijk de filmpjes te bekijken? dat is vaak het probleem bij zulke sites…hoe gaan ze traffic genereren?
  kan je ook solliciteren via de site? wat is er nog meer mogelijk behalve filmpjes afdraaien?