adwords,SEO, zoekwoorden, filterwoorden, landingspagina’s en vacatures

Zorg ervoor dat je in de adwords advertenties en SEO al rekening houdt met de zoek en filterwoorden waar een baanzoeker op let en mee zoekt. Wat bedoel ik? In een vacaturetekst moet je zowel rekening houden met zoekwoorden als met filterwoorden. Echter wordt dat niet altijd contstant toegepast, en zeker in adwords advertenties of voor SEO doeleinden.

Zoekwoorden het filterwoorden, het verschil
Voordat ik verder ga zal ik eerst het verschil uitleggen tussen zoekwoorden en filterwoorden. Een zoekwoord is, zoals het al enigzins verklapt, een woord waar een ontvanger mee zou kunnen zoeken maar ook op checkt in het resultaat en de landingspagina. Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam of accountmanager. Iemand kan namelijk zoeken op ” accountmanager Amsterdam”. Daarnaast zijn er filterwoorden. Dat zijn woorden die een voorwaarde of kader aangeven waar ik op let. Denk bijvoorbeeld aan ” doorgroeimogelijkheden”, ” academisch” of ” leaseauto”. Het zijn niet direct woorden waar een sollicitant op zoekt maar waar hij/ zij zeker op let! Overigens zijn sommige woorden zowel een zoek als filterwoord. Denk hierbij aan HBO. Zorg er vervolgens voor dat de introductie van de landingspagina en/ of de meta-discryption ook deze woorden bevat in een samenvattende beschrijving. Kies daarbij uit maximaal een 5 tal kernwoorden waar je de vacaturetekst omheenschrijft. kortom: bekijk de vacature en kies 3 zoekwoorden en 2 filterwoorden. maak vervolgens een samenvatting van de vacature en zet de woorden daarin. Door de combinatie van de zoek- en filterwoorden weet de ontvanger of de vacature voldoet aan de verwachting. Als ik naar een baan zoek als accountmanager in Amsterdam op WO niveau met doorgroeimogelijkheden….dan let ik daarop.

Verwerk ze in je vacaturetekst maar ook in je advertentie!
Wat je vaak ziet is dat als er in de tekst al goed gelet wordt op zoek- en filterwoorden er geen rekening gehouden wordt met de advertentie. Zorg ervoor dat de belangrijkste woorden in de advertentietekst worden verwerkt en dat deze gelijkend is aan de introtekst van de vacature. Waarom? Mensen zoeken op bepaalde woorden, zien een advertentie met die woorden en landen op een pagina die een samenvatting heeft over de functie waar die woorden weer vertegenwoordigd zijn. Je neemt zo twijfels weg of het voor de ontvanger wel een relevante/juiste vacature is. Daardoor neemt de kans op conversie toe. Extra tip overigens: Hoog in de pagina eventueel direct een doorstuurmogelijkheid bieden. Veel mensen zoeken naar banen/ vacatures op het werk en kunnen daar niet solliciteren. Biedt ze dan ook de kans om dat later te doen waarbij ze zeer eenvoudig weer naar de vacature terug kunnen keren.

Snippet, titel, url
Ook voor SEO is het verstandig deze werkwijze aan te houden. Zeker het punt van de vacaturesamenvatting( ook in de meta-discryption) en de titel. Voeg daar ook goed geoptimaliseerde urls aan toe en voila! Zoekmachines tonen in de organische resultaten een zogenaamde “snippet” of stukje tekst waar het gezochte trefwoord of zoekopdracht terugkomt in de tekst. Als je er nu voor kunt zorgen dat dit de samenvatting is door het gebruik van de juiste trefwoorden, dan ziet de persoon die doorklikt ook direct de corresponderende tekst op de pagina waar hij/zij landt. Je neemt twijfels weg bij de ontvanger.

Geef een reactie

2 Comments