De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland. 

Niet veel positiefs te melden hoewel de vacaturesites zelf maar minimale dalingen in de vacature-aantallen rapporteren. En dat is toch wel verbazingwekkend gezien de vrije val in het aantal nieuwe vacatures.

En voor vandaag is dit het beeld:

Vacature aantallen grote vier: week 18 - week 20 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Tja, voor de grote vacaturesites lijkt er op dit moment niet al teveel aan de hand. Terwijl de volumes dalen blijven de sites (althans volgend de eigen cijfers…) redelijk op niveau. Vreemd…

Werk.nl en Nationale Vacaturebank laten een kleine groei zie, Monsterboard en Totaljobs een minimale afname. JobFeed ziet dat anders. Nationale Vacaturebank daalt met zo’n 600 vacatures, Monsterboard met 500 en Totaljobs met 250.

Volgens de eigen cijfers is Totaljobs nu de grens van 11.000 vacatures doorbroken; volgens JobFeed zit deze site al enkele weken onder de 10.000.

Maar wat interessanter is; het aandeel van Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Totaljobs in het totale volume aan nieuwe vacatures over de afgelopen 18 weken ziet er zo uit:

Marktaandeel nieuwe vacatures grote drie: week 3 - 20 En dit is het aantal vacatures van de grote drie vacaturesites over dezelfde periode:

Vacature aantallen grote drie: week 3 - 20 Overduidelijk is dat bij sterk dalende vacature-aantallen de vacaturesites niet langer marktaandeel verliezen.  Integendeel; er is zelfs sprake van een lichte groei. Op zich een bijzondere prestatie.

Er is natuurlijk een risico dat de aantallen door de vacaturesites worden ‘opgeblazen’. De ontwikkeling van de aantallen vacatures lijkt dit ook weer te geven. De afstand tussen de cijfers van de vacaturesites en JobFeed divergeert in de afgelopen weken tenslotte steeds sterker. Een suggestie dat de vacaturesites hun aantallen proberen te verfraaien. Waarbij Nationale Vacaturebank overigens buiten beschouwing mag worden gelaten; deze site zit vrijwel in lijn met de JobFeed resultaten.

Wat is er werkelijk aan de hand? Ziet JobFeed het verkeerd en groeien de grote vacaturesites tegen de stroom in? Of hebben zij betere manieren om de aantallen kunstmatig op te krikken dan de rest van de vacaturesites? We zullen het misschien wel nooit weten…

Geef een antwoord

3 Comments
 • Jan-Willem
  says:

  @ Marc: Ik ben het met je eens, ik vermoed ook sterk dat sommige vacaturesites hiermee rommelen…. Daarom vind ik de opgave van de aantallen van Jobfeed naast de eigen aantallen ook zo aardig!

 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Helemaal mee eens, en dat is in mijn optiek ook zeker een deel van de verklaring.

  Maar… het lijkt er toch ook op dat er wat gerommeld wordt. Een niet ongebruikelijke praktijk, hoewel niemand dat natuurlijk hardop zal toegeven.

 • Jan-Willem
  says:

  @ Marc: in economisch onzekere tijden grijpen mensen toch vaak terug naar gevestigde namen, hebben ze dan blijkbaar toch meer houvast aan en vertrouwen in en de grote vacaturesites profiteren waarschijnlijk ook van dit fenomeen….