VS naar 9,2% werkloosheid

De werkloosheid in de VS is in mei waarschijnlijk gestegen naar 9,2%. Een stijging van 0,3% in vergelijking met de maand april. De stijging van de werkloosheid lijkt weliswaar te vertragen, maar de VS verwacht toch nog altijd een werkloosheid van bijna de 10% tegen het eind van 2009.

En zo’n hoge werkloosheid betekent ook nog eens dat het uit het dal van de recessie klimmen een stuk moeilijker gaat worden. Tenslotte hangt alles af van het vertrouwen van de consument en daarmee de groei van de uitgaven door diezelfde consument.

Met zo’n 10% minder consumenten om de economie te stimuleren zal dat dus een moeizaam verhaal gaan worden. En dan hebben we het nog niet eens over al die werkenden die reducties in uren of salaris hebben geaccepteerd.

Wat natuurlijk ook een fors effect op het uitgavepatroon zal hebben. Om nog maar niet te spreken over de impact op het kunnen voldoen aan hypotheekbetalingen.

Nee, we hebben het dieptepunt nog altijd niet bereikt. Wat de roze brillen ook zeggen.

Geef een reactie