Wie wil JobTrack, Spotajob en CareerID hebben?

image Vandaag publiceerde Wegener de voorlopige jaarcijfers over 2008. Inderdaad, niet bepaald een snelle jongen… Maar misschien komt dat ook wel omdat de cijfers en de begeleidende informatie weinig tot geen prettig nieuws bevatten.

De omzet van de Wegener dagbladen liep in 2008 met zo’n 6% terug; vooral veroorzaakt door een teruglopende omzet uit persooneelsadvertenties (goh, wat een verrassing). En die daling van omzet uit vacatures is volgens mij ruim 3% hoger, omdat de omzet uit abonnementen met 3,3% steeg…

Oftewel een daling van bijna 10% van de omzet vergeleken met 2007 voor wat betreft personeelsadvertenties. En dat voor regionale dagbladen… Dat voorspelt nog veel meer rampspoed voor 2009.

Maar hoe zit het dan met de Wegener MediaVentions, de Internet tak van Wegener? Nou… niet veel beter. Want er werd weliswaar een omzetstijging van 15,8% geboekt ten opzichte van 2007, maar MediaVentions kon het resultaat niet dienovereenkomstig verbeteren. De oorzaak hiervan is de achterblijvende resultaten van enkele start-ups.

Zouden hier onder meer Spotajob en CareerID mee worden bedoeld? Die tegenwoordig ‘onderdeel’ zijn van JobTrack, één van de ‘titels’ van MediaVentions?

Voor dit jaar hoeven we uit de hoek van JobTrack en haar vazallen dus geen enkele innovatie te verwachten…

En dan nog even dit:

[…] aanhoudend slechte economische omstandigheden […] van invloed zal zijn op met name de advertentieomzet van Wegener gedurende het lopende jaar.

En dat zijn natuurlijk vooral personeelsadvertenties en huizen. En dat betekent een verdere personeelsreductie (in 2008 al –300 FTE). En dat zit Wegener ook nog met de banken om tafel om haar voorwaarden van financiering aan te passen. Jawel, dat klinkt allemaal buitengewoon somber.

Met de negatieve vooruitzichten zou het me niets verbazen als Wegener na iLocal ook uit JobTrack, Spotajob en CareerID zal proberen te stappen. Nou alleen nog een koper zien te vinden…

Geef een reactie

1 Comment
  • Marc Drees
    says:

    Brrr…, vandaag op FD.nl:
    Het Europese krantenconcern Mecom gaat nieuwe aandelen uitgeven. Het concern kampt met torenhoge schulden en sterk teruglopende inkomsten uit de advertentiemarkt.

    Met de uitgifte van de aandelen en converteerbare obligaties hoopt Mecom pond sterling 140 mln (euro 156 mln) op te halen. De opbrengst zal worden gebruikt om de grote schuldenlast te verlichten.

    Mecom, eigenaar van onder meer de Nederlandse uitgever Wegener, kan al rekenen op steun van enkele aandeelhouders, aldus het bestuur donderdag. Het bedrijf had eind 2008 een schuld van ongeveer pond sterling 340 mln (euro 380 mln).

    Volgens de huidige aandelenkoers zou het bedrijf nog pond sterling 97 mln waard zijn.