Vacaturerunner: opgeblazen parasiet?

Logotype Vacaturerunner.nl Er is weer eens een nieuwe vertical verschenen: Vacaturerunner. Het is toch niet te geloven! Het aantal vacatures daalt en het aantal online recruitment sites blijft maar stijgen. Ik kan de logica achter deze divergentie echt niet ontdekken.

Maar Vacaturerunner is niet zomaar een vertical search engine. Nee, deze site toont de volledige vacaturetekst van de door haar gekopieerde vacatures. En maakt daarmee onterecht goede sier…

De homepage
Zo ziet de homepage van deze nieuwe vertical er uit:

Vacaturerunner | Homepage En natuurlijk, zoals iedere vertical is ook Vacaturerunner de grootste:

Op vacaturerunner.nl heeft u het meest complete aanbod van vacatures binnen handbereik. Vacaturerunner zoekt binnen alle grote vacaturewebsites van Nederland en presenteert het complete vacatureaanbod op een duidelijke, eenvoudige en snelle manier.

Opgeblazen
En Vacaturerunner bewijst dit door het aantal vacatures te vermelden:

Vacaturerunner | Aantal vacatures?

Maar al ik vervolgens op die zoekknop druk zonder enig zoekcriterium in te vullen blijkt het allemaal nogal mee te vallen met dat aantal vacatures:

Vacaturerunner | Aantal vacatures

Hmmm… dat zijn toch aanzienlijk minder vacatures. Is dit een oprecht foutje van deze nieuwe site; of is bewust een 1 voor het totaal aantal vacatures gezet?

Met bijna 15.000 vacatures is deze site natuurlijk een vertical van niets. Want wat is nou uiteindelijk de meerwaarde van een vertical? Zoveel mogelijk vacatures. En daar schiet Vacaturerunner dramatisch in tekort. Indeed.nl heeft alleen al over de afgelopen 7 dagen hetzelfde aantal nieuwe vacatures toegevoegd als Vacaturerunner als totaal aantal heeft…

Afijn, dat meest complete aanbod is dus volstrekte onzin. Maar er is meer. En dat is een stuk kwalijker.

Parasitair gedrag
Zoals elke vertical search engine kopieert Vacaturerunner de vacatures van andere sites. Om ze vervolgens in de eigen database op te slaan. Tot zover niets bijzonders. Maar waar andere vertical search engines de zoekresultaten uitsluitend in een lijst laten zien kan je bij Vacaturerunner ook nog eens de volledige vacaturetekst bekijken.

En dat is niet netjes. Sterker nog, dat is parasitair. Want hiermee onthoudt Vacaturerunner de vacaturesite een rechtmatige click. En daarmee verstoort deze vertical de fragiele haat-liefde relatie tussen vacaturesites en vertical search engines.

Maar daar houdt het niet op; want gebruikers kunnen ook nog eens vacatures bewaren. En daarmee vangt Vacaturerunner ook nog eens allerlei gegevens van die gebruiker. Zonder dat er een privacy verklaring te vinden is…

image

En daarmee overtreedt Vacaturerunner natuurlijk ook nog eens de wettelijke regels.

Achtergrondinformatie
De site is geregistreerd op naam van Bart Kappenburg. Hij is enig eigenaar van Centroid Media via zijn beheer bv Procreare Holding.  En Centroid Media runt nog meer verticals; zoals Autorunner, Huizenvinder, etc.

Maar van vacatures heeft hij duidelijk minder verstand…

Conclusie
Vacaturerunner is een opgeblazen parasiet die daardoor wel eens een heel kort leven beschoren zou kunnen zijn. Gelukkig maar. Er zijn al teveel verticals, en deze kunnen we zeker missen als kiespijn.

Geef een reactie

3 Comments
  • Bart Kappenburg | Centroid Media
    says:

    Na een telefonische uitleg van mijn kant aan Marc, hierbij even een reactie op bovenstaand artikel.

    Vacaturerunner bestaat in de huidige vorm sinds april/mei 2008 en heeft als doel om een goede vertical te worden voor vacatures die verspreid staan op het internet. De techniek die we daarvoor gebruiken is ontwikkeld door Centroid Media en bestaat uit, naast de koppelingen die we hebben, onder andere spidering en matching. We gebruiken deze techniek ook voor andere sites die Marc al had genoemd in zijn artikel.

    Met compleet bedoelen we echter niet de grootste, maar onze poging om zoveel mogelijk niches uit de vacaturemarkt te ontsluiten zodat ook specialistische banen hun weg vinden op onze site. Twee voorbeelden hiervan zijn professionals in de sport en een grote automotive-vacaturesite. Het kost relatief veel moeite om deze aan te sluiten (tijd versus aantal vacatures) maar hiermee hopen we onze compleetheid beter te maken.

    Voor wat betreft de foutieve aantallen op de site: dit was een softwarefout van onze kant en had te maken met een cache van een getal uit een oude database. Inmiddels hebben we een, in ontwikkeling zijnde, update live gezet en zijn deze getallen nu werkelijke vacatures. Deze foutjes zul je wel meer tegenkomen omdat we nog niet aanbeland zijn bij versie 1.0 en er iedere dag nog bugs worden verholpen. Feedback daarop is altijd welkom!

    Zoals gezegd heeft Vacaturerunner koppelingen met jobboards en daarnaast spideren we ook corporatesites en andere jobboards. Voor degene waarmee we een koppeling hebben ligt er altijd een overeenkomst waarin wij toestemming krijgen om de volledige vacature te tonen. Megajobs en Careerbuilder zijn zo twee voorbeelden waarmee we dit hebben. Ook met de kleinere, eerdergenoemde nichesites geldt deze afspraak. Sites die dit niet willen (we vragen altijd of we mogen spideren) zijn afgekapt op 255 tekens en een bezoeker moet klikken wil hij meer informatie of in contact komen met het bedrijf. Dit is in lijn met jurisprudentie (zie bv jaap) en volkomen legaal.

    Een bijbehorende, en terechte vraag van Marc in ons telefoongesprek was waarom jobboards dit toelaten. Dit is een andere discussie en buiten de scope van deze reactie, maar kortgezegd denk ik dat bereik nog steeds erg belangrijk is in invulling van de vacature. Als een jobboard vele koppelingen heeft met verticals, kan dit een extra verkoopargument zijn voor de klant. Ik weet zo even niet welke site, maar er is er eentje die dit als optie heeft (wel of niet doorplaatsen bij partners) en hiervoor een klein extra bedrag rekent. Dit lijkt me een uitstekende (commerciele) omarming van verticals.

    De privacyverklaring ontbreekt inderdaad en dit is een terechte tekortkoming. De verklaring is in de maak en wordt zo snel mogelijk geplaatst samen met algemene voorwaarden.

    De achtergrond van Centroid Media met betrekking tot mij klopt. Wat echter niet klopt is dat dit voor Vacaturerunner geldt. Op onze corporatesite staat precies uitgelegd hoe een en ander in elkaar zit en dat Vacaturerunner een gezamenlijk project is. Dit in acht nemende is deze informatie dus deels onjuist en vind ik het persoonlijk niks toevoegen aan het artikel. Ik geloof dat dit de standaardprocedure is bij het geven van een review van een nieuwe site.

    Ook hadden bovenstaande misverstanden misschien voorkomen kunnen worden door via een belletje te vragen hoe dingen in elkaar steken. Onze contactgegevens zijn minder moeilijk te achterhalen dan mijn bedrijfsstructuur en had wellicht wat eerder helderheid verschaft.

    Maar waarin zit nou de meerwaarde van vacaturerunner t.o.v. andere verticals? Voor de kandidaat die alle grote jobboards en generieke verticals kent, hopen wij het aanbod niet groter te hebben maar completer. Hiermee bedoelen we dus als je op zoek bent naar een specialistische functie of branche. Ook vacatures van corporatesites die (nog) nergens anders staan vanwege bijvoorbeeld een kostenoverweging, zijn bij ons te vinden.

    Voor de werkgever bieden we in eerste instantie aan om de corporatesite gratis te spideren in combinatie met een afname van 1 of meerdere betaalde vacatures. In de praktijk betekent dit dat een bedrijf zijn vacatures bij ons heeft staan (zonder zelf door te plaatsen) en dat met een druk op de knop er een volledige vacature van gemaakt kan worden met een topvermelding. Doet hij dit niet dan staat er uiteraard een afgekapte vacature zonder gegarandeerde positie.

    Verder zijn we een model aan het uitrollen, die nu wordt getest, om op elke vacature een gegarandeerd aantal doorkliks te geven naar de bedrijfssite. Ook wordt de vacature dan op een andere manier weggezet in de site zodat de ranking in google beter wordt. Hier zit een technisch verhaal achter, maar het werkt erg goed en we hebben al meerdere positieve reacties. Uiteraard zitten er nog een aantal andere modellen en handigheden op de site maar die houden we liever voor onszelf.

    Ik hoop dat zo een en ander duidelijk is over Vacaturerunner.

    Bart Kappenburg
    Centroid Media BV

  • Koen Roozen
    says:

    Tsja… het lijkt wel op dat goedkoop beschikbaar technologie het voor iedereen mogelijk maakt om een vertical te beginnen. Als Google haar werk goed doet/gaat doen zijn dit type verticals toch volstrekt overbodig? M.i. bieden ze geen meerwaarde in de vorm van content, testen, een superieure interface/zoekfunctionaliteit of een logische aggregratie op sector (bijvoorbeeld zorg). Waarom zou een kandidaat hierop zoeken? Maar misschien mis ik de logica en zie ik het grotere plaatje niet. Dus… kan mij iemand de toegevoegde waarde voor een kandidaat uitleggen?

    Groet van Koen

    ps.1 ik keek er net op en het aantal vacatures was geslonken naar 41.712 vacatures (en het feitelijke zoekresultaat geeft 42.119).
    ps. 2 Marc: hoeveel jobsites en hoeveel verticals zijn er inmiddels?