Vacamatch: een lege site met antieke zoekstrategie (update)

Logotype Vacamatch Ja, we hebben er weer een overbodige online recruitment site bij: Vacamatch. En dit is wel een heel bijzondere site; want er zit niets in! Het is namelijk een metasearch engine. Hoewel mij dat niet direct duidelijk werd.

Vooral omdat Vacamatch over lifetime zoeken spreekt. Come again? Jawel: lifetime zoeken!

Vacamatch legt uit:

Bij het gebruik van VacaMatch zullen alle resultaten altijd up to date zijn. VacaMatch maakt namelijk gebruik van een zogenaamde "Lifetime searchengine", dit houdt in dat hij bepaalde databases pas gaat afzoeken op het moment dat de zoekopdracht is gegegeven. Zo voorkomen wij dat er vacatures worden weergegeven die al vervult zijn.

Ziedaar: Vacamatch is een metasearch machine. Back to the future! Ik dacht dat dit concept allang dood en begraven was vanwege de enorme beperkingen:

  • Ten eerste is het traag, omdat de zoekactie eerst op de andere sites moeten worden uitgevoerd waarna de resultaten pas aan de gebruiker kunnen worden gepresenteerd.
  • Ten tweede krijg je op deze manier weliswaar geen dode vacatures, maar wel doublures. Oftewel, je ruilt het ene probleem voor het andere in. Van de regen in de drup.
  • Ten derde is een zoekactie onzorgvuldig omdat je van de mogelijkheden van verschillende zoekfuncties gebruik moet maken.

Vandaar dat er tegenwoordig vertical search engines zijn. Die natuurlijk ook dode vacatures kunnen tegenhouden. Als ze maar hun best doen. En doublures kunnen voorkomen. Maar daarbij ook nog eens snel zijn, en een eigen zoekstrategie aan de gebruiker kunnen bieden.

Het is toch verbazingwekkend dat we tijdens een recessie een gefaald concept opnieuw tot leven zien komen.

En wat het nog komischer maakt; Vacamatch vindt helemaal niets:

Vacamatch | Zoekresultaat Daar links bovenin staat: Vacamatch zoekt nu op het internet de nieuwste resultaten. Dat blijft daar overigens staan tot je een ons weegt. Vacatures heb ik nooit zien verschijnen…

Achtergrond
De site is een initiatief van Brothers Media, een VOF die bestaat uit Rob Keus en Sebastiaan Kooijman; twee piepjonge ondernemers.

We zullen Vacamatch dan ook maar onder de categorie beginnersfouten archiveren. In het roterende archief wel te verstaan…

Update: 13:45
Zoeken werkt niet in Flock, mijn trouwe Firefox kloon. Maar dankzij Daphne werd ik erop gewezen dat het wel werkt. En ik heb daarom IE8 even geprobeerd. En ik krijg resultaten, waarbij Vacamatch laat zien een echte metasearch engine is:

image

Een voor een worden de sites afgelopen. Monsterboard als eerste en Intermediair als laatste.

Op mijn zoektocht naar Account managers in Amsterdam vond ik zodoende 217 vacatures.

Interessant… Account manager in Amsterdam leverde bij Monsterboard 283 vacatures op…

Goed, het zal. Vacamatch is niet volstrekt zinloos; slechts grotendeels.

Geef een reactie

9 Comments