Bioritme van de recruiter?

clokje-alarm

Met de kippen op stok en dan vroeg weer op, het credo van de hardwerkende mens. Ik ken ze ook, de collega’s die om 6 uur in de ochtend opstaan en om half acht fluitend op het werk komen. Zij hebben er al 1 of 2 uur opzitten als collega’s met slaap in de ogen en snakkend naar meer koffie binnen komen.

Is dit zo als het nu eenmaal is en verlangt dit een manager die er medewerkers op hun verantwoordelijkheid aanspreekt? Is het onderstaande bericht een voorbeeld van gezond verstand en inspelen op de (dagelijkse) realiteit of van een doorgeslagen visie over het belang van een goede balans in het werk en leven? Draait het in deze tijd op aanwezigheid op tijd en/of om output op tijd?

Ochtend- en avondmensen moeten flexwerken
Arbodienst Achmea Vitale bepleit dat als avondmensen later beginnen met hun werkdag en langer doorwerken, hun productiviteit zal toenemen. Het bedrijf vindt dat bedrijven hun werknemers meer vrijheid moeten geven in het bepalen van hun werktijden. ‘Als mensen beter in balans zijn, geeft dat energie’. Het advies lijkt aan te sluiten op onderzoek in Japan. Daar heeft studie aangetoond dat vroege vogels een vergrote kans op hart- en vaatziekten hebben. De studie  liet een verband zien tussen de tijd waarop een persoon opstaat en de conditie waarin zijn hart en vaten verkeren. Deelnemers die vroeg opstonden hadden vaker last van hoge bloeddruk, beroertes en hartaanvallen. Vroeg opstaan lijkt leeftijdsgebonden te zijn: deelnemers die vroeg opstonden waren meestal ook ouder.

Sturen op output
Werkgevers moeten volgens de arbodienst hun personeel veel meer aansturen op output, dus op wat ze presteren, en minder op aanwezigheid op het werk. Daarbij horen dus ICT-voorzieningen die het mogelijk maken dat werknemers op verschillende plaatsen en tijden aan de slag gaan, zegt de arbodienst. Voordeel daarbij is volgens Achmea dat de bedrijfskosten zullen dalen.

Maandagochtend vrij, iedereen blij
Het bedrijf noemt het voorbeeld van een werknemer die vaak ziek was op maandagochtend. De persoon moest dan bijkomen van de drukke dagen. Nu is hij op maandogmorgen vrij en haalt hij de uren de rest van de week in.

Bioritme van de recruiter

Wat zou het Bioritme van een goede recruiter zijn? Ik heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Dit zijn van die berichtjes die dat soort vragen oproepen. Zoals altijd zal het antwoord wel genuanceerd zijn en afhangen van de situatie en de accenten in het werk. Ik ken een recruitment manager die van mening is dat je tussen 8.00 en 9.00 de meeste kans hebt om mensen aan de telefoon te krijgen en dan moet je alert en fit zijn. Er zijn er echter ook die tussen 17.00 en 19.30 uur het meeste succes hebben. Op basis van het bovenstaande zou in het eerste geval een recruiter “op leeftijd” meer passen en in het tweede geval een wat jongere.

Is het belangrijk? Ik onderschrijf het advies van de arbodienst. Laat, als de werkzaamheden het toelaten, medewerkers vrij in het kiezen van hun werktijden en maak goede afspraken over de te leveren prestaties. Duidelijheid + vrijheid = blijheid = productiviteit op tijd!?

Geef een reactie

2 Comments
 • Rob van Elburg
  says:

  Mijn bioritme is minimaal 1 plaatsing per maand. Zo’n beetje het enige cijfer dat telt in mijn (agency)leven.

  Best prettig. Kan je hypotheekrente, energieprijzen, internetkosten, werkuren etc etc prima links laten liggen. Maakt het allemaal heel duidelijk en overzichtelijk en kan je uitstekend bootjevaren als het eens een keer warmer dan 30C is 😉

 • Thomas Waldman
  says:

  Volgens mij is me komst van de social media en personal brand trends recruiten een 24/7 vak geworden.

  Verder valt het originele argument om iedereen tegelijk te laten werken al sinds de komst van de eerste laptop niet meer te verdedigen.