Wie neemt een abonnement op een krant? Wie?

Het CBS kwam vandaag met cijfers onder de titel: Internet verdringt traditionele mediaproducten. Weinig nieuws onder de zon, behalve dan de ontwikkeling van het typisch Nederlandse abonnement op de krant:

Percentage met kranten abonnement, periode 2000 - 2007 per leeftijdsgroep

Kan nog duidelijker worden gemaakt dat de krant een medium is voor de ‘oudere’ lezer? En dat ook de ‘oudere’ lezer steeds vaker het abonnement opzegt? En dan heeft CBS nog niet eens actuele gegevens over 2008 en 2009. Iets zegt mij dat hiermee het beeld nog een stukje ernstiger zou zijn.

En wat hiervan te denken: Ook de uitgaven per huishouden aan dagbladabonnementen daalden, van gemiddeld 124 euro in 2003 tot 110 euro in 2007. Wanneer rekening wordt gehouden met de inflatie is de afname tweemaal zo sterk.

Afnemende lezersaantallen, afnemende omzet uit abonnementen en afnemende reclame-inkomsten. Het enige wat toeneemt is de nood. Maar die was al hoog…

Geef een reactie