Vacaturesite top 10: zeer kleine daling

Vacaturemonitor Deze week zitten we op een ruime 97.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken en daarmee meer dan 2.000 onder het niveau van de vorige periode. Geen verdere groei maar een stabilisatie.

Overigens ligt het percentage nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken bijna 22% onder het niveau van vorig jaar. We hebben dus nog heel wat goed te maken…

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit zijn de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacauresite top 10: week 23 - 25 

Het is vooral stijgingen wat de klok slaat. De enige dissonanten zijn Nationale Vacaturebank en Dovajobs.

 • Nationale Vacaturebank: -0,4%
 • Monsterboard: +0,1%
 • Werk.nl: +0,6%
 • JobTrack: +0,1%
 • Totaljobs: +0,5%
 • Vacaturekrant: +0,3%
 • Dovajobs: -0,2%
 • Randstad: 0,0%
 • WerkenbijdeOverheid: +0,3%

Netto versus dubbel
Het verschil tussen de percentages in de kolommen Netto en Dubbel geeft een goed beeld van het relatieve percentage doublures op een site.

Als een site een hoger percentage in de kolom Dubbel heeft betekent het dat er een hoger dan gemiddeld aantal doublures op deze site voorkomt.

Netto versus dubbel Dit is vooral het geval bij Totaljobs en Dovajobs. Deze sites hebben dus aanzienlijk hoger dan gemiddeld aantal vacatures op hun site die ook op andere sites voorkomen.

Daarentegen heeft met name Werk.nl dus een aanzienlijk lager dan gemiddeld aantal vacatures op haar site die ook op andere vacaturesites voorkomen.

Anders gezegd, Werk.nl heeft dus een veel hoger percentage unieke vacatures dan bijvoorbeeld Totaljobs. Bij Totaljobs loop je dus de grootste kans vacatures te vinden die ook al op andere sites staan. Waarbij natuurlijk alles afhangt van de volgorde waarin je als werkzoekers sites bezoekt…

De grote vier 
En dan nog het beeld van de grote vacaturesites op basis van trendlijnen:

De grote vier: trendlijnen voor de afgelopen 52 weken Interessant; Werk.nl staat nu boven Nationale Vacaturebank terwijl Monsterboard ook heel dichtbij komt. Hoewel de trendlijnen weliswaar niet de werkelijke situatie tonen, geeft het wel een aardig beeld van de ontwikkeling die de verschillende sites doormaken.

En daaruit blijkt dat op dit moment alle sites een opgaande beweging maken, met uitzondering van Natioanle Vacaturebank. En dat lijkt toch wel tot nadenken te stemmen; in ieder geval in het hoge Noorden.

Gezamenlijke marktaandeel
Op basis van het gezamenlijke marktaandeel van de grote vier ziet het er beeld als volgt uit (week 3 – week 25):

Marktaandeel grote vier; week 3 - 25De scherpe daling van de afgelopen weken is gestopt en er is zelfs sprake van een kleine stijging. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de grote vacaturesites; tenslotte is er al meer dan voldoende martkaandeel verloren in de afgelopen maanden.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord