De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland.

In navolging van de andere berichten van vandaag en gisteren is het duidelijk; er zit voorlopig geen herstel in de lucht. Zelfs het weer wil niet langer meewerken aan het valse positieve gevoel dat de laatste tijd aan het ontstaan was. Want het is volstrekt vals gebleken; er zijn geen glimmers of hope te ontdekken. Of het moet de beurskoers zijn…

En voor vandaag is dit het beeld:

Aantallen grote vacaturesites week 18, eigen cijfers en JobFeed 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Deze week is het beeld niet bepaald fraai; alles gaat fors tot zeer fors naar beneden.

Werk.nl gaat na een week van herstel weer zeer fors naar beneden; zo’n 3.500 vacatures minder dan vorige week. Nationale Vacaturebank duikt met ruim 1.000 vacatures omlaag, JobFeed toont een vergelijkbaar beeld.

Monsterboard gaat 1.000 vacatures omlaag; JobFeed laat een iets minder negatief beeld zien (zo’n 700 vacatures minder) en Totaljobs duikt met zo’n 500 vacatures minder onder de 12.000 vacaturegrens.

Alles daalt dus, en het ziet er niet naar uit dat hier op korte termijn een structurele verbetering in komt. Tenslotte heeft de Europese Commissie al zeer donkere wolken in het verschiet getoond; met  een werkloosheid oplopend tot 11% in de Eurozone in 2010…

Sinds de derde week van januari (de eerste week met een normaal vacaturevolume na de jaarwisseling) is er sprake van een daling van 23% in het aantal vacatures. Dat ziet er zo uit:

image De rode lijn is Werk.nl, groen is Nationale Vacacaturebank, paars Monsterboard en blauw Totaljobs. Duidelijk is dat Werk.nl de laatste weken zeer fors achteruit is gegaan; met ruim 10.000 vacatures!

Nationale Vacaturebank en Totaljobs laten een min of meer geleidelijke daling zien terwijl Monsterboard lange tijd op hetzelfde niveau kon blijven hangen. Maar de laatste maanden sneller daalt dan Nationale Vacaturebank

Een daling van 23% in minder dan 4 maanden…. Dat is dus een gemiddelde daling van bijna 1,5% per week. Dit moet niet al te lang meer doorgaan.

Een heel klein lichtpuntje in al dit gesomber is het martkaandeel van de grote vier. Dat lijkt te zijn gestabiliseerd:

Martkaandeel grote vier: week 3 - week 18De periode van week 3 tot afgelopen week wordt getoond; het lijkt er dus op dat het marktaandeel tussen de 25% en 30% blijft hangen en voorlopig niet verder zal dalen. Toch nog iets waar we blij van kunnen worden?

Geef een reactie

1 Comment