Breaking news: vacatures in juni

scared En ook deze maand heeft de lezer van RecruitmentMatters een informatievoorsprong van zo’n drie weken. Want vandaag kan ik al de cijfers van de afgelopen maand produceren; terwijl de rest van Nederland ongeduldig moet wachten op CBS en UWV Werkbedrijf.

En voor de meest ongeduldige lezertjes: het ziet er heel erg slecht uit. Dat je het maar weet, voordat je verder leest. Want het is bepaald bloederig.

Laten we ‘rustig’ beginnen; met de cijfers over de de afgelopen 6 maanden:

Vacatures per maand, januari - juni; 2008 versus 2009Het vacaturevolume in juni stijgt ten opzichte van mei; zowel in 2008 als 2009. En het procentuele verschil is iets gedaald; want waar mei nog 28% achterliep is in juni het verschil tot 26,3% gedaald. Niet veel; maar elke verbetering is de moeite van het vermelden waard!

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

image Ten opzichte van de vorige maand is de daling exact hetzelfde; –2,7%. Sinds het begin van deze meting zitten we nu op een reductie van het vacaturevolume van 20,4%. En omdat we nog geen vertraging van de daling zien lijkt het er ernstig op dat we naar de 25% doorstomen. Een kwart minder vacatures dus!

En de berichten voor na de zomervakantie zijn evenmin hoopvol. Ik ben bang dat bovenstaande grafiek nog wel een paar maanden die dalende trend zal blijven tonen.

Geef een reactie

3 Comments
 • Karina
  says:

  Ik werf alleen voor de detailhandel. En ervaar nu inderdaad dat ik meer reacties heb dan voorheen. Maar de vraag of de kwaliteit goed is valt te betwisten. ( Ik kan nog steeds de overeenkomsten van een scheepswerf medewerker en een regiomanager niet ontdekken…)
  Betreft je andere vraag: een vacature site verdient niks aan de hoeveelheid cv’s, iedereen kan gratis zijn/haar cv plaatsen. En wat is een vacature bank, zonder vacatures?
  Daarbij, de bedragen rezen ook wel de pan uit hoor! Deze knibbelen toch echt wel een groot deel van je winstmarge weg…

 • jesse
  says:

  @Karina
  bij je overweging lijkt het mij niet geheel onbelangrijk om te kijken op welke site jouw doelgroep komt.  In welke branche zoek je kandidaten?

  Denk je dat wanneer er meer CV online komen en er minder vacatures geplaatst worden de tariefstelling lager zal zijn dan voorheen?
  De respons op vacatures is aanzienlijk hoger dan een jaar geleden lijkt mij!

  SucceS met het maken van een keuze!

 • Karina
  says:

  Goedemorgen,
  Ik lees altijd graag  je ‘collums’ ,
  In september sta ik weer voor de beslissing met welke landelijke vacature site ik in zee ga. Dit bied wel enig perspectief in min onderhandeling voor de prijs lijkt me…

  Maar nu komt bij mij de vraag op: hoe zit het met de kandidaten? Als recruiter ben ik ook benieuwd hoe het staat met het aantal werkzoekenden die zich inschrijven op bovengenoemde sites.