CBS doet er nog een schepje bovenop: in negatieve zin…

Nou, berg de glimmers of hope maar even in de kast; want het is rampzalig verlopen met de Nederlandse economie dit afgelopen kwartaal: een krimp van 4,5%!

Gatverdamme, en dat vlak voor het weekend. Plus regen en onweer. Plus een ongelofelijk lange file op de A4. Dan kan dit er ook nog wel bij.

Als we dan naar de werkgelegenheid gerelateerde cijfers kijken is het beeld als volgt:

image Een scherpe daling van het aantal openstaande vacatures, zoals eerder vandaag gemeld. De reeds eerder ingezette maar zich versnellende reductie van het volume aan uitzenduren; en een lichte stijging van de werkloosheid.

Er zijn nog geen tekenen van herstel waar te nemen; hoe graag ik die ook zou willen zien. En met een krimp van 4,5% is dat ook buitengewoon onwaarschijnlijk…

Geef een antwoord

1 Comment
 • Ron
  says:

  Marc,
  Helemaal mee eens alle indicatoren staan op rood. In de USA is wel wat herstel maar dat is nog te fragiel en dat wat we zien is ook logisch zeker als je kijkt naar wat voor berg geld er in die economie is gestopt. Het gaat dus nogwel even duren voor het echte herstel gaat komen. Weet dat Europa altijd ongeveer een klein jaar  achterloopt op de ontwikkelingen in de USA, dus eigenlijk kunnen we Q1 2010 qua bedrijfsresultaten ook wel vergeten. Het is dan wel te hopen dat de beursen dan al de weg omhoog hebben gevonden (op basis van macrocijfers en frontrunners), waardoor er vertrouwen aan het ontstaan is en dat er geïnvesteerd gaat worden.
   De komende periode (Q2, 2009) zal het zeker in Nederland nog slechter worden.  Bedrijven moeten dan nl met de billen bloot en echt laten zien wat ze op eigenkracht (met de economische tegenwind) hebben omgezet. Dat kan dus alleen maar tegenvallen. Consumenten houden de hand op de knip,  inkoopindexen staan nog heel laag en in onze buurlanden is het ook niet geweldig en ligt de export dus op zijn gat.
  Van de banken hoeven we qua investeringen niet veel te verwachten om dat deze eigenlijk net aan het opkrabbelen zijn uit hun “bijna” faillissement. Als in de USA  de huizen verkopen weer een beetje opgang komen, dan pas komt er voor de Nederlandse banken  wat meer kapitaal beschikbaar. Ten minste als ze netjes zijn geweest en hun portefeuilles (oa hypotheek) goed hebben afgewaardeerd. Daarnaast zit door het hele gebeuren de schrik er bij banken goed in en zijn ze extra voorzichtig. Dat kun je trouwens goed zien aan het soort vacatures. Op dit moment zoeken veelal ze riskmanagers, controllers,  compliance en audit specialisten. 
  De arbeidsmarkt loopt ongeveer 6 tot 9 maanden achter op deze ontwikkelingen. Maw eerst gaan de beurzen omhoog , dan gaan de resultaten van bedrijven omhoog en dan pas de arbeidsmarkt. 
  Als je dus naar de beurs kijkt en naar de cijfers hou dan bv Randstad en USG goed in de gaten. Als zij op groen gaan dan kan er dus hestel aankomen. Ik zou zeggen pak voorlopig maar je koffers in en ga lekker lang op vakantie. Of ga je als recruiter omscholen in docent, ziekenverzorger, outplacementspecialist, oid, maar als het een beetje mee zit kom dan zeker terug in Q2/Q3 2010. Voor de interim recruiters onder ons  breker en dan weer de bekende gouden tijden aan.