Spookvacatures

Onlangs werden we bij eFocus gebeld ivm een vacature voor internet marketeer. De kandidaat vroeg of deze nog open stond. Echter hadden we helemaal geen vacature open staan. Wat bleek? Spookvacature!

Een niet nader te noemen W&S bureau had op basis van onze vacaturetekst die we gebruiken als we wel een vacature open hebben staan, een eigen vacature opengezet.  Uit de tekst, die ook wel erg op die van ons leek/ stukken tekst van eFocus. Kortom het was duidelijk op te maken dat het om eFocus ging.

Waarom doen ze dat?

Het proces van werving en selectie is er een van vraag en aanbod. De grootste kans is er bij goede kandidaten en goede vacatures. Er moet instroom zijn. Grappig is dus dat de kandidaat ons zelf belde al houden we eea wel in de gaten natuurlijk. Maar wat als de kandidaat daar had gereageerd? Dan gaan ze die proactief verkopen. Als het niet bij ons was, dan wel bij een ander.

Nu weet ik uit mijn verleden bij Staffplanning dat de vacatures die ik daar schreef ook over werden genomen.  Zo erg dat er bij een concurrent letterlijk in de tekst stond hoe Staffplanning werkte en wat ze te bieden hadden. Bizar! Maar na even telefonisch contact, en zoals het geval ook was bij de vacature voor internet marketeer, was het binnen no-time off line. Is het netjes? Nee natuurlijk niet!

Naam

Dit kan je naam schade aanbrengen. Je wordt met partijen in relatie gebracht waarvan je dat wellicht niet wil. Tevens moet je een eventuele kandidaat uit gaan leggen dat het niet jouw schuld is als die direct belt, en het kost tijd die niet besteed had hoeven worden.

Tip

1 Zorg dat je met bepaalde woorden in je vacatureteksten die je altijd gebruikt, en dan niet bedrijfsnaam maar een stuk uit de beschrijving van je bedrijf, bijvoorbeeld een Yahoo Pipes account inricht met daarin de website van de meeste W&S bureaus en jobboards.

2 Mocht je een vacature zien waarvan je vermoed dat het gaat om een spookvacature? Bewaar de tekst eerst en neem dan contact op met de betreffende partij. Of stuur ons bericht. Wellicht interessant om er een aantal uit te halen en die te bespreken?

Geef een reactie

4 Comments