Kampbeulen gaan vrijuit?

bat Stel, je werkt voor een overheidsorganisatie. En de nieuwe regering bepaalt tot grote verrassing van jezelf en volledige verbijstering van de rest van de wereld dat jouw arbeidsvoorwaarden serieus aan vernieuwing toe zijn.

Want vanaf vandaag mag je gevangen martelen; volstrekt legaal. Je mag je medemens uit zijn slaap houden, de sensatie geven dat hij verdrinkt of met zijn hoofd tegen een muur slaan. Oh ja, en hoewel het natuurlijk martelen is, noemen we het niet langer zo. Laten we het harsh interrogation techniques noemen.

Stel dat dit allemaal gebeurt. Wat doe je dan? Sta je vanaf dat moment iedere morgen op met de gedachte: Vandaag ga eens lekker een paar hoofden tegen de muur aan beuken? Of iemand het gevoel geven dat hij verdrinkt? Of iemand een tijdje (zeg 11 dagen…) wakker houden?

In de meeste gevallen is het antwoord helaas: Ja.  Als je tenminste een loyale, vaderlandslievende medewerker van de CIA tijdens de periode Bush was. En dan heb je nog geluk ook. Want:

Obama has said he doesn’t support charging CIA agents and interrogators who took part in waterboarding and other harsh interrogation tactics, acting on advice from superiors that such practices were legal.

Wow! Ich hab es nicht gewusst… maar deze keer helaas de Amerikaanse variant. Wat hebben we de laatste 60 jaar toch weer een vooruitgang geboekt…

Natuurlijk moet de chain of command worden aangepakt. Maar het vervolgens laten lopen van uitvoerenden die dondersgoed wisten dat ze verkeerd bezig waren? Hoe is het toch mogelijk? Volgens mij werden de Duitse kampbeulen wel degelijk vervolgd.

Zo langzamerhand blijkt ook een nieuwe regering van Amerika minder en minder glimmers of hope te vertonen. Treurig…

Geef een antwoord

2 Comments