CBS: versnelde groei werkloosheid

image Het CBS komt vandaag weer met een nieuw bericht over de stand van de werkloosheid:

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode april-juni 2009 uit op 368 duizend personen, 16 duizend meer dan de vorige driemaandsperiode.

En die 16.000 personen is dus een verdubbeling van het aantal ten opzichte van de vorige driemaandsperiode. Dat is zeker een versnelling van de werkloosheid te noemen!

We komen hiermee op een werkloosheidspercentage van 4,8%; de verandering van de werkloosheid over het afgelopen jaar ziet er daarmee als volgt uit:

CBS | Werkloosheid driemaandsperiodes over de afgelopen 12 maandenEen duidelijke groei sind het minimum niveau van augustus – oktober van vorig jaar; toen we nog op 3,6% zaten. Ten opzichte van dat niveau zitten we nu dus alweer 1,2% hoger. Een zeer forse stijging in een periode van slechts 7 maanden.

Het lijkt er ondertussen wel op dat we die 5,5% werkloosheid per eind 2009 gaan halen. Misschien nog wel met gemak; aangezien de voorspellingen voor het 2e halfjaar nogal somber zijn.

Hoe we overigens op 9,5% uit moeten gaan komen blijft nog wel altijd een raadsel. Maar goed, voorspellingen zijn niet meer dan dat; een mogelijke toekomstige situatie.

Geef een reactie