Voor het tweeten de kerk uit

Religie en internet hebben elkaar gevonden. ‘Podcast priester’ Roderick Vonhögen, de bekendste aanvoerder van de digitale kerk, heeft elke week wereldwijd bijna tienduizend luisteraars. ‘Twitterende dominee’ Boele P. Ytsma, van het populaire weblog Zoekendgeloven.nl, preekt in de Pers van 4 mei: “Wil je in de maatschappij aanwezig zijn, dan moet je aanwezig zijn op internet.”

Onlangs werd het eerste symposium over internetspiritualiteit georganiseerd door Isodorusweb, dat met grote belangstelling werd gevolgd door talloze kerkelijke instellingen. Op jongerenwebsites als jongkatholiek.nl wordt en masse gechat. Op geloofjijindebijbel.nl laten per maand honderden mensen hun gebedspunten achter, opdat andere mensen voor hen kunnen bidden. En op kaarsje.spirituelejongeren.nl kun je virtuele kaarsjes opsteken, met publieke intenties, overigens.

Ineke Noomen, die promoveert op de verschillen in spiritueel internetgebruik tussen katholieken, protestanten en new agers (‘heel breed genomen de Happinez-lezers’) zegt in diezelfde Pers-editie: ‘Waar de new agers zich vanaf het begin online hebben gemanifesteerd, begint de kerk nu echt in te zien wat de mogelijkheden zijn. Kerken willen nu ook het internet omarmen, en vorm geven aan geloof in een virtuele wereld.’

Ik vroeg gelovige collega Pieter Bergema naar zijn mening: “dat ze nieuwe media inzetten is helemaal top, hoe meer hoe beter. Maar dat moet een middel zijn om mensen te bereiken, niet een doel op zich. Twitter is maar een klein dingetje, het is niet de holy grail.”

Misschien is dit dan iets voor Pieter: krijgsmachtpredikant Fred Omvlee wil dit najaar een ‘LinkedIn-kerkdienst’ houden in Amsterdam, althans, dat lees ik op news4all.net. De dienst is bedoeld voor mensen die niet alleen virtueel, maar ook in het echt willen linken. Dat meldt Omvlee op het sociale netwerk Geloof en Internet. Geïnteresseerden kunnen de dienst zelf vormgeven met muziek, gebeden of teksten. Meedenken en ideeën uitwisselen kan op linkedinchurch.wordpress.com.

Geef een antwoord