Online referral services in Nederland: de harde cijfers

Vandaag is het weer tijd voor de cijfers van de online referral services in Nederland. Met de cijfers van Spotajob, Zubka en Friendhunter.

Vanaf volgende maand is Zubka er overigens niet meer bij. Deze site is dood en verlaten. Niet verbazingwekkend. Het enige wat mij verbaasd is dat het nog zo lang heeft geduurd

Logotype Spotajob

Spotajob heeft 268 vacatures (was 202) en EUR 267.500 aan bonussen (was 236.500). Het aantal spotters is onbekend.

Wederom een forse stijging van het aantal vacatures, met slechts een beperkte stijging van het bonusbedrag. Zestig vacatures erbij en maar EUR 30.000 aan bonusbedrag? Voor EUR 500 wordt het al aanzienlijk minder interessant om als spotter aan de slag te gaan.

Logotype Zubka Zubka heeft op dit moment 28 vacatures  (was 49) en EUR 28.000 aan bonussen (was 49.000). We kunnen door Zubka een kruis halen; want hier gebeurt echt geen bal meer. Volgende maand neemt Zubka geen deel meer aan reeks. Logotype Friendhunter

Friendhunter heeft op dit moment 93 vacatures (was 91); 992 netwerkers (was 957) en een bedrag van EUR 99.102 aan bonussen (was 95.362 ). Friendhunter staat al enige tijd een beetje stil. Nou is stilstand natuurlijk achteruitgang, maar in deze tijd gaat dat niet helemaal op. Voorlopig geef ik Friendhunter het voordeel van de twijfel.

Conclusie?
Goed, Zubka is uit de lijst weggevallen, Friendhunter staat stil en Spotajob krijgt vacatures via reclame op JobTrack. Wat moet ik hier van denken? Niet al te veel. Het is komkommertijd.

Geef een antwoord