Werkloos: 15% minder koopkracht

Dat is het bericht wat net door het CBS de ‘ether’ in is geslingerd; op basis van de koopkrachtcijfers over 2008. Werkloosheid is daarmee de grootste koopkrachtvernietiger, na pensioen en arbeidsongeschiktheid:

Koopkrachtverlies 2008

 

In het licht van de voorspellingen van een sterk oplopende werkloosheid in de tweede helft van 2009 is dit natuurlijk heel slecht nieuws.

Want het populaire model is natuurlijk dat een economie uit de recessie wordt getrokken door consumenten bestedingen. En dat lijkt er dus de komende maanden niet in te zitten. Integendeel…

Als bijna 10% van de beroepsbevolking werkloos zou worden betekent het dus op de koopkracht van deze beroepsbevolking een daling van 1,5%! Dat ga je wel merken. Zeker als over 2008 de koopkracht van de volledige Nederlandse bevolking maar met 0,8% is gestegen…

Geef een reactie