Op herhaling: glimmers of hope

diamond Althans, volgens Mark Zandi, die deze woorden gebruikte om de vertraging van het aantal maandelijkse ontslagen te omschrijven. Want in tegenstelling tot de verwachting van analisten verloren geen 620.000 maar ‘slechts’ 539.000 mensen hun baan in april.

We hebben het natuurlijk over de VS. Waar de werkloosheid ondertussen tot 8,9% is gestegen. Maar waar het sentiment lijkt te zijn omgeslagen naar een blind geloof dat de recessie haar diepste punt heeft bereikt.

Dat geloof heeft natuurlijk te maken met recessie-moeheid. Iedereen wil weer eens positief nieuws. En als dat positieve nieuws er niet is dan geven we gewoon een positieve draai aan negatief nieuws. Tenslotte is de VS het land van de onbegrensde mogelijkheden.

En dus wordt een vertraging van een dalende trend gezien als een keerpunt. Doodeng en een opmaat voor deceptie. We kunnen ons ongetwijfeld opmaken voor een hele serie glimmers of hope in de komende maanden; zonder ook maar ergens een daadwerkelijk groeicijfer te zien.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Ruben:
  Reducties in uren, part-timers en mensen die zijn ontslagen maar niet meer naar werk zoeken tellen allemaal niet mee. Het werkelijke cijfer is hoger dan 15%…

 • Ruben @ Freep
  says:

  Begreep van een vriend in de VS dat veel mensen ipv 40 uur nog maar 8 uur voor de baas werken, deze zijn niet werkeloos en zitten dus niet bij deze cijfers. Verder zei hij dat de werkeloosheidcijfers gebaseerd zijn op inschrijvingen bij de sociale dienst, maar veel mensen schrijven zich niet in want je krijgt toch geen pepernoot.
  De daadwerkelijke cijfers zijn dus vele malen erger, maar wel iets positiever 😉