Vacaturerunner in herhaling

Logotype Vacaturerunner In een eerdere blogposting schreef ik over de in mijn ogen duistere praktijken van de vertical search engine Vacaturerunner. Die ik parasitair gedrag verweet door de oorspronkelijke vacaturetekst volledig te tonen en ook nog eens de bezoeker te verleiden de vacature te bewaren en zo gebruikersgegevens te vangen. Zonder privacyverklaring.

Maar daar klopt volgens de eigenaar van Vacaturerunner niets van. Want die volledige vacatureteksten worden alleen getoond als de site hiervoor toestemming zou hebben gegeven.

Want als de oorspronkelijke site geen toestemming heeft gegeven, wordt door Vacaturerunner namelijk alleen het eerste deel van de vacature getoond. En dat ziet er zo uit:

Vacaturerunner | Voorbeeld Totaljobs vacature

In dit geval gaat het om een vacature van Totaljobs.

Daartentegen bieden Careerbuilder en Megajobs een XML feed aan met volledige vacatureteksten. Ik heb zowel Careerbuilder als Megajobs om commentaar gevraagd. En dat hebben ze gegeven.

Commentaar Careerbuilder
Volgens Careerbuilder is het allemaal uitstekend in orde:

CareerBuilder levert uitsluitend een XML feed aan Vacaturerunner. Wij hebben dit contractueel vastgelegd.

Voor zover wij weten, worden er geen gegevens verzameld van kandidaten, slechts onze vacatures worden getoond waarop een kandidaat bij CareerBuilder kan solliciteren.

Commentaar Megajobs
Megajobs is een fractie minder naief:

Het afvangen van gebruikersinformatie op basis van vacatures aangeleverd door derden, in dit geval van MegaJobs, is een praktijk die wij helaas voor lief moeten nemen. Ook andere verticals / slurpers bieden een jobmail optie aan voor het vacature aanbod, verkregen via derden.

Mijn commentaar
Maar blijkbaar hebben beide partijen geen probleem (of ze hebben nooit gekeken…) met het feit dat Vacaturerunner direct onder iedere vacature twee opties toont: Bekijken en Opslaan.

Klik je op Bekijken dan ga je naar de oorspronkelijke vacature. Bij de derde klik dus pas; in tegenstelling tot zo’n beetje elke andere vertical waar je al na de tweede klik naar de originele site gaat.

Klik je op Opslaan dan krijg je dit te zien:

Vacaturerunner | RegistrerenIn tegenstelling tot mijn eerste bezoek is er nu wel een privacy verklaring aanwezig. Maar wat voor een privacy verklaring. Wat bijvoorbeeld te denken van onderstaande zin:

We zullen de verzamelde persoonlijke informatie alleen gebruiken voor de doeleinden die wij noemen of voor gerelateerde doeleinden, tenzij we de toestemming hebben van de gebruiker of als we wettelijk verplicht worden

De doeleinden die worden genoemd zijn:

 • de uitvoering van de service,
 • geselecteerde aanbiedingen,
 • speciale acties van Vacaturerunner.nl of haar groepsmaatschappijen.

Deze doeleingen en gerelateerde doeleinden zijn dus zo’n beetje alle zaken die je maar op marketing gebied kan verzinnen. Oftewel een potentiele tsunami aan spam; zeker als je alle gerelateerde bedrijven/sites van Vacaturerunner ziet…

En een registratie bij CBP zal er ook wel niet inzitten met deze partij…

Verzamelen van bezoekersgegevens
Maar de essentie is dat Vacaturerunner aanzienlijk verder gaat dan alle andere verticals. Niet alleen door pas bij de derde klik ‘door te verbinden’ met de oorspronkelijke site. Maar vooral door bij elke gespiderde of ontvangen vacature de Opslaan optie te bieden:

imageDat heb ik nog bij geen enkele vacature vertical aangetroffen. En het lijkt me buitengewoon naïef van zowel Careerbuilder als Megajobs om hier geen probleem mee te hebben. Maar goed, dat is hun zaak.

Feit blijft dat Vacaturerunner aanzienlijk verder gaat dan andere vacature verticals. Ondanks deze opmerking van de eigenaar van Vacaturerunner:

Wij verzamelen geen gebruikersgegevens op basis van de vacatures. Wij verzamelen gegevens om te kunnen faciliteren dat gebruikers vacatures kunnen opslaan. Een volstrekt normale gang van zaken bij vele verticals. Zie bv:

https://www.indeed.nl/my/login?reg=1&dest=%2Fmy%2Fmyjobs

https://vacatures.trovit.nl/index.php/cod.mytrovit_register_frm

Dus wederom: ik snap helemaal niet hoe je hier bij komt. Misschien had een simpele rondgang langs de verticals je dit kunnen laten blijken.

Maar ja, Indeed en Trovit laten geen (complete) vacatureteksten zien. En gaan dus niet voor de tweede klik, zoals Vacaturerunner wel doet. En laten evenmin bij iedere enkele vacature een optie als Opslaan zien. Iets wat Vacaturerunner bij een simpele rondgang bij andere verticals had kunnen constateren.

En natuurlijk verzamelt Vacaturerunner wel gebruikersgegevens op basis van de verzamelde vacatures. Bij iedere vacature is tenslotte die Opslaan knop aanwezig. Overduidelijk aanwezig…

Vacaturerunner? Een parasiet, zij het geen opgeblazen parasiet…

Geef een antwoord

5 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Simon:
  Ik knijp zelden in mijn handen en ben nooit te trots om mijn ongelijk toe te geven, zoals eerdere postings op dit gebied op RecruitmentMatters je ook duidelijk zullen maken.

  Het is overduidelijk dat Vacaturerunner een ferme stap verder gaat dan enige andere vertical search engine. Door elke vacature op de eigen site te tonen. En door bij elke getoonde vacature actief op de gegevens van de bezoeker te jagen met een visueel zeer grote knop. Dat zijn de twee feiten die door iedereen kunnen worden geconstateerd. Hoeveel woorden er ook door Vacaturerunner aan worden besteed om dat te omzeilen.

  Daarbij is de privacy verklaring van Vacaturerunner onfatsoenlijk. Dat meerdere partijen hier in tekort schieten is geen excuus maar een bewijs dat de het CBP een papieren tijger is. In die zin heeft Bart slechts het CBP een dienst bewezen.

 • Marc Drees
  says:

  @Cees:
  Ik leg geen database aan om te exploiteren; de informatie die wordt opgegeven is bedoeld om een naam op te tonen bij een artikel.
  Waarom de e-mail wordt gevraagd is mij een raadsel; standaard WordPress element. Als een troll reageert zal sowieso het e-mail adres toch nooit kloppen… De website is optioneel en kan je gebruiken voor ‘onbeschaamde zelfpromotie’.

  Aangezien ik geen database aanleg is er dus geen reden voor een privacy verklaring.

 • Simon Rustenburg
  says:

  Wat mij betreft mag je in je handjes knijpen dat je nog geen brief van een advocaat op je deurmat hebt liggen. Als ik namelijk zo alles lees, zijn deze twee postings ononderbouwd en dus schadelijk voor vacaturerunner. Terechte opmerking van hoor en wederhoor.  Misschien te trots ook voor excuses?

  Jouw eigen privacy verklaring op recruitmentlab deed voor mij helemaal de deur dicht:

  RecruitmentLab verzamelt en verwerkt gegevens over klanten en bezoekers van deze Website ten behoeve van haar bedrijfsvoering, om producten en diensten onder de aandacht te brengen en beschikbaar te stellen die voor u interessant kunnen zijn en om webstatistieken te ontwikkelen.

  Worden die mensen ook doodgespamd? Want producten en diensten die interssant zijn, bepaal jij dat?

 • Cees
  says:

  @Marc,
  Ik moet zeggen Bart heeft volgens mij wel een punt over de privacy verklaring van recruitmentmatters. nooit eerder naar gezocht, maar ik kan hem nu ook niet vinden. Je registreerd op minimaal twee manieren emailadressen. Bij een post en je biedt de mogelijkheid om je te abbonneren via email.

  Nu is dit niet ter kwader trouw bedoeld, maar uit intresse waarom heb je ervoor gekozen om geen verklaring hier te plaatsen?

 • Bart Kappenburg | Centroid Media
  says:

  Marc,

  Opnieuw een verkeerde voorstelling van zaken. Wanneer ga je voor het publiceren nou eens wederhoor toepassen?

  Voor wat betreft de ‘derde’ klik: hoe wil je de derde klik uitschakelen als we de volledige tekst mogen laten zien? In het zoekresultaat? Lijkt me zeer onpraktisch en niet gebruiksvriendelijk. De zoekresultatenpagina’s geven een kleine samenvatting, de detailpagina geeft meer info en laat mensen ook bijvoorbeeld een vacature makkelijker bookmarken. Een link naar een SERP op pagina 6 met bv zoekterm ‘accountmanager’ is geen garantie voor het kunnen terugvinden. Met detailpagina wél en vandaar deze keuze.

  De privacy verklaring heb je uit zijn verband getrokken. Wij gebruiken deze info voor de uitvoering van de service, geselecteerde aanbiedingen en speciale acties van Vacaturerunner of haar groepsmaatschappijen. Dus geen geselecteerde aanbiedingen van derden maar alleen van ons.

  Daarbij ga je uit van slechte intenties maar we houden ons keurig aan allerlei regelgeving. In iedere mail staat waarom je deze mail hebt ontvangen (lid van vacaturerunner) en een link om je heel simpel af te melden. Dit is dus geen spam! Maar jij denkt daar blijkbaar anders over.

  Daarbij laten bijvoorbeeld Trovit en Indeed wel degelijk bij elke vacature de mogelijkheid prominent zien om deze te mailen of op te slaan. Alleen dan op de SERP. Wat is het verschil?

  Wij houden niet bij vanaf welke vacature een bezoeker zich heeft aangemeldt, alleen welke hij/zij heeft opgeslagen. Deze informatie gebruiken we alleen om de vacatures weer terug te kunnen vinden bij een account.

  Om terug te komen op de privacy. Ik heb even rondgekeken bij collega’s en hun privacyverklaring. Hieronder een samenvatting:

  Simplyhired
  Wij kunnen onze gezamenlijke informatie delen met onze partnerentiteiten die ons vacaturenetwerkdiensten verlenen om de content en het algehele beheer van onze Site te verbeteren.

  Trovit
  In according to the current applicable regulation, Trovit informs you that the data provided by the client will be included in a file under Trovit’s responsibility, with the purpose of providing the services you have requested as well as to provide commercial and promotional information related, directly or indirectly, with our services, electronically or by any other means.

  Jobrapido
  Jobrapido behoudt zich het recht voor om via de Jobletter andere informatieve of commerciële gegevens te verzenden, aanvullend op vacatures.

  NVB
  NationaleVacaturebank kan (een deel van) uw gegevens echter wel verstrekken aan ondernemingen die gelieerd zijn aan NationaleVacaturebank.

  Monsterboard
  Wij kunnen uw gegevens delen met derden die ons helpen met het verzorgen van onze producten en diensten. Deze derden mogen deze informatie alleen gebruiken om ons te helpen met het verstrekken van deze producten en diensten.

  Als u ons daarvoor toestemming heeft gegeven kunnen wij uw gegevens ook aan derden openbaren die contact met u kunnen opnemen over andere producten en diensten aangeboden door aan ons gelieerde ondernemingen. (opm: standaard staat dit aan)

  Totaljobs
  RB (moedermaatschappij Totaljobs) zal uw contactgegevens alleen gebruiken voor het per e-mail verzenden van aanbiedingen voor producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die u heeft afgenomen

  Laurens Simonse (o.a. bijbanen)
  Voorts zullen uw persoonsgegevens door Laurens Simonse Groep worden gebruikt voor interne markt- en klanttevredenheidsonderzoeken, direct marketingdoeleinden, om u te informeren over haar diensten en voor de toezending van haar nieuwsbrieven.

  Studenten net (o.a. studentenbaan)
  Studenten net kan NAW gegevens ter beschikking stellen aan zorgvuldig geselecteerde organisaties. Indien je via Studenten punt net geen informatie of aanbiedingen wilt ontvangen over activiteiten die voor jou interessant kunnen zijn, dan kun je jouw gegevens laten blokkeren door een briefje met een dergelijke mededeling te sturen naar: Studenten net, Postbus 41138, 9701 CC Groningen, onder vermelding van Studenten net.

  Itjobboard
  Uw gegevens, zoals uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres worden door ons verzameld en verwerkt op ons kantoor om u op de hoogte houden van goederen en diensten die door ons, onze groepsmaatschappijen of onze cliënten geleverd worden, gerelateerd aan uw sector en uw professionele interesses

  VNU (o.a. intermediair)
  De gegevens worden gebruikt voor de uitvoering van de Overeenkomst en om de desbetreffende personen te informeren over gelijksoortige producten en diensten van VNU Media. Als de desbetreffende personen geen prijs stellen op deze informatie, kan dit schriftelijk of per e-mail worden doorgegeven.

  En een algemene site:

  BOL
  Met uw toestemming gebruiken wij uw gegevens om u te informeren over de ontwikkeling van de website en over speciale aanbiedingen en acties. Als u hier niet langer prijs op stelt, kunt u ons dat laten weten door een e-mail te sturen.

  Onze privacyverklaring is dus niet anders dan de partijen die zich nog meer in deze markt begeven. Dus ik snap je ophef niet. Ook jij verzamelt persoonsgegevens via de reacties op je site. Als een privacyverklaring zo belangrijk voor je is, waar is dan die van jou???

  Je beseft je blijkbaar niet zo goed wat de gevolgen zijn van een posting. Als je komt met beschuldigingen dan kan je minstens even navraag doen in plaats van alleen maar afgaan op wat je ziet. Nu beweer je iets en mag ik ga bewijzen dat het niet zo is. Omgekeerde wereld als je het mij vraagt. Op ‘vacaturerunner’ zoeken in google levert op plek 2 of 3 nu een nogal vervelend resultaat op. Heb inmiddels al 3 telefoontjes gehad van klanten die ik mocht gaan uitleggen wat hier van waar was. Wie vergoedt die tijd of eventuele misgelopen opdrachten?

  Ook als Nuwerk of Totaljobs zijnde zou ik niet blij zijn met sommige ongefundeerde uitspraken van je. De 100% prijsstijging van Nuwerk bleek niet waar te zijn. In de rectificatie roep je vervolgens dat het dan niet 100% is maar 17%. Ook dat wordt in de comments weer ontkracht. Maar ondertussen op resultaat 4 in google staat nu je posting.  Plaats je nog een rectificatie op de rectificatie?

  Van je originele betoog bleek dus geen enkel argument steekhoudend te zijn. Zelfs wat betreft het ontbreken van de privacyverklaring is juridisch niet veel mis. Ook dit werd bevestigd in de mail van Megajobs, maar dat stuk heb je weggelaten. Megajobs: “Voornoemde laat onverlet dat Vacaturerunner de privacy wetgeving zal moeten eerbiedigen.” Natuurlijk moeten wij de privacywetgeving eerbiedigen als Nederlands bedrijf zelfs als de verklaring dus ontbreekt. 

  Ook heb je inhoudelijk niet gereageerd op alle punten van mijn reactie of delen daarvan gebruikt voor dit nieuwe artikel. Zo ben je niet ingegaan op wat er mis was met je voorstelling van de aangenomen bedrijfsstructuur, waarom je in eerste instantie geen wederhoor hebt toegepast en dat vacaturerunner niet nieuw is maar al een tijd bestaat.

  En deze tweede posting slaat weer de plank mis. Overigens mag je prima een mening hebben over verticals maar bij dit soort beweringen zou een goede onderbouwing niet misstaan. Als bioloog weet je prima hoe je onderzoeken moet uitvoeren die gestoeld zijn op hypotheses die je gaat testen. Waarom pas je dat hier dan niet toe?

  Bart Kappenburg
  Centroid Media/Vacaturerunner

  ps: Ik werd net gebeld door totaljobs. Of we onze samenwerking wilden uitbreiden en dit naar een partnership konden omvormen. Ook hebben we de mogelijkheid besproken van het leveren van een XML feed.