Journalist: een Plasterk baan?

image We hadden ooit de Melkert baan en als ik het goed begrijp krijgen we binnenkort de Plasterk baan: jonge journalisten die gesubsidieerd door de overheid aan de slag kunnen bij kranten.

Jawel, onze minister van oude media wil zijn zoveelste zinloze steentje bijdragen aan de uitstel van het onvermijdelijke: het uitsterven van de krant. De ezel!

Als ik een jonge journalist was, bedacht ik me wel tien keer voordat ik bij een krant aan de slag zou gaan. En al helemaal met het brandmerk van toekomstige kansloze; met een gesubsidieerde baan. Een Plasterk baan…

Wat de motivatie van Plasterk is? Nou, deze:

Er blijft werk voor jonge journalisten en de kranten krijgen via die route een nieuwe generatie journalisten binnen die een bijdrage kunnen leveren aan de broodnodige innovatie van de dagbladsector.

Wat een gierende lariekoek! Die broodnodige innovatie is allang gerealiseerd; alleen de kranten hebben ervoor gekozen deze langs zich heen laten gaan. En zullen twee Plasterk banen per redactie ineens die broodnodige innovatie gaan realiseren? Hoe verzint de man het…

Werk voor jonge journalisten is er niet. Althans niet bij de krant. En als die jonge journalisten dat nog niet beseffen hebben ze een veel groter probleem dan het trachten te bemachtigen van een gesubsidieerde baan. Als die jonge journalisten op dit moment nog geen actief gebruik maken van nieuwe media dan zijn ze feitelijk net zo achterhaald als de krant.

Wat een droefenis als je belasting betaald om het door een leeghoofd als Plasterk verspild te zien worden. Gruwelijk…

Geef een antwoord

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Vanderweert:
  Wat een agressie… Dat moet toch ergens vandaan komen.

  Wilders kretologie? Dat valt wel mee.  En daarvoor zou ik je adviseren eerst iets meer te lezen voordat je zo opgeblazen reageert. Want dit is niet de eerste posting over het onvermijdelijke marginaliseren van print. Dan leer je misschien dat er van vooringenomenheid weinig sprake is.

  Maar mogelijk zijn de kleppen voor de eigen ogen daar net te groot voor?

 • Vanderweert
  says:

  ‘Er gemakshalve vanuitgaand’ drukt precies uit wat ik bedoel: aannames vs fact-checking. Meninkjes van een cent. Wilders-kretologie. Plasterk wil iets met een papieren krant? Anno nu? Dan is hij een leeghoofd, alleen omdat Marc Drees ( u kent hem vast wel, de goeroe van de dagbladsector) zijn abo’s lang geleden de deur heeft uitgedaan.
  Van bloggers die hun eigen weblog moeten beginnen voordat ze uberhaupt hun woorddiarree de vrije loop kunnen laten is het kennelijk te veel gevraagd om een beetje open-minded te zijn. Ik ben geen journalist (aanname, meneer Drees), maar wel iemand die zich stoort aan de vooringenomenheid van anderen, en al helemaal wanneer deze vooringenomenheid ook nog wereldkundig moet worden gemaakt.

 • Marc Drees
  says:

  @Vanderweert:
  Blij met de genuanceerde reactie; ik snap wederom waarom een beroepsgroep op de rand van uitsterven staat. Er gemakshalve vanuit gaand dat je tot deze beroepsgroep hoort…

 • Vanderweert
  says:

  Een journalist is iemand die schrijft over de actualiteit, en daarbij zijn verhaal baseert op verifieerbare feiten. Waarin of waarop deze stukken gepubliceerd worden is minder relevant, wat telt is dat de verhalen genuanceerd zijn (hoor-wederhoor) en geen onwaarheden bevatten.
  Het is Plasterk  niet zozeer te doen om het redden van de papieren krant (al denk ik dat hij van een generatie is die dit medium niet graag ziet verdwijnen), maar meer om het op peil houden van het vakmanschap waarover een journalist moet beschikken. En dat staat idd onder druk, mede door de wildgroei aan allerlei blogs waar iedereen zin en onzin mag verkondigen (dat is natuurlijk op zich prima, alleen verwarren sommige lezers dat dan weer met nieuws cq journalistieke verslaggeving).
  Maar goed, gezien de kwaliteit van je weblog reken ik er niet op dat je begrijpt wat Plasterk bedoelt.