Path101: vage oplossing zonder duidelijk probleem

Logo en logotype Path101 Path101 is een site die al geruime tijd live is, maar nog altijd de toevoeging alpha voert. Wat toch van weinig vertrouwen bij de eigenaren blijk geeft.

Maar goed, de site zegt een community powered career discovery service te zijn. Dat klinkt natuurlijk buitengewoon Web 2.0-achtig; maar wat het precies betekent is voor mij volstrekt onduidelijk. Ik hoop dat na een bezoekje dat vraagteken is verdwenen.

De homepage
Die ziet er zo uit:

Path101 | Homepage

Duidelijk; Path101 biedt gratis carriere-advies. En blijkbaar valt dat advies in drie delen uiteen:

  • Een persoonlijkheidstest
  • Een analyse van mijn CV
  • Carriere advies van anderen (blijkbaar die community)

Nou; dan moeten we die drie delen maar eens nader gaan bekijken

De persoonlijkheidstest
Oke, dit gaat me maximaal 25 minuten kosten; maar ik krijg daar ook wat voor terug. Zoals een inzicht in mijn strongest and weakest traits, as well as a set of industries where the people are generally like-minded

Nou, dat viel dus best mee, want na zo’n 10 minuten ben ik alweer klaar. En vervolgens krijg ik de optie om de testresultaten te bewaren door me te registreren. En in dat webform stond het volgende: 

image

 

 

 

Niet netjes natuurlijk dat ik een opt-out zou moeten doen of onvermoed tot carriere-adviseur ben gepromoveerd; maar hier wordt dus die community blijkbaar mee bedoeld.

Vervolgens krijg ik mijn sterkste en zwakste punten te zien. Geen nieuwe inzichten, maar het gaat er mij natuurlijk om wat dit allemaal gaat opleveren. Maar naast die nieuwe inzichten krijg ik ook een paar industrieen die volgens Path 101 het best bij mij passen:

Path101 | Industry matchesIk weet niet precies wat ik daar nou weer mee moet; maar a la. Op naar de volgende stap. En dat is het laten analyseren van mijn CV.

De analyse van mijn CV
En daar wacht me een prettige verrassing; want ik kan mijn Linkedin profiel opgeven en die wordt keurig verwerkt door Path101.

En dit staat er onder meer:

Path101 | Resultaat Linkedin profiel verwerking Ik krijg de vraag of mijn rol bij RecruitmentLab zo’n $93.000 per jaar betaald. Ha, ha ik wou dat het waar was. Maar goed, leuke poging.

En als ik antwoord heb gegeven op deze vraag, verschijnt er weer een volgende vraag. Waaronder overigens exact dezelfde vraag voor mijn rol bij RecruitmentMatters. Het zou wel prettig zijn; want dan zat ik nu al op een jaarinkomen van $ 186.000. Daar wil ik het zeker wel voor doen!

Op een gegeven moment (na zo’n 12 vragen op die manier beantwoord te hebben) wordt het overigens knap irritant en ben ik er maar mee gekapt.

Vervolgens krijg ik een enorm aantal grafiekjes te zien die me iets moeten vertellen:

Path101 | Deel CV analyse, 1 Het zal wel aan mij liggen; maar ik word er geen wijs uit. En er is nog veel meer; zoals deze over mijn ervaring:

Path101 | Deel CV analyse, 2

Nou, Path101 wordt bedankt; mijn Career Growth is blijkbaar kloten van de bok. En ik dacht dat ik het nog best aardig had gedaan…

Aan de rechterkant kan ik overigens weer allerlei meer details ontdekken. Als ik bijvoorbeeld op Chief Executives klik zie ik het volgende:

Path101 | Career info Chief Executives Nou, nou. Optisch heel veel informatie, maar wat zegt het nou helemaal. En dan zijn er ook hier verdiepingsmogelijkheden; zoals bijvoorbeeld de vereiste opleidingen. En dat ziet er zo uit:

Path101 | Opleidingen voor Chief Executive Nog veel meer grafiekjes, de 1 nog nietszeggender dan de ander…

Wel is er een aardig onderdeel; job openings. En daar wordt het meteen een stuk minder interessant:

Path101 | Zoekresultaat vacatures Want er is geen Chief Executive in deze resultaten te vinden. Wat weliswaar niet verwonderlijk is, maar meer zegt over de te hoge ambitie van Path101 en de armoedige zoekfunctie van Indeed (die dit deel van de site ‘powered’).

En dan is er ook nog een heel aardig staatje; die over mijn ‘netwerken’:

Path101 | Deel CV analyse, 3 Nu kan Path101 niet weten waarom het aantal connecties bij LinkedIn zo laag is; maar dat is natuurlijk meteen de zwakte van zo’n automatische tool. En dat ik er beter voorsta bij Twitter dan mijn leeftijdsgenoten heeft vooral met de leeftijd te maken; wat Path101 weer wel had moeten weten…

Overpeinzing
Ik zie ondertussen door de grafiekjes het bos niet meer. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat Path101 mij probeert te bieden, anders dan een overdaad aan schijninformatie. Helpt het mij te kiezen wat ik met mijn carriere wil doen? Zou het anderen helpen?

De site doet zijn ding en doet dat naar behoren. Maar ik blijf vooral zitten met de vraag: Nou en?

Als Path101 career discovery wil doen dan kunnen ze beter naar de career mapping tool van Monster kijken. Want dat geeft veel meer richting dan deze losse verzameling aan grafieken. Waar je toch minstens een Phd in statistiek moet hebben om chocola van te maken.

Path101 is een origineel initiatief met een matige implementatie. En een site die binnen afzienbare tijd als een interessant evolutionair experiment kan worden gezien. Interessant, maar uitgestorven. Er was eenvoudigweg geen niche beschikbaar

Geef een reactie

1 Comment