Talentpull; De match tussen werkgever en bureau

We weten allemaal dat er een neipend tekort aan werving en selectiebureaus heerst. Wij recruiters zouden er graag onze massa aan vacatures en bij voorkeur ons budget kwijt kunnen. Daar komt nog eens bij dat W&S consultants van nature verlegen jongens zijn die maar nauwelijks contact met ons durven zoeken. Daarnaast zijn die consultants ook nog eens beschermend over hun kandidaten al waren zij een vrouwtjesleeuw die haar welpen verdedigd. Open CV aanbiedingen kunnen we dus wel vergeten. God zij dank is er nu Talentpull.

Van de siteafbeelding-2

Werkgevers hebben met TalentPull een centrale plek waar zij opdrachten plaatsen die bemiddeld mogen worden door uitzend-, detachering- en werving & selectiebureaus. Een werkgever plaatst naast het functieprofiel ook samenwerkingsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het bedrag dat een bureau in rekening mag brengen.

Bureaus zijn vrij om kandidaten aan te bieden op de geplaatste opdrachten. Bij een interessant profiel maakt de werkgever dit kenbaar en komen beide partijen tot een samenwerking. Op dat moment stapt TalentPull uit het proces.

TalentPull is ontwikkeld om werkgevers en bureaus op een eerlijke manier te laten samenwerken in een veilige omgeving. Uiteraard met als doel: het vinden van de juiste kandidaat, voor de juiste plek.”

Prijskaartje

Helaas, zelfs moeder Theresa moet eten. Dus vraagt Talentpull geld aan de winnende partij. Ja wel, de werkgever moet betalen! En niet zuinig ook. Vooraf mag u tussen de €100 per maand (10 vacatures p/m) en de €400 per maand (onbeperkte vacatures) afrekenen. Talentpull is echter de flauwste niet. Wanneer u voor een jaar tekent en meteen het hele jaar via Ideal betaalt krijgt u maar liefst 20% korting. Daar bovenop komt natuurlijk nog de fee van het bureau, maar daar bemoeit Talentpull zich niet mee.

Luchtkasteel

Ik weet niet op welk luchtkasteel de heren en dames van Talentpull kantoor houden. Maar daar in de buurt zal de eerste alinea misschien werkelijkheid zijn. Waar ik vandaan kom word ik nu al dood gegooid met ongevraagd aangeboden CV’s van mij volslagen onbekende bureaus. Ik werk graag samen met een minimaal aantal vaste partners. Partners die ik zorgvuldig op kwaliteit en kunde selecteer. De dienst van Talentpull is overbodig, zinloos en zo wereldvreemd dat het riekt naar geldklopperij.

Geef een reactie

22 Comments
 • Avatar
  Selection Uitzendbureau
  says:

  Wij zijn volkomen eens met de stelling, dat het riekt naar geldklopperij. Het had ook wat milder gekund. Maar veel
  uitzendbureaus neigen toch gebruik te maken van dergelijk
  dienstverlening.

  Het is niet eenvoudig om goede opdrachten binnen te halen
  momenteel. Als er iemand is die wel een betere methode weet
  om opdrachten binnen te hallen om wat mensen aan het werk te krijgen, dan mag deze per direct bij ons aanmelden.

  Wij zeker bereid om wat compensatie te geven voor wat eerlijke
  opdrachten voor onze uitzendkrachten 

  Bijv. beide partijen betalen pas een fee wanneer de match is
  gelukt. 

 • Avatar
  Edvin Oklopcic
  says:

  Beste Niels,

  Dank voor je reactie. Wat wij met TalentPull willen bereiken is een gezonde marktwerking waar beide partijen in een veilige omgeving kunnen samenwerken. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk om de kwaliteit van de site en gebruikers optimaal te houden. Vandaar de keuze om te werken met een abonnementsmodel.  Geen verborgen kosten, geen percentages van plaatsingen, maar een duidelijk, neutraal en overzichtelijk prijsmodel. TalentPull faciliteert alleen een veilige ruimte waar jij opdrachten kan zoeken en je topkandidaten kan aanbieden. In feite zijn we een electronische marktplaats waar vraag een aanbod samenkomen. Dat dit principe werkt, voor zowel de vrager als aanbieder, blijkt uit het grote succes van websites als Marktplaats.nl en E-bay. Ook zijn er talloze succesvolle business-to-business marktplaatsen. Het vreemde is echter dat dit principe nog (bijna) niet wordt toegepast op de werving- en selectiemarkt, danwel de uitzendbranche. 
   
  Zoals gezegd maken wij informatie rondom aantal vacatures, welke branches etc kenbaar zodra wij landelijk gaan. Wij willen dat bureaus weten waarvoor ze betalen en enigszins inzicht hebben in het aanbod van TalentPull. Het moet een meerwaarde zijn voor beide partijen. De aandacht van Thomas is enigszins prematuur, maar aan de andere kant zijn de reacties in deze fase erg nuttig. Nogmaals dank voor je reactie en als je nog vragen/opmerkingen hebt, dan hoor ik ze graag.

  Mvg,

  Edvin Oklopcic

 • Avatar
  Niels Jordens
  says:

  Hm ik was iets te voorbarig. Het concept wat ik al kende gaat uit van een commissie per plaatsing. Ik wil best graag mijn succes delen bij een plaatsing dat is geen probleem. Genoemde bedragen zijn nu teveel voor me. En ik krijg geen enkel inzicht in de aantallen en soort vacatures. Dus waar betaal ik dan voor??? Doodeng!

  Jammer van al mijn leuke kandidaten. En voor bedrijven zou ik het in de huidige markt al zeker gratis houden. Ga ik toch maar weer irritant bellen en mailen. Zelf ook he-le-maal geen zin in, maar ja wat dan?

 • Avatar
  Niels Jordens
  says:

  @Edvin en @Bas prima reacties. Lijkt mij een ok concept voornamelijk omdat bedrijven (deels) in control zijn over de fee en alle bureau’s met mogelijk goede kandidaten een faire kans krijgen, op een gecontroleerde manier. Ik begrijp wel wat je  stelt Thomas (zéker de irritatie over de eindeloze stroom bel en mailacties die je over je heen krijgt) maar met je stok sla je de verkeerde partij (zie ook reactie van Roos).  Het concept is in de VS trouwens al een tijd in de lucht ben alleen de naam even kwijt, en het heeft ook wel wat weg van Spotajob maar dan voor bureau’s.

  Je hebt het  over “volslagen onbekende bureau’s” en vervolgens “partners die ik zorgvuldig op kwaliteit en kunde selecteer”, waardoor ik me meteen afvraag hoe zorgvuldig die selectie is als er blijkbaar heel veel bureau’s je niet bekend zijn ?? Ook om die reden kun je via deze service leuk “testen” welke bureau’s in elk geval kunnen leveren.  Lijkt me een van de belangrijkste criteria. De hele discussie sluit aan bij een post van me op RecTec: https://bit.ly/zrDpy . Ik ga nu maar eens checken of ik kandidaten heb die aansluiten….

 • Avatar
  Quirijn van Spijkeren
  says:

  Vivianne, excuses voor het verkeerd schrijven van je naam, kan erg vervelend zijn.
  Er zijn inderdaad wel een aantal bureaus die zo gespecialiseerd zijn dat ze een heel eind kunnen meedenken met de werkgever. Maar volgens mij is het bij de meerderheid van de bureaus niet het geval. Daar gaat het er gewoon om zoveel mogelijk kandidaten in je bestand te hebben.
  Maar ook bij gespecialiseerde bureaus die meerwaarde bieden door hun expertise kan een deel van het selectie-proces gewoon op harde criteria worden gedaan.
  Dan zou zo’n website wel nuttig kunnen zijn. Ik ben benieuwd hoe dat gaat werken.

 • Avatar
  Nils Bakker
  says:

  Is een recruiter in 9 van de 10 gevallen niet meer dan een georganiseerd schuifsysteem? Volgens mij heeft merendeel van de recruiters de opdracht om vacatures te vervullen, uitgezet door afdelingen met specifieke kennis voor het beoefenen van een bepaalde functie. De recruiter zal ongetwijfeld enig beeld hebben van wat een potentiele kandidaat wel of niet in zijn profiel moet hebben, maar inhoudelijke kennis, en vooral het doorvragen daarop, zal toch echt door de manager/leidinggevende van de afdeling zelf gedaan moeten worden.  Natuurlijk kan een recruiter organisatorisch van toegevoegde waarde zijn, maar dat kan Talentpull net zo goed. Bovendien is het argument dat je de wensen van de kandidaat goed kent ongegrond, je zal toch echt iedere kandidaat eerst moeten spreken om zijn/haar specifieke wensen te achterhalen, in plaats er van uit te gaan dat je weet wat ze willen, maar dat is een andere discussie.

 • Avatar
  Bas van de Haterd
  says:

  Thomas, Edvin, ik zou graag aanschuiven bij die afspraak (als die nog niet geweest is). Ik zie namelijk in tegenstelling tot Thomas iets minder beren op de weg, hoewel er wel voorbij wordt gegaan aan een aantal punten.

  Op zich denk ik dat het goed is om bureaus inderdaad te laten matchen en zich te laten presenteren. Juist omdat je op deze manier de eindeloze stroom zinloze CV’s en vervelende telefoontjes zou kunnen verminderen. Je kan hierbij ook stoppen met een paar partners die teveel geld vragen. Mooie marktwerking. Ik zou echter de bureaus laten betalen, niet de opdrachtgevers, maar dat terzijde.

  Je gaat wel voorbij aan eventuele toegevoegde waarde van bureaus, namelijk kennis van cultuur van het bedrijf en superieure kennis van de branche. Dat is uiteindelijk waar elk bureau naar zou moeten streven (echte toegevoegde waarde leveren), maar goed, aangezien 90% van de bureaus dat niet doet is zo’n initiatief niet verkeerd.

 • Avatar
  Vivianne Vernimmen
  says:

  Dag Quirijn.
  mijn naam is overigens Vivianne. Inderdaad het netwerk is zeker heel belangrijk. Maar ja, ik geloof zeker dat niet zozeer ik in mijn eentje, maar wij als team consultants verstand hebben van specifieke functies. Zo heb ik een achtergrond als communicatie adviseur en kan ik goed meedenken wat een organisatie nodig heeft als het gaat om een communicatieprofiel en zo is het ook met consultants in ons team  met ieder hun eigen specialisatie in HR, Legal, Finance, en noem maar op. En behalve verstand van het vakgebied helpt het ook dat we de arbeidsmarkt en de wensen van kandidaten goed kennen en weten hoe we hen het beste kunnen bereiken. Ik elk geval ben ik met je eens dat we vooral de HR mensen moeten laten bedenken met wie ze in zee willen.

 • Avatar
  Roos
  says:

  ‘Waar ik vandaan kom word ik nu al dood gegooid met ongevraagd aangeboden CV’s van mij volslagen onbekende bureaus.’

  Juist om die reden een waardevolle aanvulling lijkt mij!

 • Avatar
  Edvin Oklopcic
  says:

  Beste Xavier,

  Terechte opmerking. Zodra wij landelijk gaan maken wij op de homepage kenbaar met welke partijen wij samenwerken en hoeveel vacatures beschikbaar zijn. Mail je contactgegevens anders door, dan houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
  Mvg,
  Edvin
  E: edvin@talentpull.nl
   

 • Avatar
  xavier van loon
  says:

  Beste Edvin,

  ik heb ook een vraagje: kan je van te voren zien hoeveel en wat voor vacatures er worden aangeboden door anonieme werkgevers op talentpull?

  Note: dit lijkt me  een absolute voorwaarde om uberhaupt in zee te gaan, anders gooi je  als bureau wellicht 400 euro in den blinde.

 • Avatar
  Edvin Oklopcic
  says:

  Bedankt voor je reactie. Ik ga contact met je opnemen om een persoonlijke afspraak te maken. Je hebt zeker gelijk voor wat betreft het acquisitieverhaal. Wij kunnen niet 100% voorkomen dat intermediairs niet meer zullen acquireren op bedrijven. Dat pretenderen wij ook niet, maar we kunnen met TalentPull wel bijdragen aan het minimaliseren ervan. Het voordeel voor werkgevers is dat zij nu een centrale plek hebben om bureaus naar te verwijzen waar ze concrete opdrachten vinden die bemiddeld mogen worden onder de criteria van de werkgever. Natuurlijk zal TalentPull zich eerst moeten bewijzen terwijl het naast de andere wervingskanalen wordt ingezet. De vacatures die via ons systeem worden geplaatst zullen in ieder geval geen extra acquisitie veroorzaken. Als blijkt dat het werkt, zal een slimme HR manager altijd kiezen voor de beste manier. Wat ons betreft maakt TalentPull goede kansen, maar wij hebben hierin dezelfde opvatting als met werving & selectie: laat het beste aanbod zich bewijzen via marktwerking.
  Voor bureaus betekent het een tijdsbesparing op acquisitie en het wervingsproces. Veel van de kandidaten die ze kunnen aanbieden zitten al in hun netwerk waardoor ze geen volledige trajecten hoeven op te zetten. Kortom, het is onnodig om te acquireren en beide partijen halen veel voordeel uit deze manier van werken. Nogmaals dank voor je kritische blik, het helpt ons weer met de positionering van TalentPull.
   
  Mvg,
   
  Edvin Oklopcic

 • Avatar
  Thomas Waldman
  says:

  @Edvin Een keurige reactie, eentje waar een hoop andere partijen nog wat van kan leren. Ik neem je uitnodiging graag aan. In mijn profiel vind je mijn email adres.

  Neemt overigens niet weg dat er hier sprake is van meer dan slechts koudwatervrees. Mijns inziens maak je een grote denkfout als je denkt dat je met dit innitiatief 100% van de acquisitie van W&S bedrijven naar talentpull kan trekken. Daarmee word het dus een extra kanaal en dus alleen maar mééér hassle voor de werkgever!

 • Avatar
  Quirijn van Spijkeren
  says:

  Nou Vivienne, is die meerwaarde van intermediairs nou wel zo groot? Dat geloof je toch zeker zelf ook niet, dat jij van al die functies waar je voor bemiddelt genoeg kennis hebt. De grootste meerwaarde van intermediairs lijkt me toch echt hun netwerk van kandidaten. Laat de HR mensen maar zelf beoordelen wie er geschikt is voor hun vacature.

 • Avatar
  Edvin Oklopcic
  says:

  Goed om te lezen dat er wordt geschreven over TalentPull. Inderdaad, de auteur heeft gelijk voor wat betreft het acquisitiegedrag van bureaus en het continue aanbieden van kandidaten.  Vervelend om te concluderen dat de strekking van deze dienst volledig voorbij is gegaan aan de auteur. Eén van de voordelen van TalentPull is dat het acquisitie en het aanbieden van ongevraagde CV’s probeert te minimaliseren.

  TalentPull is juist ontwikkeld om werkgevers te ondersteunen in hun samenwerking met bureaus. Het is geënt  op de filosofie dat een gezonde marktwerking tussen werkgever en bureaus leidt tot een beter resultaat. Doordat werkgevers, ook anoniem, opdrachten plaatsen onder hun eigen voorwaarden, zoals het tarief en het aantal CV’s dat aangeboden mag worden, creëren we een omgeving waarbij het beste aanbod tot haar recht komt en tot een samenwerking leidt. Het is geen vergaarbak van vacatures en CV’s, maar een online marktplaats van vraag en aanbod. Door de harde criteria die de werkgevers opgeven worden bureaus gedwongen om een gericht aanbod te plaatsen. Meer over dit marktprincipe  lees je op:  https://talentpull.nl/waarom.php. 

  In de huidige situatie investeren werkgevers in een vaste samenwerking met enkele partijen, waar dit werkt is dat natuurlijk prima. Echter, deze manier heeft ook zijn beperkingen, wie zegt dat andere partijen geen goede kandidaten hebben, en dat dit altijd tot een goede prijsstelling leidt?  En zou het niet prettig zijn om een centrale plek te hebben om bureaus naar te verwijzen? Inmiddels werken een aantal grote partijen zelf volgens dit principe, zoals UWV marktplaats en Delta lloyd. Wij bieden als onafhankelijke partij een soortgelijk platform voor beide partijen. Thomas, we komen graag een keertje bij je langs om het concept verder uit te leggen en om  je koud watervrees weg te nemen…  🙂

  Met vriendelijke groet,

  Edvin Oklopcic
  E: Edvin@talentpull.nl
  T: 010 -820 0075
  W: http://www.talentpull.nl

 • Avatar
  Vivianne Vernimmen
  says:

  Het concept van Talentpull gaat voorbij aan de meerwaarde van een werving & selectieniveau; die ligt onder meer in de adviesrol van de consultant bij het vaststellen van een aantrekkelijk functieprofiel en realistisch salarisniveau. Talent vinden en selecteren is een kwestie van maatwerk, niet van het screenen van cv’s die worden aangeboden louter op basis van een functieprofiel op papier.  Organisaties die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers worden het best geholpen door een consultant die de cultuur en uitdagingen van de organisatie kent. Die vanuit zijn marktkennis (hoe groot is de doelgroep van kandidaten, wat zijn de pullfactoren tav een nieuwe baan, en hoe bereik ik die kandidaten?), gericht op zoek gaat naar geschikte kandidaten. En die vervolgens door het gebruik van professionele selectietechnieken alleen met de beste kandidaten op de proppen komt en daarmee de opdrachtgever veel tijd bespaart.
  Daarnaast is de meerwaarde van een bureau met een sterk merk en bewezen professionaliteit gelegen in de aantrekkingskracht op kandidaten; die willen graag bemiddeld worden door een bureau dat hen goed begeleid en adviseert.

 • Avatar
  Bart Tukkers
  says:

  Een georganiseerd cv schuifsysteem… Zijn er echt bedrijven die hier voor betalen? Lijkt me een verarming van iets wat juist nog rijker moet worden…