Microsoft’s nieuwe carrieresites, (veel) ruimte voor verbetering

Logotype Microsoft Microsoft heeft sinds kort een wereldwijde Careers site gelanceerd. Waarbij dus blijkbaar de vacaturers van alle landen in zijn verzameld. Ook de vacaturesite van Nederland is vernieuwd.

Reden genoeg om dus aan beide sites eens een indringend bezoekje af te leggen. Te beginnen met de internationale site.

De homepage
Die ziet er zo uit:

Microsoft | Homepage careers site
Ik had een Bing zoekinterface verwacht, maar dat is niet het geval. Ik heb drie zoekvelden: trefwoord, functiegebied en land. Nogal overdadig, dus misschien wordt de bing zoek-engine niet eens gebruikt…

En dat zoek icoontje aan de linkerkant is een fopknop, want je kan er niet op klikken. Gewoon weghalen zou beter zijn geweest.

Ik zoek maar eens op alle functies in Nederland:

Microsoft | Zoekresultaat

Nou, da’s niet veel. Er is slechts 1 functie beschikbaar: Manager Finance & Control (26796 – External). Prachtig toch, dat nummer en de cryptische tekst External achter de feitelijke functienaam…

Ik kan overigens het zoekresultaat bewaren, enkel door een naam voor de zoekopdracht op te geven. Blijkbaar wordt mijn zoekopdracht aan een cookie ‘geplakt’. Heel makkelijk voor een gebruiker, zolang hij/zij op dezelfde computer werkt.

Er is een RSS feed bij een zoekopdracht; helaas geen vacatures per e-mail mogelijkheid.

De vacature pagina ziet er zo uit:

Microsoft | Vacature pagina
Zowel boven als onder de vacature de mogelijkheid om te solliciteren; en de stompzinnige functie op de vacature in een vacaturemandje te donderen. Kan je op meerdere vacatures tegelijkertijd solliciteren…

Helaas zijn beide functie even groot, terwijl je als Microsoft toch zou willen dat de gebruiker solliciteert.

Als ik dan op Apply to job klik krijg ik een vreemde overlay te zien:

image
Een volstrekt overbodige stap; die had prima kunnen worden opgenomen in de sollicitatiestap zelf.

Nadat ik een sollicitatieformulier met teveel velden heb ingevuld krijg ik vervolgens dit te zien:

Microsoft | Bevestigen sollicitatie
Door een foto van een of ander wildvreemde kerel toe te voegen denkt Microsoft blijkbaar een persoonlijke touch toe te voegen. Helaas is dat in mijn geval niet gelukt. Vooral als ik dat vergelijk met hoe Microsoft Nederland dit op haar oude site deed. Een foto met een naam met een mogelijkheid dirct contact op te nemen. Blijkbaar kent Microsoft het delen van best practices nog niet…

Verder vraagt Microsoft ook nog even om te bevestigen dat ik een mens een geen robot ben door een captcha in te vullen. Wat een afgang! Ik solliciteer naar een functie en ik moet dan ook nog eens bewijzen dat ik van vlees en bloed ben. Zou Microsoft niet beseffen dat ze haar eigen luiheid op alle sollicitanten afwentelt?

De e-mail response is helaas vrij mager:

Microsoft | E-mail response op online sollicitatie
Wel bijzonder, de eerste keer dat ik in de titel van de e-mail een bedankje zie staan voor het solliciteren. Helaas wordt niet bedankt voor de sollicitatie, maar voor het ontvangen van een CV. En dat klopt weer niet…

Homepage Nederland
Ook de Nederlandse “Werken bij” site is vernieuwd; de homepage ziet er nu zo uit:

Microsoft | Homepage werken bij sectie
In de afgeronde vierkantjes zweven foto’s van medewerkers voorbij. Als op zo’n fotootje klikt krijg je dit te zien:

image

Ik zie een drietal andere foto’s van de medewerker en een kort tekstje waaruit zijn/haar ambitie spreekt. Ik vind het erg leuk gedaan, het is persoonlijk en laat daarmee iets van de mens achter Microsoft zien. 

Als ik naar vacatures spring, zie ik tot mijn verbazing twee vacatures staan. En beide zijn ook nog eens anders dan de vacature op de internationale site:

Microsoft | Vacatures
Blijkbaar is er toch geen sprake van een wereldwijde database van vacatures… Zonde. Want zo’n internationale carrieresite lijkt me toch de aangewezen plek om alle vacatures in te verzamelen.

Overigens staan hier weliswaar twee vacatures gemeld, maar 1 van die vacatures lijkt niet te bestaan:

Microsoft | foutmelding
Het is weliswaar een opgemaakte 404 pagina, maar het ziet er allemaal heel armoedig uit. En dan ook nog eens in het Engels…

De enig overgebleven vacature ziet er zo uit:

Microsoft | Vacaturetekst

Geinig, ik kan wel doorsturen of afdrukken, maar de belangrijkse functie (Solliciteren) kan ik niet. Tenminste, die functie staat niet direct in beeld. Vreemd, heel vreemd…

Onderaan de tekst staat een koe van een knop; waarom die ook niet even bovenaan gezet?

Microsoft | Vacaturetekst, detail
Als ik vervolgens op deze knop druk krijg ik een nogal groot sollicitatieformulier te zien, waar ik overigens maar een paar (4) velden moet invullen. Een enorme verbetering ten opzichte van hun vroegere sollicitatieformulier!

Helaas is de volgende stap een stuk minder. Want zo ziet de bevestiging van mijn sollicitatie er uit:

image

Onpersoonlijk, en niet eens een bedankje voor mijn sollicitatie! Brrr… Vergelijk dat eens met de vorige versie van de Microsoft site:

image
Wat een verschil. En niet elke verandering is dus een verbetering. En wat veranderd had moeten worden (we nemen zo snel mogelijk contact met je oplaten spoedig iets van ons horen) blijft helaas volstrekt nietszeggend.

En let dan eens op de e-mail response:

image
Ja, alleen een achternaam was verplicht, dus dat doet Microsoft helemaal verkeerd. Maar hier is een concrete termijn voor een vervolgstap en een persoonlijke afsluiting. Dat had dus ook op de website gekund… Kans gemist!

Conclusie
Microsoft heeft weliswaar een internationale carrieresite, maar deze bevat zeker niet alle vacatures. En die internationale site heeft een nogal omslachtig proces voor werkzoekers. Meerdere kansen gemist.

De Nederlandse vacaturesite heeft duidelijk kinderziektes. De response is gruwelijk traag en er hapert nog wel het nodige. Ook hier is nog aanzienlijke ruimte voor verbetering

Als werkzoeker krijg ik bij geen van de twee sites een warm gevoel als het op het sollicitatieproces aankomt. Ik ga nog wel een keer terug naar de Microsoft Nederland site voor alle andere functionaliteit. Maar dat zou nu te ver voeren.

Geef een reactie