Online referral services in Nederland: de harde cijfers

Vandaag is het weer tijd voor de cijfers van de online referral services in Nederland. Met de cijfers van Spotajob en Friendhunter. Jawel, het zijn er nog maar twee…

Want vanaf vandaag doet Zubka er niet meer mee. Deze site is alweer geruime tijd dood en verlaten. Ik zal er geen traan om laten. Het enige wat mij verbaasd is dat het nog zo lang heeft geduurd

Logotype Spotajob

Spotajob heeft 259 vacatures (was 268) en EUR 252.500 aan bonussen (was 267.500). Het aantal spotters is onbekend.

Een daling op beide fronten dus. En dat is natuurlijk geen verrassing. Logotype Friendhunter

Friendhunter heeft op dit moment 85 vacatures (was 93); 999 netwerkers (was 992) en een bedrag van EUR 95.102 aan bonussen (was 99.102).

Met uitzondering van het aantal netwerkers gaat Friendhunter dus achteruit. Maar minder vacatures betekent dat er minder te verdelen is voor meer netwerkers. Niet wat je noemt een positieve ontwikkeling

Conclusie
Met een recessie is een online referral programma een overbodige luxe. En met de voorspellingen van CPB in het achterhoofd zal hierin voorlopig geen verandering komen.

Oftewel, het komende jaar moeten we niet al teveel verwachten van vorm van online recruitment. En misschien is het beter om maar helemaal niets van online referral te verwachten. Dat scheelt weer een teleurstelling.

Geef een reactie

2 Comments
  • Frans Greven
    says:

    De recente ontwikkelingen op de Nederlandse (en globale) arbeidsmarkt maken dat recruiters minder open staan voor nieuwe dingen. De druk neemt af en men gaat voor de paar vacatures die er zijn terug naar de basis (vooral eigen site en de grote jobboards). Referral recruitment blijft voor de lange termijn een interessant “ding” maar de komende jaren zal dit zeker geen vaste voet aan de grond krijgen. Echt spannend wordt het als de online netwerken dit model op grote schaal gaan toevoegen aan hun sites (denk aan Hyves en Facebook). Dan kan het echt groot en serieus gaan worden. Dan moet er eerst wel weer wat spanning op de arbeidsmarkt komen.