Digitale Nomaden

De 40-jarige Brit Mike Butcher, blogger bij TechCrunch, is er zo eentje. Matt Mullenweg, de 24-jarige oprichter van WordPress (wie gebruikt het niet?) ook. De digitale nomaden, een portret.

mikebutcher

mattmullenweg

Steeds meer van de 960.000 zelfstandigen in Nederland werken in koffietentjes of thuis. Door de technische ontwikkelingen (iPhone, WiFi en wat al niet meer), kan dat ook gewoon. Ook binnen bedrijven neemt het aantal telewerkers toe. Het CBS meldde in januari dat in 2007 de helft van de bedrijven werknemers had die met behulp van de tegenwoordige technische snufjes thuiswerken. In 2003 was dat nog maar een kwart.

Schrijver en columnist van de Britse krant The Guardian, Paul Carr, is ook zo’n digitale nomaad. Hij verkocht in januari 2008 al zijn bezittingen, op wat kledingstukken en een laptop na, en begon aan een reis. Hij moedigt werkgevers aan om hun creatieve topmensen op een vergelijkbare reis te sturen. Want: van rondreizen krijgen ze meer inspiratie dan van de doorsnee plastic kantoorplant.

Carr benadrukt in de nrc.next van 10 juni dat zijn leven geen vakantie is: “de eerste maand voelt als vakantie. Daarna komen de meeste nomaden in een werkritme. In eigen tijd werken nomaden bovendien veel intensiever en daardoor productiever. Vergelijk de digitale nomaad dus niet met de internetverslaafde vakantieganger met workaholictrekjes (@KeesRomkes).

Test: ben jij een digitale nomaad?
– heb je een vaste relatie?
– verkies je een pc boven een laptop?
– hypotheeklasten?
– hou je van mensen om je heen?
– het liefste rust om je heen als je werkt?
– hekel aan netwerken als Facebook en Twitter?

Als je meer dan twee keer met ‘ja’ hebt geantwoord ben je zeker GEEN digitale nomaad.

Geef een antwoord

4 Comments