Twee browser werelden?

De browseroorlog lijkt voorlopig gewonnen te gaan worden door Firefox. Dat blijkt tenminste overduidelijk uit de meest recente cijfers van W3CSchools:

Browser statistieken 2009, per maandMaar binnen de walled garden van bedrijven ziet die verdeling er totaal anders uit…

Want een onderzoek van Forrester laat het volgende zien:

image

Ter vergelijking voor december 2008 rapporteert W3CSchools een marktaandeel van 44,4% voor Firefox en 45,7% voor de verschillende IE varianten. Chrome staat op 3,7%.

Microsoft heerst dus nog binnen de muren van (grote) bedrijven. Maar ook daar kalft het marktaandeel langzaam maar heel zeker af. En als er binnen Firefox meer features voor uitrol en controle binnen bedrijven zou zitten zou Firefox ook binnen bedrijven wel eens de grootste browser kunnen worden.

Want controle, daar zijn IT-afdelingen gek op. Ook als daar geen enkele noodzaak toe is. Een beetje als de de terrorisme ‘dreiging’ en de ‘dreiging’ van de Mexicaanse griep (die overigens in de VS schijnt te zijn begonnen…) waardoor de meute in de angststand schiet.

En die controlekramp blijkt ook uit hetzelfde Forrester rapport:

image

Jawel, bij grote bedrijven is een overweldigende meerderheid van IT-afdelingen dus gek op het beknotten van de vrijheden van alle andere medewerkers. Want neem van mij aan dat de IT-afdeling heel wat meer kan doen…

Geef een antwoord

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Willem:
  Dat risico is zeker aanwezig.Als ik bijvoorbeeld naar de lezersgroep op RecruitmentMatters kijk zit Firefox op zo’n 30%; met Chrome en Safari elk zo’n 3,5%. De rest is Internet Explorer.
  Maar ook in dat geval is er sprake van een ferme, zij het kleinere, afstand met de situatie binnen grote bedrijven.

 • Willem
  says:

  Is dit verschil misschien ook te danken aan het feit dat veel webontwikkelaars meestal Firefox als primaire ontwikkelbrowser gebruiken en juist zij sites als w3.org enw3schools.org  bezoeken?