Vacaturesite top 10: zeer kleine daling, 2

Vacaturemonitor Soms is een creatieve titel overbodig. En dat is zeker deze week het geval. Want we gaan deze week naar ruim 96.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken. Vorige week waren dat er nog ruim 97.000. Nou, niet echt indrukwekkend.

Er is de afgelopen weken dus sprake van stilte en rust. Is dit de stilte voor een volgende daling (komt er deze zomer nog een dip?) of blijven we de komende weken zo’n beetje onder de 100.000 nieuwe vacatures per drie weken zweven?

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit zijn de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10 : week 26 - 24 

Nou, een nogal gemixed beeld met forse stijgingen en dalingen. Waarbij met name de stijging van Nationale Vacaturebank natuurlijk extreem opvalt.

 • Nationale Vacaturebank: +1,0%
 • Monsterboard: +0,3%
 • Werk.nl: –0,3%
 • JobTrack: 0,0%
 • Totaljobs: -0,1%
 • Vacaturekrant: -0,8%
 • Dovajobs: -0,4%
 • Randstad: -0,3%
 • WerkenbijdeOverheid: +0,2%
 • Careerbuilder: +0,1%

Netto versus dubbel
Het verschil tussen de percentages in de kolommen Netto en Dubbel geeft een goed beeld van het relatieve percentage doublures op een site.

Als een site een hoger percentage in de kolom Dubbel heeft betekent het dat er een hoger dan gemiddeld aantal doublures op deze site voorkomt.

2009 versus 2008
Een aardig beeld ontstaat als we het aandeel van de sites afzetten tegen het aandeel van een jaar geleden:

image Het marktaandeel van dit jaar is in blauw, van 2008 in rood.

Het is bijna niet voor te stellen dat Totaljobs op dat moment een serieuze bedreiging vormde voor Nationale Vacaturebank. Maar alle grote vacaturesites laten natuurlijk een forse daling van hun marktaandeel zien. Waarbij de daling van Careerbuilder (toen Jobbingmall) nog wel de meest indrukwekkende is.

JobTrack, Dovahobs en Randstaf zijn de enige sites die ten opzichte van vorig jaar een groei laten zien. Waarbij met name de groei van Dovajobs opvallend is. Relatief gesproken althans…

 

De grote vier 
En dan nog het beeld van de grote vacaturesites op basis van trendlijnen:

Trendlijnen marktaandeel grote vier vacaturesites, afgelopen 52 wekenHoewel Nationale Vacaturebank een behoorlijk sprong maakt en Werk.nl een stukje duikelt willen de trendlijnen daar voorlopig nog niet aan meedoen. De rust van de trendlijn stijgt uit boven de grillen van de week…

En dat blijkt ook al uit de trendlijn van Totaljobs. Want die laat een vrolijke curve omhoog zien terwijl er toch sprake is van een redelijke daling van het marktaandeel.

Gezamenlijke marktaandeel
Op basis van het gezamenlijke marktaandeel van de grote vier ziet het er beeld als volgt uit (week 3 – week 26):

Marktaandeel grote vierDe grote vacaturesites lijken weer wat aan marktaandeel te winnen. Het dieptepunt van twee weken geleden is al weer ruim overstegen; de teller blijft nu op bijna 26% staan.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel

Geef een reactie

1 Comment
 • Patrick
  says:

  Goedemorgen Marc, Dovajobs is idd een opvallende stijger maar is er niet een fout gemaakt bij het bepalen van het marktaandeel. Aangezien Dova een initiatief is van Randstad wordt het erg aannemelijk dat er hier een dubbeling in zit. Trek het aandeel Randstad af van Dovajobs en dan is het een stuk minder opvallend… 😉