Glimmers of hope? (Mogelijk) alleen in de VS…

sad Een interessant statement van Tom Musbach (Senior Managing Editor bij Yahoo!HotJobs) in relatie tot de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de VS:

[…] we’ve seen a surge in demand for office administrative staff across a number of industries, and the demand for sales professionals remains consistent and strong.

Als administratieve en verkoopfuncties ‘in demand’ zijn dan lijkt er iets te kantelen. Dus hoe zit dat in ons kikkerlandje?

Dat heb ik dus even bekeken door het volume aan vacatures over de afgelopen 12 maanden voor deze beroepsgroepen te analyseren. Hiermee haal ik eventuele seizoensinvloeden uit de cijfers zodat ik een beeld krijg dat als een proxy voor economische situatie kan dienen.

In onderstaande grafieken is de situatie voor de afgelopen vijf maanden weergegeven; dus de periodes januari 2008 – december 2008 tot en met mei 2008 – april 2009.

Voor de administratieve functies is dit het beeld:

12-maands volume aan vacatures in administratie en klantenservice jan - dec 2008 t/m mei 2008 - april 2009

En voor de verkoopfuncties is dit het beeld:

12-maands volume aan vacatures in verkoop en handel jan - dec 2008 t/m mei 2008 - april 2009

Nou, geen hoopvolle signalen te onderscheiden in deze cijfers…

Nu waren de eerste maanden van 2008 natuurlijk een stuk gezonder dan die van 2009, dus hoewel ik voor seizoensinvloeden corrigeer zou ik ook eventuele glimmers of hope direct maskeren.

Dus heb ik ook nog even gekeken naar de ontwikkeling (van januari 2008 t/m april 2009) van het relatieve volume aan vacatures in beide beroepsgroepen ten opzichte van het totale volume. Daarmee zou een trend ten opzichte van het totale vacature-aanbod duidelijk tot uiting moeten komen; inclusief eventuele recente ontwikkelingen.

Voor de administratieve functies ziet dat er zo uit:

Relatief aandeel administratieve vacatures; janauri 2008 - april 2009 Brrr… dat is een akelig gezicht. Waar in de eerste maanden van 2008 nog een redelijke groei in het relatieve volume is waar te nemen is er voor 2009 alleen maar daling te constateren.

En ook voor verkoop funties is er niets om over te juichen, hoewel het beeld hier gelukkig een stuk minder dramatisch is:

Relatief aandeel verkoop vacatures; janauri 2008 - april 2009 Interessant… Zowel in de eerste 4 maanden van 2008 als 2009 is er een daling van het relatieve volume aan verkoop vacatures te zien. Een seizoenseffect? Hoe dan ook, het aandeel verkoop vacatures in 2009 ligt zeer scherp onder dat van 2008 en er is geen sprake van enige flatlining of groei bij deze beroepsgroep.

Conclusies
Als er al echte glimmers of hope in de VS zijn te onderscheiden dan toont zich dit in ieder geval niet in de cijfers van Nederland. De vraag is natuurlijk of Musbach ook eventuele seizoensinvloeden en relatieve toe- en afnames heeft meegenomen in zijn beoordeling.

Hoe het ook zij, Nederland lijkt nog niet op enige weg terug uit het dal. Het is gezien deze getallen ook maar zeer de vraag of er uberhaupt al een dal is bereikt..

Geef een reactie

3 Comments
 • Patrick
  says:

  hmmmm kan het mij wel voorstellen in een verslechterende marktstuatie door bijvoorbeeld toenemende concurrentie. In het geval van de crisis is de markt er simpelweg niet meer en sluit ik mij aan bij jouw redenering dat het vergroten van het verkooporgaan geen verstandige beslissing is.

 • Marc Drees
  says:

  @Patrick:
  Als je een vertegenwoordiger van een vacaturesite aan het woord laat zal hij niet snel zeggen dat het allemaal rampspoed ende ellende is. Dat wordt toch vooral als in de eigen voet schieten gezien; zeker in de VS.

  Wat ik opvallend vind is het statement over de verkoopfuncties. Daar kan ik me heel weinig bij voorstellen; zeker gezien de ontwikkeling die we in Nederland waarnemen. Ik kan me niet voorstellen dat bedrijven in de VS als oplossing voor teruglopende omzetten meer verkoop medewerkers tegen het probleem aangooien…

 • Patrick
  says:

  Positieve stemmingmakerij! Niet verkeerd en we kunnen het zeker gebruiken. Wanneer je de “werkelijke” cijfers van de VS naast elkaar zet is het echt nog te vroeg om te juichen. Daarnaast zal het aantal vacatures lang niet zo snel zal stijgen als dat het gedaalt is!! Hier hebben we echt nog wel even last van.