Wolfram|Alpha: voor recruiters?

Logo en logotype WolframAlpha Op 18 mei gaan de poorten eindelijk open; dan is Wolfram|Alpha beschikbaar voor gewone stervelingen zoals jij en ik. Nog nooit van Wolfram|Alpha gehoord? Foei!

Het klinkt als een nieuw ontdekt deeltje, een verre planeet of een ernstige ziekte. Maar het is niets van dit alles. Het is volgens de maker een computational knowledge engine. Volgens anderen is het een Google killer. Wat overigens klinkklare nonsens is.

Wolfram|Alpha wordt gepositioneerd als een zoekmachine. Maar waar Google alleen zoekresultaten toont probeert Wolfram|Alpha die resultaten als informatie te tonen:

Wolfram|Alpha | Voorbeeld

En dat is natuurlijk heel erg bijzonder. Je moet na de oorspronkelijke zoekopdracht niet zelf op zoek naar relevante resultaten; de resultaten worden direct aan je gepresenteerd. Dat is geen zoekmachine! Of misschien de ultieme zoekmachine; zoals de makers het verwoorden:

Our overarching goal, the “higher purpose” of this project, is to make all computable, factual knowledge available to everyone. What Wolfram|Alpha does is compute on top of those facts—answering questions, solving equations, providing insights, projecting future behaviors, and more.

Wolfram|Alpha verzameld data en legt verbanden. Zodat de daaruit voortvloeiende ‘informatie’ op basis van een gebruikersvraag zo zinvol mogelijk kan worden gepresenteerd.

Daarmee beperkt het zich op dit moment tot de harde kant van onze wereld; de beta’s:

[…] Wolfram|Alpha doesn’t yet have all the systematic, structured, factual information on the planet, just a good start at some of the data—including that likely to be of high priority to professionals in various fields like chemistry, physics, biology, or engineering

Volgens de makers van deze applicatie moet de rest van de wereld ook wel komen; maar dat wordt vast een heel stuk ingewikkelder. Hoewel ik niet kan wachten om te zien wat een dergelijke applicatie voor werkzoekers zou kunnen betekenen. Hoewel social media recruiters hier vast als eerste op zullen springen.

Schrijf maar vast in de agenda: 18 mei!

Geef een reactie

2 Comments
  • Michel Rijnders
    says:

    Wanneer ik zie en lees hoe Wolfram Alfa zal zijn zie ik niet direct het nut voor werkzoekende en recruiters? In ieder geval zal je er niet snel CV’s of vacatures mee vinden. Wel kwantitatieve data die interessant is voor arbeidsmarktgegevens e.d. Cijfers over werkloosheid e.d. Volgens mij dus eerder interessant voor het verzamelen en vinden van gegevens en cijfers. Wolfram Alfa is in die zin eerder concurrerend met Google’s weergave van publieke data zoals vorige week gelanceerd.