Ernst & Young ziet zeer donkere ICT wolken

Vandaag kwam Ernst & Young met haar jongste editie van haar ICT-barometer. En dit is het meer dan dramatische beeld dat hieruit naar voren komt:

Ernst & Young ICT Barometer

Goedemorgen! Kan het nog slechter?  In een jaar tijd is de index gedaald van 160 (april 2008) naar 36 (april 2009). Dat is een ongekende daling. En het laagste punt bereikt sinds de ICT-monitor begin 2002 door Ernst & Young werd gestart…

Het beeld dat Ernst &Young schetst is een uiterst sombere:

Vooral ICT-dienstverleners krijgen zware klappen doordat detacheringstrajecten worden beëindigd en projecten al dan niet tijdelijk worden uitgesteld.

In aansluiting daarop lijkt zich de afgelopen anderhalve maand een voorzichtige tendens te ontwikkelen om ook interne ICT’ers de wacht aan te zeggen.

Die laatste situatie lijkt overigens vooral bij grotere bedrijven aan de orde.

Als we eens kijken naar de ontwikkeling van het volume aan nieuwe vacatures binnen deze beroepsgroep dan zien we een redelijk vergelijkbaar beeld:

imageSinds april 2008 is er sprake van een vrijwel continue daling in het volume aan nieuwe vacatures; met een totale daling van 42% over de periode van april 2008 tot en met maart 2009.

Als we de eerste drie maanden van 2009 vergelijken met dezelfde periode van vorig jaar dan is de reductie van het vacaturevolume overduidelijk:

image Brrr… dit is geen goed nieuws! En het voorspelt eerlijk gezegd ook niet veel goeds voor de komende tijd…

Geef een reactie

1 Comment
  • martijn betgem
    says:

    Ja, Marc, daar worden we niet vrolijk van. Ik moet je zeggen dat ik de laatste 1,5 maand pas echt, dichtbij, de gevolgen van de crisis begin waar te nemen…langzaam..maar zeker.