In gesprek met de grote onbekende

tjetter_logo1Met weemoed denk ik soms terug aan de chatfora van weleer. Je wist vaak niet met wie je ‘in gesprek’ was en dat was dan ook het spannende eraan. Echt leuke gesprekken had je nauwelijks, maar dat deerde niet. Toen kwam MSN en chatte je alleen nog met (redelijk) bekenden.

Maar gelukkig zijn daar Tjetter en Omegle.com! Tjetter is: anoniem chatten met onbekenden. “Wanneer je op de chat-knop klikt kom je in een chat terecht met een ander die dat ook net gedaan heeft.” Aldus Jelmer Feenstra op frankwatching.com.

Volgens Feenstra wees Remmelt Otten, journalist van het NRC Handelsblad (en oude bekende),
hen op het bestaan van het Amerikaanse ‘Omegle’. Het Tjetter-team vond het concept grappig en hadden toevallig de benodigde techniek op de plank liggen. “Diezelfde avond was de site klaar.”

Nog zo’n vreemdendienst: Omegle.com (sinds 25 maart). Collega Chris Stapper wees me op de website die je aan een willekeurig persoon koppelt, waar je vervolgens mee kunt chatten. De site is een initiatief van Leif K-Brooks, 18 jaar oud en aspirant student computerwetenschap.

De ervaring van Chris: “Enkele gesprekken op Omegle later ben ik een ervaring rijker. Een gezellig gesprek met Brazilië, iemand die na een ‘hi’ disconnecte (dat is nog leuk de eerste weken van een site) en iemand die snel weg moest toen ik zei dat ik een man was. Kortom: de site koppelt je aan compleet willekeurige mensen van over de hele wereld, waar je vervolgens een gesprek mee aan kunt knopen.”

Wie denk dat de sites één pot nat zijn, heeft het mis. Feenstra: “Het Tjetter-concept is trouwens niet precies hetzelfde als dat van Omegle; de mogelijkheid om Jan-en-alleman te laten meelezen met gesprekken hebben we eraan toegevoegd. (…) je krijgt meteen een chat te zien die op dát moment tussen twee wildvreemden (’de één’ en’de ander’) aan de gang is. Niet interessant? Dan kun je door op ‘ZAP!’ te klikken doorzappen naar een ander gesprek. Door op ‘CHAT!’ te klikken kun je zélf een chat starten.”

Ik ben weer wat avondjes zoet.

Geef een reactie

4 Comments
 • jos
  says:

  Het doet mij denken aan de digitale variant van “Partyline-lekker bellen met z’n tienen tegelijk!!”. Dat was in 1986 een nieuw fenomeen. En ohhhhh…wat heb ik toendertijd als puber ontzettend  op m’n donder gehad toen de telefoon nota binnenkwam.

 • Chris Stapper
  says:

  Kudos voor het woord ‘vreemdendienst’, ik las het als woordspeling op vriendendienst en moest lachen.

  Leuk concept in ieder geval, om willekeurige mensen te leren kennen.
  Maar nu verder met mijn verjaardag organiseren. Gelukkig voor alleen bekeneden;)