LinkedIn barst van de recruiters, in de VS

Logotype LinkedIn In een aardige blog posting komt Boolean Black Belt tot de conclusie dat LinkedIn vol zit met recruiters. Op basis van een tweetal simpele zoekopdrachten maakt laat hij zien dat 5% van de US profielen afkomstig zijn van recruiters.

En dat is natuurlijk volstrekt uit verhouding! Waarmme ook direct het risico van overbevissing duidelijk wordt gemaakt. Tenslotte is niet elke recruiter ook een fatsoenlijke recruiter.

Enerzijds kan een groter aantal recruiters actieve werkzoekers ertoe verleiden om een profiel op LinkedIn aan te maken. En actieve werkzoekers worden door recruiters juist niet gezocht, want die zijn volgens de hardnekkige mythe van een lagere kwaliteit.

Maar een veel groter risico (voor LinkedIn) is dat de ‘passieve’ werkzoekers zich van LinkedIn afkeren vanwege die extreem verhoogde recruiter activiteit. En daarmee zouden de recruiters de meest aantrekkelijke prooi dus juist wegjagen.

Aangezien LinkedIn recruitment als een duidelijke omzet generator ziet zal zij zich ernstig achter de oren moeten gaan krabben. Althans in de VS; want het lijkt er toch ernstig op dat het in Nederland sterk meevalt. Want hier is het aantal recruiters zeer beperkt (1.261) ten opzichte van het aantal profielen (1.162.285). Dat is ruim 0,1% en dat valt heel erg mee.

Bovenstaande Nederlandse getallen zijn afkomstig van de volgende twee zoekacties:

Aantal Nederlandse profielen:
country:Netherlands

Aantal Nederlands recruiter profielen:
ctitle:”recruiter OR sourcer OR recruiting OR talent OR executive search OR human resources OR staffing OR recruitment” country:Netherlands

Geef een reactie

3 Comments
 • Marina Lauer
  says:

  Het kan ook zijn dat recruiters meer belang hechten aan netwerken omdat dit nu eenmaal bij de functie hoort. Dat is toch het leuke van LinkedIn. Dit geldt  zeker voor recruiters die werkzaam zijn voor werving en selectiebureaus. LinkedIn is een interessant medium om zakelijke contacten te onderhouden en om via via aan nieuwe opdrachten en contacten te komen. Niet alle recruiters gebruiken LinkedIn voor wervingsactiviteiten. Zelf heb ik hooguit weleens binnen een groep vermeld dat ik kandidaten zoek. Dan laat je het initiatief bij de kandidaat. Als corporate recruiter kom ik ook in de zoekresultaten voor, echter ik gebruik LinkedIn zelf met name voor het onderhouden van mijn eigen netwerk omdat ik het leuk vind om te netwerken en om op deze manier op de hoogte te blijven van de activiteiten van de contacten in mijn netwerk. En let wel, recruiters zouden LinkedIn niet gebruiken voor wervingsactiviteiten als het niet zou werken. Je kunt op LinkedIn zelf aangeven of je open staat voor Career Opportunities. Een goede recruiter respecteert het als iemand aangeeft daar niet voor open te staan. 

 • Peer Goudsmit
  says:

  De blog is inmiddels van de site verdwenen, mogelijk is Glen Cathey een nieuwe onderzoek gestart, daar er inmiddels meer reacties over zijn aantallen zijn, zo ook van mij.
  Zoeken op LinkedIn op basis van industrie “Staffing & Recruiting” levert al 13,481 resultaten op en het is bekend dat er ook vele recruiters onder de categorie “Human Resources werken”.  Tevens werken bureaus veel met een account van een search consultant, alwaar meerdere matching consultant achter zitten.
  Is die door Glen Cathey genoemde 5% nu wel aan de hoge kant. Want als nu de managers die zelf actief  op zoek zijn naar nieuwe medewerkers worden meegeteld en er dus wordt gekeken naar mensen die op zoek zijn naar personeel, dan is die 5% veel realistischer en eerder aan de lage kant. Als ik een selectie maak van alle mensen, die in hun profiel als “Hiring managers” te boek staan, dan kom ik op een selectie van ruim 771,153 mensen in Nederland. Dat is bij 75% van de Nederlanders die een LinkedIn profiel hebben. Ook geven 473,963 mensen in NL aan open te staan voor een nieuwe baan als “Potential Employee”! Een vreemde verhouding!!

  Al met al. LinkedIn is een grote marktplaats en mensen die daar niet aan willen deelnemen zullen (tijdelijk) verdwijnen en andere zullen, zeker nu, een mooi profiel plaatsen.
   
   

 • Nienke Smit
  says:

  Misschien is je zoekstring niet erg zuiver Marc, omdat de recruitersfunctie verstopt zit in andere functienamen. Als je op trefwoorden: Recruit OR Recruitment OR Recruiter OR Werven OR Werving OR Executive search OR staffing zoekt, kom je op zo´n 54.000 op 1,1 miljoen profielen. Is ook ongeveer 5%.