TweetMyJobs is social job board? Ik dacht het niet…

Logotype TweetMyJobs.com Vorig jaar, of eigenlijk het jaar daarvoor, was Web 2.0 het modewoord. Als je website niet Web 2.0 was, dan deed je eigenlijk al niet meer mee. Maar Web 2.0 heeft het niet meer.

Want dit jaar is Social het modewoord. De Social Web, social networks, social media, social marketeer en zelfs een social recruiter zijn ondertussen langs gekomen. En vandaag struikelde ik over een social job board: TweetMyJobs.

Natuurlijk is de toevoeging social door TweetMyJobs gedaan. Tenslotte kan een site niet meer zonder. Toch?

En wat zegt deze social job board over zichzelf? Het volgende: It’s a new service that brings recruiters, hiring managers and job seekers together on Twitter

Ik werd natuurlijk getriggered door het statement dat het werkzoekers en recruiters samen brengt op Twitter. Dus die gaan met elkaar in dialoog of zo? En hoe dan wel? Tijd voor een onderzoekje…

De homepage
Die ziet er zo uit:

Homepage TweetMyJobs Mooi he? The Social Job Board… Wat een mens al niet verzint om op te vallen…

Maar goed, de service. Die is tweeledig:

  1. For the Job Seeker
  2. For the Recruiter/Hiring Manager

Ik kijk alleen naar de Job Seeker kant. Tenslotte zal er niet veel verschil zitten met de functionaliteit voor recruiters.

For the Job Seeker
Volgens TweetMyJobs kan het niet eenvoudiger; maar ik heb zowel een Twitter account als een account bij TweetMyJobs nodig. Dat klinkt nogal dubbelop.

Maar goed, onderzoek vergt opoffering, dus laat ik me maar registreren. Maar, wat is dit?

TweetMyJob | Sign up form, detail

Wat een sukkels bij dat TweetMyJobs. Dit is ongetwijfeld alleen bedoeld voor Recruiters/Hiring Managers, maar Job Seekers krijgen dit dus ook te zien. Dat zal voor een paar afhakers zorgen…

Ik ga natuurlijk stug door en na registratie kan ik uit meerdere job channels kiezen. Dat ziet er zo uit:

TweetMyJobs | Job channels Oftewel een plaats en een functiegroep. Dat is alles waar ik uit kan kiezen… Heerlijk, we doen een reuzenstap terug in de tijd. Wat een bagger.

Nou , ik kies San Francisco en IT banen als job channel. En zo ziet een job channel van TweetMyJobs op Twitter er uit:

TweetMyJobs | Job channel voor San Francisco + IT JobsEn die meest recente vacature brengt me (via SimplyHired…) bij TheLadders wat natuurlijk ook een intermediair is. Prachtig die superintermediation dankzij het (social) web.

Maar wat is hier nou eigenlijk social aan? Dit is gewoon een ander kanaal dan e-mail of RSS. Maar met exact dezelfde scope; nieuwe vacatures onder de aandacht brengen van werkzoekers die zich voor een vacature agent hebben aangemeld. Meer niet.

Dat brings recruiters, hiring managers and job seekers together on Twitter is dus gewoon baarlijke onzin. En daarmee de claim van de social job site natuurlijk ook. Ik krijg een vacature via Twitter en vervolgens moet ik via een omweg gewoon op een of andere site de vacature bestuderen en eventueel solliciteren. Wat is hier nieuw of anders aan? Inderdaad: helemaal niets.

Oh ja, nog een leuke. Nederland zit er ook in als job channel. En dat ziet er zo uit:

TweetMyJobs | Job channel voor Nederland...

Maagdelijk wit…

Conclusie
TweetMyJobs is een service die iedere vacaturesite en vertical search kan (moet) bieden. Waardoor werkzoekers de keuze hebben uit een vacature agent die via e-mail, RSS of Twitter vacatures bezorgt. Maar dan natuurlijk wel gewoon op basis van door de werkzoeker bepaalde zoekcriteria!

En dat is alles. Social heeft hier helemaal niets mee te maken. Wat een onzin!

Geef een antwoord

1 Comment