Hunch: een andere manier van zoeken zonder te vinden

Logotype Hunch Het lijkt wel of er een nieuwe tsunami op gang aan het komen is; deze keer gevuld met slimmere zoekmachines. Ik ben nog maar net bekomen van WolframAlpha en Bing of Hunch staat alweer op de stoep.

Het is geen zoekmachine, althans dat zegt de site op de homepage: Hunch helps you make decisions and gets smarter the more you use it.

Nou, ik heb wel wat beslissingen te maken, dus aan de slag!

Maar Hunch wil eerst iets van mij weten:

imageDat zijn in totaal 20 (!) vragen; alsof het niets is. En het is tevens een listige manier van Hunch om mij te verleiden tot het maken van een account:

Hunch | Na beantwoording 20 vragenGelukkig heeft Hunch een van de beste registratie pagina’s die ik ooit heb mogen aanschouwen. Er is geen gedoe met bevestiging per e-mail; ik ben gewoon meteen geregistreerd. Waarbij Hunch me ook vertelt hoe ‘het’ werkt:

Hunch | Bevestiging registratie

Het is een vraag- en antwoordspel! Dat kan wel eens interessant worden. De essentiele functie van Hunch staat eigenlijk een beetje verstopt, maar het gaat om deze textbox:

Hunch | Zoekfunctie

Als ik hier vervolgens het woord jobs invoer, zie ik dit:

Hunch | Zoekresultaat

Goedemorgen! Dat is interessant. Laat ik maar eens de bovenste optie kiezen. En dan begin ik dus met dat vraag- en antwoordspel, dat overigens hetzelfde is als bij de registratie:

Hunch | StartschermEr is dus blijkbaar een categorie Education & Career binnen Hunch, verder blijkt de site een community te zijn, want rechts en links onderin is te zien wie (met hyperlink) als eerste dit onderwerp is gestart en wie de feitelijke vraag heeft gemaakt. 

Maar goed, de eerste vraag. Natuurlijk kies ik voor Totally. En dan komt deze vraag:

image

Zo, dat is inderdaad een logische vervolgvraag! Netjes. Ik ga voor Usually:

image

En achtereenvolgens komen de volgende vragen op mij af; geen van de vragen is merkwaardig op basis van het door mij gekozen antwoord:

image

image

imageimage

image

image Alleen de laatste vraag past niet in het plaatje, hier wordt een mislukte poging tot humor gedaan:

image Vreemd, volledig out of character met de voorgaande vragen…

Na het doorlopen van deze vragen komt Hunch met het advies om van baan te wisselen, inclusief een percentage: 72%. Geeft een merkwaardig gevoel van accuratesse; dat zou beter wat vager kunnen.

Hunch | Resultaat

Ik krijg verder een link om meer te weten komen over het veranderen van baan; maar die is volstrekt zinloos. Daar kan nog wat aan gedaan worden! Ook krijg ik gerelateerde onderwerpen te zien (zoals Should I ask for a raise? )

Verder komt Hunch met een aantal People like me. En daar lijkt het bij Hunch overigens vooral om te gaan. De community. Die blijkbaar meehelpt om deze decision engine te bouwen en te verbeteren. Maar ik weet precies wat ik daar nou precies mee moet.

Conclusie
Een interessante ontwikkeling, verpakt in een mooie, rustige interface. Maar op dit moment niet meer dan een interessante ontwikkeling. Want het geeft een antwoord maar zonder vervolg. En dat maakt het tot een gimmick. Maar wel een gimmick met potentie!

En eentje waar vacaturesites en intermediairs eens heel serieus naar moeten kijken. Want stel je toch eens voor dat je een werkzoeker op deze manier aan de juiste banen zou kunnen helpen? Dan is het ineens geen gimmick meer… Overigens moet er dan tijdens het vraag- en antwoordspel iets meer worden geboden. Zie Carzen

Geef een antwoord