De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland. Zij het met een dag vertraging…

Dalende vacature aantallen is het modewoord voor deze week. Met uitzondering van Werk.nl die de laatste tijd wat heen en weer aan het jojo-en is.

En voor vandaag is dit het beeld:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Alles met uitzondering van Werk.nl gaat zo’n 500 vacatures naar  beneden deze week. En de sites en JobFeed zijn het ook aardig met elkaar eens. Werk.nl gaat na een week van forse daling weer zo’n 1.500 vacatures omhoog. Maar daar is de laatste tijd geen staat op te maken.

Voor de tweede keer in korte tijd staat Totaljobs op het punt de magische grens van 11.000 vacatures te doorbreken; van de verkeerde kant wel te verstaan…

En er is ook iets geks bij Totaljobs aan de hand. Want dit is de vergelijking tussen de aantallen volgens Totaljobs en de aantallen volgens JobFeed:

Aantallen vacatures volgens Totaljobs en JobFeed

De laatste 4 weken zit Totaljobs consequent zo’n 1.500 vacatures hoger dan de schattingen van JobFeed. En dat doet me denken aan een eenvoudige truc die vacaturesites kunnen toepassen om hun aantal vacatures op te poetsen: laat vacatures langer dan 60 dagen op de site staan! Een truc die aardig is te maskeren door vacatures te ‘verversen’; oftewel opnieuw plaatsen.

Het zou me niets verbazen als Totaljobs hier gebruik van maakt.

Als dit soort praktijken inderdaad worden gebezigd zegt het marktaandeel van de grote vier ook niet al teveel meer. Maar goed, laten we er vanuit gaan dat de vacaturesites zich niet op een dergelijke manier laten kennen. Want dan heeft het volgen van het marktaandeel van de grote vier nog enige relevantie:

image

Er lijkt toch voorzichtig sprake van een lichte groei van het marktaandeel van de grote sites. Spelen werkgevers op safe? Of is het marketingbudget van de grote sites voldoende om relatief meer business binnen te slepen? Ten koste van de kleintjes…

Geef een antwoord

11 Comments
 • Jolande de Ruyter
  says:

  Wat ik mij herinner van werk.nl dat wellicht het verschil verklaart: Je kunt bij het invullen van een vacature ” landelijk” ingeven. En ik denk dat daardoor het verschil te verklaren is: landelijke vacatures worden dan 12x geteld ipv 1x. Dit is in elk geval wat ik mij herinner; t is lang geleden dat ik de site gebruikt heb. ’t Is inderdaad een gruwel…

 • Patrick
  says:

  @ marc, wat ik bedoelde met niet commercieel = vervuild is; Bedrijven kunnen gemakkelijk vacature plaatsen tbv algemene werving omdat het gratis is (geen actuele vacatures). Wanneer je ervoor betaald moet worden bedenk je je wel 2x voor het plaatsen van een algemeen wervende vacature. Ook is de doorlooptijd onbeperkt i.p.v. de gebruikelijke 2 maanden om de commerciele sites. Ben nog steeds erg benieuwd wie er van de commerciele sites op nr 4 staat.

  Wat ook leuk is om te zien is de bezoekersaantallen van de website:

  1. monsterboard.nl
  2. nationalevacaturebank.nl
  3. werk.nl
  4. totaljobs.nl
  5. stepstone.nl

 • Marc Drees
  says:

  @Patrick:
  Werk.nl is geen commerciele site en is evenmin ernstig vervuild. Op dit moment is het met zekerheid de site met de meeste vacatures; wat niet geheel verwonderlijk is. Voor MKB is het zeker een logische site en voor andere werkgevers is het in deze tijd een aantrekkelijk, want gratis, alternatief.

  Wat onverlet laat dat de site een gruwel is om te gebruiken; zowel voor werkzoekers als werkgevers…

 • Patrick
  says:

  @marc

  omdat werk.nl geen commerciele site is en mede daardoor ernstig vervuild ben ik wel nieuwsgierig wie er daadwerkelijk op nummer 4 staat?

 • Patrick
  says:

  @marc
  Na een vaag vermoeden dat werk.nl (de meest onhandige site van nederland) de meest succesvolle site zou zijn. Heb ik wat cijfers van de site geplukt!
  Wanneer je elke provincie  bij elkaar optelt  kom je op een totaal van :  135.880 vacatures
  In het kopje staat duidelijk  “Er staan 51.054 vacatures op werk.nl “ raraaaa?
  Je zou dit kunnen verklaren dat er per vacature meerder provincies geselecteerd kunnen worden. Welja waarom komt in het eigen overzicht van werk.nl per provincie wel in de buurt van de genoemde 51.054
  Het kan zijn dat ik de planktotaal mis sla maar heb toch het ernstige vermoeden dat er van de cijfers barweinig klopt

 • Patrick
  says:

  @marc
  Na een vaag vermoeden dat werk.nl (de meest onhanidge site van nederland) de meest succesvolle site zou zijn. Heb ik wat cijfers van de site geplukt!

  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Drenthe.
  Er zijn 8874 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Flevoland.
  Er zijn 8684 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Friesland.
  Er zijn 9184 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Gelderland.
  Er zijn 13554 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Groningen.
  Er zijn 9051 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Limburg.
  Er zijn 10992 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Noord-Brabant. Er zijn 14824 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Noord-Holland. Er zijn 13406 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Overijssel.
  Er zijn 10556 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Utrecht.
  Er zijn 10770 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Zeeland.
  Er zijn 8734 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
  U hebt gezocht naar vacatures zonder trefwoord in regio Zuid-Holland. Er zijn 17251 vacatures gevonden. Rechts op het scherm kunt u het zoekresultaat verder verfijnen. 100
   is in totaal  135.880
   
  Er staan 51062 vacatures op werk.nl ???
  Je zou dan denken dat er per vacature meerder provincies geselecteerd kunnen worden. Welja waarom komt het eigen overzicht per provincie wel in de buurt van de genoemde
  51.054
  Verfijn op:
  Provincie
  Zuid-Holland (9541)
  Geen vaste werklocatie (7713)
  Noord-Brabant (7115)
  Gelderland (5845)
  Noord-Holland (5695)
  Limburg (3285)
  Utrecht (3059)
  Overijssel (2843)
  Friesland (1469)
  Groningen (1345)
  Drenthe (1154)
  Zeeland (1021)
  Flevoland (969)
   

   is in totaal 51.054           

  Het kan zijn dat ik de plank totaal mis sla maar heb toch het ernstige vermoeden dat er van de cijfers bar weinig klopt.

 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Goede vraag.

  Monsterboard publiceert op haar site niet het aantal vacatures; ik leid dat aantal af op basis van de aantallen die zij via Browse vacatures | Categorie melden; waarbij ik de aantallen per categorie optel.

  Nu is het meer dan logisch te veronderstellen dat een vacature in bepaalde gevallen aan meer dan 1 categorie wordt toegewezen. Met als gevolg een dubbeltelling in mijn afleiding.

  Ik kijk daarnaast vooral naar de vergelijkbaarheid van de trends. En daar kan je zien dat zowel Monsterboard als JobFeed eenzelfde en vergelijkbare neerwaartse trend laat zien.

  Ten aanzien van Monsterboard heb ik de neiging om de cijfers van JobFeed meer te vertrouwen dan  de cijfers die ik afleid.

 • Jan Willem
  says:

  @Marc: hoe verklaart Jobfeed de verschillen tussen hun metingen en die van de sites zelf? Het is toch erg opmerkelijk, dat Monsterboard en de Nationale Vacaturebank volgens eigen zeggen ongeveer dezelfde aantallen hebben, maar volgens Jobfeed niet….