De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland. 

Een week met vooral kleine dalingen bij alle vacaturesites, uitgezonderd Werk.nl. Een week dus met enige rust, nadat we vorige week toch wel heel hard waren gekelderd.

En voor vandaag is dit het beeld:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl kan als enige site een kleine groei in het aantal vacatures melden, de overige sites lijden een klein verlies. Waarbij de cijfers van de sites en die van JobFeed netjes in overeenstemming lijken te zijn.

We zijn op dit moment overigens aangekomen op aantallen nieuwe vacatures per week die mij bepaald niet vrolijk stemmen:

image Zie je het? Totaljobs zit al weken onder het niveau van Oud en Nieuw, Nationale Vacaturebank en Monsterboard komen hier heel dicht bij in de buurt. De instroom van nieuwe vacatures staat bijna stil en dat betekent dat we in de komende weken alleen maar lagere aantallen vacatures op de sites zullen zien. Een hele slechte zaak…

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar moeten alledrie de sites een enorm verlies optekenen:

  • Nationale Vacaturebank: –70%
  • Monsterboard: –50%
  • Totaljobs: –77%

Dat zijn werkelijk gigantische verliezen waarbij alleen Monsterboard de schade nog enigszins beperkt heeft kunnen houden. Maar wat heet beperkt als je 50% van je vacaturvolume verliest?

Discrepantie in de cijfers
Ondertussen lijkt er een steeds groter gat te ontstaan tussen de cijfers die de vacaturesites zelf opgeven en de cijfers volgens JobFeed. Het is daarom tijd voor een wat diepere analyse.

Dit zijn de gecombineerde cijfers van Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Totaljobs over de periode van week 3 tot en moet afgelopen week:

image Duidelijk is te zien hoe de cijfers van de vacaturesite in de afgelopen weken steeds verder van de realiteit volgens JobFeed beginnen af te wijken. De vraag is natuurlijk; waar wordt dat door veroorzaakt. Of liever gezegd, door wie?

Door dezelfde grafiek voor elke vacaturesite apart te bekijken kan hopelijk enige duidelijkheid worden verschaft.

Nationale Vacaturebank
Het braafste jongetje van de klas zou ik bijna willen zeggen; want deze site ligt de afgelopen weken netjes in lijn met de cijfers van JobFeed:

imageNationale Vacaturebank is dus niet de oorzaak van het groeiende verschil, maar heeft wel een impact op het geconsolideerde resultaat. Want de overwaarde eerder in de tijd (volgens JobFeed)  is in de laatste weken natuurlijk wel teniet gedaan.

Monsterboard
Monsterboard is een structurele overtreder zoals uit onderstaande grafiek wel blijkt:

image Monsterboard zit over de totale meetperiode dus zo’n 5.000 vacatures boven het aantal volgens JobFeed. Dat verklaart een groot deel van overwaarding.

Totaljobs
Totaljobs is een opportunistische overtreder, zoals uit deze grafiek mag blijken:

image

Totaljobs doet de afgelopen weken haar uiterste best om in de eigen cijfers boven de 10.000 vacatures te blijven, terwijl de site daar volgens JobFeed al zeer ruim onder zit.

Conclusie
Vooral Monsterboard en de laatste tijd ook Totaljobs zorgen voor een ferme overwaardering van de aantallen vacatures volgens de tellingen van de sites zelf. Hierbij is duidelijk dat Monsterboard over de gehele meetperiode constistent te hoog zit terwijl Totaljobs zich de laatste tijd gewoon iets groter voor wil doen.

Geef een reactie