De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland. 

Dalingen domineren nog steeds het straatbeeld bij de grote vacaturesites; en dat terwijl er een klein herstel lijkt te gloren aan de horizon voor de vacaturemarkt als geheel…

Want voor vandaag is dit het beeld:Vacature aantallen grote vier: eigen cijfers en JobFeed

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl laat een duidelijke groei zien; van zo’n 1.500 vacatures ten opzichte van vorige week. Dat is overigens nog maar de helft van het aantal vacatures dat in de voorafgaande week verloren ging.

Nationale Vacaturebank gaat zo’n 1.000 vacatures naar beneden, waarbij de site en Jobfeed wederom een gelijk beeld geven. Hetzelfde geldt voor Monsterboard hoewel in dit geval het verlies kleiner dan 1.000 vacatures is.

Totaljobs laat een wat ander beeld zien. Terwijl de cijfers volgens de site dalen, laat JobFeed voor het eerst in weken een kleine groei zien. De verschillen tussen site en JobFeed worden dus iets kleiner.

Op basis van het aantal vacatures per week (van week 3 – 23) zien we dat de aantallen in de laatste weken op hetzelfde niveau blijven, hoewel Nationale Vacaturebank weer terug is op het niveau van 2 weken geleden:

Vacature aantallen grote drie: week 3 - 23 Er lijkt sprake van een zekere stabiliteit als je de afgelopen periode bekijkt. De aantallen dalen niet langer; hoewel de situatie bij Nationale Vacaturebank nog wat onduidelijk is.

Feit blijft dat in een licht groeiende markt de grote vacaturesites stil blijven staan. En stilstand is achteruitgang. In dit geval vooral zichtbaar aan het krimpende martkaandeel van de grote vacaturesites.

Geef een reactie

1 Comment
 • Rob van Elburg
  says:

  Monster geeft er zo z’n eigen draai aan. Via persberichten.com:

  Vacatureaanbod op laagste niveau sinds vier jaar

  Vacatureaanbod daalt sterker dan het Europese gemiddelde

  Amsterdam, 9 juni 2009 – Het vacatureaanbod in Nederland blijft maar dalen, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. In mei daalde het online vacatureaanbod, voor de dertiende achtereenvolgende keer, met 8 punten naar een niveau van 96 punten. Hiermee komt het indexcijfer voor de eerste keer onder het startniveau van februari 2005. Met een daling van 53 procent ten opzichte van mei 2008 daalt de Nederlandse Index aanzienlijk sneller dan het Europese gemiddelde. De sector productie & onderhoud vertoonde in mei met 24 punten de grootste afname van het vacatureaanbod.

  “De recessie treft Nederland op alle fronten, in het eerste kwartaal daalden het aantal uitzenduren en de consumentenbestedingen bijvoorbeeld fors en het aantal bijstandsuitkeringen voor mensen onder de 65 jaar steeg voor het eerst sinds begin 2005”, aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. “De recessie raakt de werkgelegenheid in alle sectoren, alleen in de sector landbouw & visserij is het aantal beschikbare vacatures nog hoger dan een jaar geleden.”

  Ook seizoensgerelateerde sectoren dalen
  In mei daalde het online vacatureaanbod voor alle sectoren, waarbij de Index voor productie & onderhoud met 24 punten en 14 procent het meest afnam. Ook voor gezondheidszorg & sociale dienstverlening daalde de Index met 18 punten fors. Vergeleken met vorig jaar mei staat de Index nu 19 procent lager. Andere grote dalers waren de publieke sector (-17), transport & logistiek (-11), management en consulting (-11) en het onderwijs (-11).

  Zelfs het aanbod in seizoensgebonden sectoren zoals hospitality & toerisme (-5) en landbouw & visserij (-2) nam in mei af, voor laatstgenoemde staat de Index nog een procent hoger dan in mei 2008. Landbouw & visserij is hiermee de enige sector die groei vertoont ten opzichte van 2008.

  Vacatureaanbod Noord-Holland zakt ver weg
  Met een afname van 6 punten staat de Monster Employment Index van Noord-Holland nu 59 procent lager dan in mei vorig jaar. Met name de ontwikkelingen binnen de financiële dienstverlening, accounting, sales en IT zijn hier debet aan. Het vacatureaanbod in Overijssel daalde in mei met 17 punten het sterkst. Ook in Groningen, Drenthe en Flevoland nam de Index met 10 punten behoorlijk af. Alleen in Zeeland zakte het aantal vacatures niet, deze bleef door de sectoren IT en productie & onderhoud onveranderd.

  Vacatureaanbod in heel Europa omlaag
  De Europese Employment Index zakte met 6 punten voor de derde achtereenvolgende maand. Vergeleken met vorig jaar mei ligt het online vacatureaanbod nu 37 procent lager. De Index daalde in alle landen waarbij Frankrijk met 14 punten het hardst. Ook Italië (-11) en Duitsland (-8) lieten een flinke verlaging van de Index zien. Op jaarbasis daalt het vacatureaanbod in Nederland met 53 procent aanzienlijk harder dan dat in andere landen. Na Nederland vertoonden Zweden (-43 procent) en Groot-Brittannië (-40 procent) de grootste daling van het vacatureaanbod.