De zomer lijkt zich zo langzamerhand aan te kondigen. Het wordt stiller en stiller in vacatureland. Er is dus niet al teveel te beleven.
Wat niet betekent dat het allemaal naar beneden gaat. Integendeel. Twee regio’s blijven stilstaan terwijl de grootste regio zelfs iets groeit. Helaas gaat de op een na grootste regio net iets harder naar beneden.
In een grafiek van de afgelopen drie weken ziet het er zo uit:
Zuid-Nederland daalt. West-Nederland stijgt en de rest staat stil. Bepaald geen schokkende week:
- Zuid: -0,2%
- West: +0,1%
- Oost: 0,0%
- Noord: 0,0%
Het afgelopen jaar per regio ziet er als volgt uit:
Tja, het is een beetje saai, maar aan de andere kant is dat ook wel weer een prettig idee. Er gaat tenminste niets als een baksteen naar beneden. En daar ben ik allang blij om.
Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:
Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.
Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:
- Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
- West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
- Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
- Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente
Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel
Rob van Elburg
says:Misschien moeten we gewoon naar Belgie gaan 😉
“Volgens werkgevers uit België bestaat er nog steeds een groot tekort aan talenten voor de arbeidsmarkt. Uit een onderzoek van Manpower onder 39.000 werkgevers blijkt dat bijna 20% van de Belgische bedrijven moeite heeft met het vinden van de juiste talenten. Pillipe Lacroix van Manpower België zegt ‘Ook als de werkloosheid door de crisis zal stijgen, blijft de problematiek aanhouden’ en “die problematiek zal alleen maar erger worden als we over twee of drie jaar uit de crisis zijn”. De meeste problemen zijn te vinden in de techniek en productie, hoewel ook de commerciële en IT sectoren inmiddels met stip gestegen zijn in de lijst van moeilijk invulbare vacatures.”