De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland. 

En deze week is er eentje met behoorlijke dalingen bij de vacaturesites; hoewel Totaljobs zich deze keer kranig weert. Hoe dan ook, een week om vrij snel te vergeten…

Want voor vandaag is dit het beeld:

Vacature aantallen grote vier/drie volgens eigen opgave en volgens JobFeed, week 22

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl duikelt een kleine 3.000 vacatures naar beneden ten opzicht van vorige week. Alsof je een emmer leeggooit…

Maar ook Nationale Vacaturebank en Monsterboard laten een flinke veer volgens de eigen cijfers. Beide vacaturesites gaan in dit geval zo’n 1.000 vacatures naar beneden. JobFeed schat de situatie voor beide sites minder dramatisch in.

Totaljobs doet het rustiger aan, met een verlies van zo’n 200 vacatures. Waarbij de cijfers van de sites en die van JobFeed netjes met elkaar in overeenstemming lijken te zijn.

Op basis van het aantal vacatures per week zien we een opleving bij Monsterboard en Nationale Vacaturebank:

Vacature aantallen per week volgens JobFeed Nationale Vacaturebank heeft de daling van vorige week in 1 klap goedgemaakt; Monsterboard stijgt niet voldoende om hetzelfde te presteren. Totaljobs blijft op het niveau van de afgelopen weken hangen.

Dit is overigens het verschil tussen de drie grote vacaturesites en JobFeed in procenten uitgedrukt. De grafiek toont de periode van week 3 tot en met week 22 (afgelopen week):

Verschil% tussen eigen opgave en JobFeed; periode week 3 - week 22

In het algemeen zijn de cijfers die de vacaturesites zelf opgeven dus hoger dan de aantallen die volgens JobFeed aanwezig zijn. Hierbij schommelt het percentage rond de 5% in de periode van week 3 – week 9. Daarna is er een korte periode waarin JobFeed hogere aantallen voorspelt; maar vanaf week 16 zijn de websites weer hoger; dit keer met zo’n 10%. Oftwel een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande periode.

Dit wordt overigens vrijwel volledig verklaard uit de enorme verandering die Totaljobs laat zien. Deze site zit sinds week 16 namelijk consequent hoger dan JobFeed:

Vacature aantallen week 3 - week 22 van Totaljbos. Volgens eigen opgave en volgens JobFeed

De blauwe lijn is het aantal vacatures volgens Totaljobs, de rode lijn het aantal volgens JobFeed. Hoewel de trend volledig gelijk is, meldt Totaljobs sinds week 16 ineens een aanzienlijk hoger aantal vacatures in vergelijking tot de JobFeed cijfers. Het is duidelijk; Totaljobs wil niet onder de 10.000 vacatures zakken…

Hoewel, op dit moment (13:32) staat Totaljobs zelfs op 10.159… De magische grens komt wel heel erg dichtbij.

Geef een reactie