Vacatures geknakt door recessie?

chest_open_empty De laatste weken constateer ik een zorgwekkende ontwikkeling met betrekking tot het volume aan nieuwe vacatures. Hoewel de vakantieperiodes hier ongetwijfeld enige invloed hebben, kan dit niet de enige factor zijn.

Ik ben daarom nog dieper in de cijfertjes gedoken totdat ik gevonden had wat ik zocht. Maar eigenlijk niet had willen vinden. Want ik schrijf dit bericht met trillende vingers…

Al ruim een jaar rapporteer ik wekelijks over het volume aan nieuwe vacatures. Daarbij kijk ik naar het volume aan nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken; zoals getraceerd door JobFeed.

Door drie weken aan nieuwe vacatures samen te nemen worden eventuele abberaties in het verzamelproces tot op zekere hoogte glad gestreken en wordt de trendmatigheid iets meer zichtbaar.

Door nu de 3-weeks periodes van vorig jaar te vergelijking met dit jaar krijg je onderstaand beeld:

Vergelijking 2008 en 2009 op basis van vacaturevolume, 3-weeks gemiddelde De blauwe lijn is het volume aan nieuwe vacatures over heel 2008 (per drie weken). De rode lijn is dezelfde situatie voor 2009; tot en met week 18 (de afgelopen week).

Het effect van de intredende recessie in 2008 is duidelijk te zien; voor de zomerperiode hangt het gemiddelde vacaturevolume op of boven de 120.000 per drie weken; na de zomerperiode blijft het volume daat aanzienlijk bij achter.

Waar in 2008 het tweede kwartaal een dubbele piek in het aantal vacatures laat zien toont het tweede kwartaal van 2009 tot op heden een volstrekt ander beeld: een dalend vacaturevolume… Het gat is op dit moment extreem groot; met een verschil van meer dan 38%!

En dat baart natuurlijk grote zorgen. Want het lijkt erop dat de recessie nu pas in volle omvang de Nederlandse economie raakt. Als je het volume aan nieuwe vacatures tenminste als een proxy voor de economie mag hanteren.

Het lijkt er op dat de vacaturemotor van de Nederlandse economie aanzienlijk trager draait. Het aantal nieuwe vacatures is heel sterk afgenomen en er zijn weinig indicaties dat hier snel verandering in zal ko0men. Of zou het toch allemaal aan de paasdagen en de meivakantie liggen?

Geef een antwoord

2 Comments
  • martijn betgem
    says:

    Als randstad radiospotjes heeft waarin ze melden ‘dat we u binnenkort bellen om te bekijken hoe wij u kunnen helpen’, dan weet je het wel. Wij merken ook een terugloop in het aantal vacatures, de laatste 1,5 maand. Dus Marc, ik denk dat je de vakanties makkelijk achterwege kunt laten.

  • Jan-Willem
    says:

    @Marc: Kun je ook zien hoe groot het aandeel “uitzendvacatures” onderdeel uitmaken van het totaal aantal vacatures dat je rapporteert? Ik ben namelijk benieuwd of het aantal “vaste vacatures” eenzelfde ontwikkeling doormaakt, of dat het aantal “uitzendvacatures” het totaalbeeld sterk beïnvloed heeft….