Vacaturesite top 10: glimmers of hope?

Vacaturemonitor De sterke stijging van vorige week (+6.000 vacatures) zet zich ook deze week door, met een stijging van zo’n 5.000 vacatures tot meer dan 93.000 vacatures. En dat terwijl ook Pinksteren in deze periode zit!

Dat is een glimmer of hope! Hoewel we natuurlijk nog ver, heel ver onder het niveau van vorig jaar zitten lijkt de absolute bodem bereikt. En dat geeft de burger toch moed.

De wekelijkse top 10
Dit zijn de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 21 - 23 

Een zeer negatief beeld voor de vacaturesites in vergelijking met vorige week:

  • Nationale Vacaturebank: -1,2%
  • Monsterboard: -0,7%
  • Werk.nl: 0,0%
  • JobTrack: –0,4%
  • Totaljobs: –0,3%
  • Vacaturekrant: +0,8%
  • Dovajobs: -0,3%
  • Randstad: –0,4%
  • Megajobs: –0,1%
  • Careerbuilder: –0,1%

Er is maar een site met een plusje (Vacaturekrant). Werk.nl staat stil en de rest daalt fors, tot zeer fors. Net als vorige week is er dus een tegengestelde beweging waar te nemen. Terwijl het vacaturevolume groeit neemt het aandeel van de grote vacaturesites af.

De grote vier 
En dan nog het beeld van de grote vacaturesites op basis van trendlijnen:

Trendlijnen grote vier voor de afgelopen 52 weken Volgens de trendlijnen gaan Nationale Vacaturebank en Werk.nl elkaar bijna raken; de werkelijke percentages kruipen ook sterk naar elkaar toe (resp. 8,0 en 7,3). Monsterboard kan er nog steeds niet bijkomen en Totaljobs bungelt daar weer ver onder.

Gezamenlijke marktaandeel
Op basis van het gezamenlijke marktaandeel van de grote vier ziet het er beeld als volgt uit (week 3 – week 23):

Marktaandeel grote vier periode wee 3 - week 23Het lijkt wel alsof met de groei van de afgelopen weken de grote vacaturesites verder wegglijden. We zitten nu op een nieuw laagste niveau ooit gemeten: 25,0%. En hoewel er op basis van de historische gegevens dus een nieuwe trend naar beneden lijkt te zijn ingezet is het nog wat te vroeg om dat ook definitief te concluderen. Hoewel dit natuurlijk vanuit het perspectief van de grote vacaturesites geen goede ontwikkeling is.

Ten opzichte van het begin van dit jaar zijn de grote vier vacaturesites nog eens meer dan 10% van hun marktaandeel kwijtgeraakt. Hoewel het in absolute aantallen vacatures wel meevalt is het relatieve marktaandeel zo langzamerhand wel heel erg klein aan het worden.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel

Geef een reactie